Jurisprudentie | VvE rechtspraak

Warmtewet versus splitsingsakte

1 reacties 2 deelnemers
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #149399
    RbRob
    Deelnemer

      Ik kwam een interessante juridische kwestie tegen over de verdeling van stookkosten binnen VvE’s.
      Volgens mij is dit relevant voor veel appartementencomplexen met blokverwarming en warmtekostenverdelers.

      De vraag: als de splitsingsakte voorschrijft dat stookkosten volgens breukdelen worden verdeeld, mag of moet een VvE dan toch afrekenen op basis van individueel gemeten warmteverbruik vanwege de Warmtewet?

      Ik zie in de rechtspraak verschillende lijnen:

      Gerechtshof Amsterdam, 30 juli 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2126: het hof oordeelde dat de specifieke regels van de Warmtewet niet opzij kunnen worden gezet door strijdige bepalingen in de splitsingsakte. Het hof vond dat de individuele metingen ook als basis voor de afrekening moeten dienen.
      Citaat: “Gezien de specifieke adressering van de vereniging van eigenaars en haar leden in de (onder meer hiertoe recent door de wetgever gewijzigde) Warmtewet zoals verduidelijkt in genoemde Memorie van toelichting, is het hof van oordeel dat deze speciale wettelijke regeling door partijen dient te worden gerespecteerd en dat deze niet opzij kan worden gezet door andersluidende bepalingen in de splitsingsakte op grond van de algemene wettelijke regeling van boek 5 BW betreffende het appartementsrecht. De splitsingsakte delft op het punt van de stookkostenafhandeling het onderspit ten opzichte van de Warmtewet.”

      Rechtbank Limburg, 30 oktober 2024, ECLI:NL:RBLIM:2024:7794: deze rechtbank volgde die benadering.
      Citaat “Gezien de specifieke adressering van de vereniging van eigenaars en haar leden in de onder meer hiertoe recent door de wetgever gewijzigde Warmtewet (zie rov. 4.6.1.), zal deze speciale wettelijke regeling door partijen moet worden gerespecteerd en kan deze niet opzij worden gezet door andersluidende bepalingen in het splitsingsreglement op grond van de algemene wettelijke regeling van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) over het appartementsrecht. Daarmee volgt de kantonrechter het oordeel van Gerechtshof Amsterdam in rov. 4.12 van zijn uitspraak van 30 juli 2024 (ECLI:NL:GHAMS:2024:2126). Dit betekent dat ingeval de VvE overgaat tot individuele bemetering van de warmtekosten zij ofwel artikel 21 lid 4 onder a splitsingsreglement moet wijzigen ofwel toepassing moet geven aan de regels van de Warmtewet inzake afrekening van de warmteleverantie bij individuele bemetering.”

      Rechtbank Midden-Nederland, 13 oktober 2026, ECLI:NL:RBMNE:2026:7426: deze rechtbank oordeelde dat de kosten in de voorgelegde situatie volgens de breukdelen uit de splitsingsakte moesten worden verdeeld en dat de akte gewijzigd moet worden als de VvE structureel naar individueel verbruik wil overstappen.

      Dat laatste roept bij mij vragen op. Als artikel 8a van de Warmtewet voorschrijft dat kosten op individuele warmtekostenverdelers worden gebaseerd wanneer geen individuele warmtemeter wordt gebruikt, hoe verhoudt zich dat dan tot de verplichting om de splitsingsakte te volgen?

      Hoe moeten VvE’s omgaan met deze verschillende rechterlijke uitspraken?

      Moet een VvE die al warmtekostenverdelers heeft geïnstalleerd de meetgegevens gebruiken bij de afrekening, of is daarvoor eerst een wijziging van de splitsingsakte nodig?

      Ik ben vooral benieuwd naar reacties van mensen die hier juridisch of praktisch mee te maken hebben.
      Het lijkt me belangrijk dat VvE’s hierover duidelijkheid krijgen voordat ze besluiten nemen over de verdeling van stookkosten.

      #149406
      RnRoy@Stadstuin
      Deelnemer

        Wij zitten met een heel andere uitdaging als VVE (18 app). De kosten voor een nieuw warmtesysteem zijn voor bijna 90% tot 95% vaste kosten die volgens de breukdelen worden verdeeld. De variable kosten (stroom)zijn dus maar heel klein.
        De kosten voor het installeren van warmte bemetering zijn veel hoger dan de variabele kosten. Toch schrijft de warmte wet voor dat als er al warmtemeters waren (en die zijn er nu, warmte wordt nu geleverd door een commerciële partij op basis van gasketels) er ook weer warmtemeters moeten komen TENZIJ het bv. financieel niet aantrekkelijk zou zijn (en dat is het dus niet). Toch is er 1 bewoner die er op hamert dat er warmte meters moeten komen.

        Wij zoeken nog naar een oplossing.

      Praat mee over dit onderwerp

      Heb je hier ervaring mee of wil je een aanvullende vraag stellen? Maak gratis een account aan en reageer mee.

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.