ABN-Amro vergoedt schade gedupeerde VvE’s van Redema VvE Beheer
In februari van dit jaar is Redema VvE uit Nieuwegein failliet verklaard. Duizenden appartementseigenaren zijn gedupeerd door dit faillissement, omdat de tegoeden van de Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) op zogenaamde ‘inzake-rekeningen’ stonden. Dit zijn rekeningen die feitelijk gezien op naam van de beheerder staan, echter waarbij in de tenaamstelling de naam van de VvE is toegevoegd. De tenaamstelling van de rekeningen was dus Redema VvE B.V. inzake VvE XYZ.
Omdat de rekeningen strikt genomen op naam van de beheerder stonden, zijn alle tegoeden in het faillissement gevloeid en zijn de VvE’s hun geld in principe kwijt. Ze konden hooguit proberen zich te voegen in het faillissement om een concurrente vordering in te dienen.
ABN-Amro vergoedt 90% van de schade
Vandaag is bekend geworden dat de ABN-Amro bank 90% van de schade aan de VvE’s zal vergoeden. Het gaat in totaal om een bedrag van circa 1.450.000,–. De door ABN-Amro aan de VvE’s verschuldigde bedragen zijn inmiddels al overgemaakt op de bankrekeningen van de VvE’s. Dit is bijzonder goed nieuws voor de betrokken VvE’s. Het grootste deel van hun geld hebben ze nu immers terug. Voor de resterende 10% hebben de VvE’s een vordering op de failliete boedel.
Mission impossible?
Uit het meest recente faillissementsverslag blijkt dat ABN-Amro niet meer beschikt over de rekening-courant overeenkomsten of mutatieformulieren die ten grondslag liggen aan de inzake-rekeningen. Uit betrouwbare bron hebben wij bovendien vernomen dat Redema VvE geruime tijd voorafgaand aan het faillissement contact heeft gehad met de bank over het op naam van de VvE’s zetten van alle rekeningen. Kennelijk heeft ABN-Amro indertijd aangegeven dat dit niet nodig zou zijn. Sterker nog, zo lezen we in een nieuwsbrief van een van de gedupeerde VvE’s: de bank zou zelfs herhaaldelijk hebben aangegeven dat in geval van faillissement van de beheerder er niets aan de hand zou zijn. Hieruit vloeit een aansprakelijkheid voor de bank voort; zij heeft daarmee gehandeld in strijd met haar zorgplicht. Waarschijnlijk heeft de bank op grond hiervan een schikking met de VvE’s getroffen. Waar het enkele maanden geleden nog een mission-impossible leek voor de VvE’s om iets van hun geld terug te zien, blijken de zaken er nu gelukkig anders voor te liggen.
Gerelateerd
– TIP: Stelende VvE Beheerder AB&V Failliet (Nieuws)
– Beheerder dupeert duizenden flateigenaren (Nieuws, februari 2012)
– Informatiepagina over Redema VvE (Rubriek Opgepast voor…)
– De een zijn dood… (artikel / opinie)
– Ruveko VvE Beheer failliet (Nieuws)
– VvE-Beheerder Datadebt / Nieuwemeer failliet (Nieuws)
Reacties
Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl