Waterschade

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #10798
    Rufes
    Deelnemer

      Beste lezers,

      Een appartement in ons appartementencomplex heeft waterschade opgelopen. Uit onderzoek is gebleken dat een bovenliggend balkon (privégedeelte) in dusdanige staat is dat de dakdekking geen water meer tegenhoudt. Oorzaak is slecht loodgieterswerk 5 jaar terug bij de bouw. Er is gewerkt met stukjes dakbedekking die slecht geplakt zijn. Dit is losgekomen en laat nu water door. De verzekering zegt: het herstel is op kosten van de VVE. Wij als VVE zeggen: Nee, wij hebben een opstalverzekering. De schade is niet bewust aangebracht door een bewoner maar door slecht loodgieterswerk bij de bouw. Wij hebben dit nooit kunnen voorzien. Mijn eerste vraag is; klopt dit wat de verzekering zegt? Komt dit op kosten van de VVE? Of hebben wij een goed punt m.b.t de opstalverzekering.

      Daarnaast vraag 2. De bewoonster huurt dat appartement. Aankomende vrijdag komt een dakdekker om de schade te herstellen. We kunnen niet wachten op uitspraak van de verzekeraar gezien de waterschade steeds meer toeneemt (schadebeperking). Toevalligerwijs is deze bewoonster de hele week niet thuis. Wij willen door middel van een email aangeven aan de verhuurder dat wij zijn balkon zullen gaan betreden. De appartementseigenaar moet in beginsel het gebruik van zijn privégedeelte dulden als dit noodzakelijk is voor onderhoud aan een gemeenschappelijk gedeelte. Echter is het balkon waar het om gaat een privégedeelte. Geldt dit dan ook? Of kan hij terecht de toegang tot zijn balkon ontzeggen (Ja, het is een lastige verhuurder). Daarnaast is de vraag van de dakdekker of het balkon leeg geruimd kan worden. We weten bij voorbaat al dat deze verhuurder of bewoonster dit niet gaat doen en de dakdekkers dit vrijdag moeten gaan doen. Kunnen wij dit maken als dit nodig is voor verdere inspectie en herstel? En kunnen wij de verhuurder waarschuwen dat bij eventuele schade de bewoonster of verhuurder hier zelf voor opdraait?

      Graag hoor ik!

      #10799
      Rufes
      Deelnemer

        Overigens nog een kleine toevoeging: De afvoer van het balkon zat verstopt. Dit zorgde ervoor dat het water niet weg kon en de lekkage is toegenomen. Deze is ontstopt (a €120,00) Zijn deze kosten ook voor de VVE? De afvoer zorgt zowel voor de afvoer van het balkon en van het dak (Water van het dak loopt op het balkon en vervolgens weg via de afvoer op het balkon)
        Ik lees her en der; gaat het om een verticale afvoer, standleiding of riool? Dan zijn de kosten voor de vereniging. Maar lees ook, het ontstoppen van balkonafvoeren bij individuele woningen > Kosten voor de eigenaar

        #10811
        Carla
        Deelnemer

          @ Rufus, vanuit eigen ervaring….een eigenaar c.q. gebruiker dient er zorg voor te dragen dat het hemelwaterafvoer onbelemmerd kan plaats vinden. b.v. roostertjes rond de afvoerpijp ( op het balkon ) vrij te houden van afval. ( blaadjes e.d. ) ontstaat er overlast vanwege het nalaten van deze verplichting ( staat in het huishoudelijk reglement ) dan zijn de kosten voor de veroorzaker. ( dit dient wel aangetoond te worden door b.v. foto’s )
          Slecht loodgieterswerk kan je denk ik niet op het bordje leggen van de opstalverzekering. Dan zou je eerder een claim kunnen leggen ( afhankelijk van de gemaakte garantieafspraken ) bij degene die hiervoor verantwoordelijk is.
          Een eigenaar c.q. gebruiker is inderdaad verplicht toegang te verlenen voor onderhoud aan de gemeenschappelijke delen. Je zou in jouw geval de bewoner kunnen sommeren deze toegang te verlenen en tevens neer leggen dat de bewoner verantwoordelijk is om het balkon te ontruimen. Vermeld tegelijk dat wanneer hier niet aan wordt voldaan de kosten van de vervolgschade voor rekening komt van de eigenaar. ( brief dus aan de eigenaar én de gebruiker )
          Waar je ook aan zou kunnen denken is het vermelden van , mocht een eigenaar/bewoner/gebruiker niet voldoen om het balkon te ontruimen, deze zal worden ontruimd door de hersteller en de tijd, daarvoor nodig, wordt doorberekend aan de weigeraar. Evenals dat degene die spullen opzij moet zetten om de reparatie uit te voeren niet aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schade aan de persoonlijke spullen.
          Leg in elke geval e.e.a. schriftelijk vast.
          Met vriendelijke groet, Carla

          #10832
          Rufes
          Deelnemer

            We hebben (gelukkig) inmiddels toestemming van de bovenbuurman om zijn balkon te betreden om herstel uit te voeren. Ging niet geheel van harte, maar voor deze keer wilde hij wel toestemming verlenen.
            M.b.t de verzekering werd het een teleurstelling. Constructiefouten worden niet gedekt. Dus de VVE moet zelf opdraaien voor slecht loodgieterswerk uit het verleden. Aannemer aansprakelijk stellen zit er ook niet in. Echter de gevolgschade (beschadigde plafonds door het lekkende water) is ook niet gedekt. Niet door de opstal van de VVE en niet door de opstal van de bewoner zelf.

          4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
          • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.