5 Aandachtspunten voor de VvE bij gevelonderhoud

De daken, funderingen en gevels zijn zowat de belangrijkste onderdelen van het gebouw. Aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) dus de taak om die goed te beheren. Ze vormen de buitenkant van het gebouw, dragen het pand en houden vocht, weer en wind buiten. Dat betekent ook dat die bouwdelen ook steeds bloot staan aan invloeden van buitenaf. Goed onderhoud is dus belangrijk, want het gebouw moet die invloeden wel de baas blijven. Nederlandvve.nl geeft in deze bijdrage 5 aandachtspunten voor de VvE  bij gevelonderhoud.

1. Voegwerk aandachtspunt bij gevelonderhoud

Vaak bestaan gevels van VvE’s uit metselwerk. Bij bakstenen gevels moet de kwaliteit van het voegwerk regelmatig worden gecontroleerd. Met het blote oog is de kwaliteit van het voegwerk echter niet altijd goed te zien. Vooral niet van de hogere etages. En het beoordelen daarvan is wel belangrijk, want slechte of zelfs ontbrekende voegen kunnen leiden tot vocht in de bakstenen, in de spouw of zelfs voor lekkages in de woningen. VvE’s doen er verstandig aan hier een expert voor in te schakelen. Dit kan gecombineerd worden met het updaten van het MJOP.

2. Spouwankers

Spouwankers verbinden het binnenblad van de gevel aan het buitenblad. Ze houden de buitengevel dus bij de binnengevel. Vaak zijn spouwankers van metaal, waardoor ze kunnen gaan roesten als de spouw vochtig is. Als de spouw bij het isoleren is volgespoten, kan het vocht in het isolatiemateriaal blijven staan, met roestvorming als gevolg. Dat kan nog sneller gebeuren als het voegwerk slecht is, waardoor vocht kan binnendringen.

3. Opletten met reinigen van de gevel

Verder moet voorzichtig omgesprongen worden met het reinigen van de gevel. Ook verfvrij maken van geverfde gevels moet met de nodige zorg gebeuren. Bij gebruik van verkeerde materialen kan de structuur van de gevelstenen namelijk veranderen met alle gevolgen van dien. Daarnaast kunnen door een verkeerde werkwijze beschadigingen optreden.

4. Gevelonderhoud meestal vergunningvrij

Meestal is er voor gevelonderhoud geen omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Als het gebouw echter een monument is of onder beschermd stadsgezicht valt, dan kan dat anders zijn. Neem daarom altijd contact op met uw eigen gemeente als u twijfelt of er een vergunning nodig is voor gevelonderhoud.

5. Tijdstip gevelonderhoud essentieel

Tot slot het tijdstip waarop gevelonderhoud wordt uitgevoerd. Het beste kan de VvE dat voor de winter doen. Als er vocht in de muren komt, kan dat door bevriezing uitzetten. En dat leidt tot extra schade aan de voegen of de stenen. Als het gevelonderhoud dus wordt uitgevoerd voordat er vorst komt, kan dat de VvE veel extra kosten besparen.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 18 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.