Wat is de definitie van een afwerklaag
- Dit onderwerp bevat 10 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op februari 13, 20196:13 pm door .
-
AuteurBerichten
-
12 februari 2019 om 14:04 #9339
In het splitsingsregelement 1992 staat in artikel 1 dat de balkonconstructies tot de gemeenschappelijke gedeelten horen met uitzondering van de afwerklaag. In artikel 18 staat dat de afwerklagen van vloeren en balkons tot de privé gedeelten behoren.
Onlangs is er groot onderhoud geweest aan het balkon omdat de stalen balkondragers begonnen te roesten door scheurvorming in de gevel. Daarnaast, en hier gaat het om, is de balkonvloer opengehakt, is het betonijzer ontdaan van roest en is het hele gebeuren weer dicht gemaakt en voorzien van een elastische waterdichte coating.
De beheerder van de VvE is van mening dat de hele rekening voor het herstel van de balkonvloer (ruim €2000,-) voor mijn eigen rekening is. Mijn argument is dat het hier om de balkonconstructie (gemeenschappelijk) gaat (verwijderen van corrosie op het betonijzer e.d.). Ik ben echter wel bereid om te betalen voor de laatste elastische waterdichte afwerklaag.
Wie heeft het bij het rechte eind?
12 februari 2019 om 15:34 #9341Zelfs dat is te veel. afwerklagen moet je denken aan tegels, dan wel planken, of op kaal beton, betonverf ter verfraaiing ofwel afwerking . De coating is ter conservering van het materiaal, niet ter afwerking.
Binnenshuis is dat stucwerk, behang, vloeren e.d. simpel gezegd alles wat JIJ naar persoonlijke smaak op, vloeren, wanden en plafonds smeert om ‘t bewoonbaar te maken.12 februari 2019 om 17:05 #9344Beste René,
Dankjewel voor jouw reactie! Ik zou mij echter kunnen voorstellen als ik dit laat lezen aan de VvE beheerder hij een opmerking maakt als “en wie is die Rene dan precies”. Is dit een kwestie van mening of staat de definitie van “afwerklaag” nog ergens officieel?
Met vriendelijke groet, Michiel12 februari 2019 om 18:02 #9345Volgens mij is het in dit geval totaal niet belangrijk wat de definitie van een afwerklaag is.
Door de reparatiewerkzaamheden aan de gemeenschappelijke balkonconstructie is er schade aangebracht aan jouw privégedeelte.
Conform MR1992 art. 18 lid 3 hoort de vereniging die schade gewoon te vergoeden.
Naar mijn mening zijn alle kosten dus voor de VvE.
Waarop baseert de beheerder zijn stelling dat jij die kosten zou moeten betalen?
12 februari 2019 om 18:16 #9346Hallo Rob,
Jij ook hartelijk bedankt voor de reactie. De beheerder beweert dat dit tijdens een VvE vergadering is besproken, en dat iedereen het daarmee eens was. Echter ik kan mij daar niets van herinneren en bovendien zou je verwachten dat zoiets in de notulen van de vergadering zou komen te staan, niet dus. We praten tenslotte om een hoop geld. Bovendien is deze reparatie bijna 1 1/2 jaar geleden uitgevoerd. De beheerder beweert dat dit dus een voorschot van de VvE was en terugbetaald dient te worden …12 februari 2019 om 18:35 #9349Ook al is dat zo besproken en zou het eveneens op die manier in de notulen staan is er nog niets aan de hand.
De vergadering kán en mag niet zomaar besluiten om de kosten voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijk zaken bij de individuele eigenaar te leggen.
Dan zou het besluit in strijd zijn met het reglement en dus nietig.
Tenzij……….. er in jullie reglement een gewijzigde regeling daaromtrent is opgenomen.
Zijn er in jullie reglement niet toevallig belangrijke wijzigingen aangebracht t.o.v. modelreglement 1992 met betrekking tot de gemeenschappelijke zaken en de kosten ?
12 februari 2019 om 18:52 #935012 februari 2019 om 19:04 #9353Nee,
In artikel 9 en 18 van het Splitsingsregelement 1992 staat :
1. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken worden ondermeer gerekend, voor zover aanwezig:
a. de funderingen, de dragende muren en de kolommen, het geraamte van het gebouw met de ondergrond, het ruwe metselwerk, alsmede de vloeren met uitzondering van de afwerklagen in de privé gedeelten, de buitengevels, waaronder begrepen de raamkozijnen met glas, de deuren welke zich in de buitengevel bevinden of de scheiding vormen tussen het gemeenschappelijk en het privé gedeelte, de balkonconstructies, de borstweringen, de galerijen, de terrassen en de gangen, de daken, de schoorstenen en de ventilatiekanalen, de trappenhuizen en de hellingbanen, het hek- en traliewerk voor zover het geen privé tuinafscheidingen betreft, alsmede het (standaard) hang- en sluitwerk aan kozijnen welke aan de buitengevel van het gebouw zitten;
Artikel 18
1. Iedere eigenaar en gebruiker is verplicht zijn privé gedeelte behoorlijk te onderhouden. Tot dat onderhoud behoort met name het schilder-, behang- en tegelwerk, het onderhoud van de plafonds, de afwerklagen van vloeren en balkons.
Dit lijkt mij toch een standaard tekst toch?12 februari 2019 om 19:58 #9354Lijkt inderdaad de standaard tekst.
Artikel 3, welke gaat over de schulden en kosten voor de gezamenlijke eigenaars, ook ongewijzigd?
Misschien nog even voor mijn beeldvorming 😉
Was die reparatie eigenlijk alleen bij jou balkon of was het onderdeel van een grotere renovatie?
En, in het geval het wel een grotere renovatie was, is die € 2000 dan niet “slechts” jouw aandeel in de totale renovatiekosten?
12 februari 2019 om 20:09 #9357Mogelijk is de (privé)afwerklaag (coating) of het gebrek aan onderhoud daaraan nu net de oorzaak van het rotten/corroderen van het betonijzer in de balkonvloer(-constructie). Dat is heel wat anders dan de schade (roestvorming) aan de stalen balkondragers.
Zie ook de gepresenteerde link hierboven.13 februari 2019 om 18:13 #9378Mogelijk is de (privé)afwerklaag (coating) of het gebrek aan onderhoud daaraan nu net de oorzaak van het rotten/corroderen van het betonijzer in de balkonvloer(-constructie)
Dat is een heel goed punt.
Persoonlijk vraag ik me soms wel echt af om men het daadwerkelijk zo bedoeld zou hebben dat individuele eigenaren de zorg en onderhoud moeten dragen voor deze specifieke afwerklaag.
Het blijkt dat één en ander toch echt heel specialistisch werk is en niet door jan en alleman uitgevoerd kan worden.
Ik weet niet of het verstandig is om dat onderhoud op deze wijze bij de individuele eigenaren te leggen.
Persoonlijk vind ik ook dat deze ‘waterkerende’ afwerklaag eigenlijk als onderdeel van de balkonconstructie gezien zou moeten worden aangezien je zonder die laag ongetwijfeld lekkage en schades gaat krijgen. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.