Appartement verduurzamen loont niet

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft bekend gemaakt dat verduurzamen van woningen niet rendabel is. Het vergt een te grote investering die bovendien vaak pas na 30 jaar wordt terugverdiend. Zo kost verduurzaming gemiddeld 35.000,- per huishouden, terwijl dat een maandelijkse besparing van slechts 50 euro oplevert. Nederlandvve.nl bespreekt de bevindingen van PBL.

Zonder subsidies wordt klimaatakkoord niet gehaald

In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 volledig energieneutraal moeten zijn. Maar, verduurzaming is dus financieel onaantrekkelijk. Dat betekent dat als er geen subsidies komen voor woningbezitters, dat de klimaatdoelen waarschijnlijk niet zullen worden gehaald. Vereniging Eigen Huis bevestigt dat. Zo laat woordvoerder Hans André de la Porte aan het NRC weten:

“Uit recent onderzoek van ons blijkt dat mensen positief staan tegenover de hele verduurzaming. Maar het draagvlak is broos als het om de financiering gaat.”

Hij voegt daaraan toe dat de overheid een grotere rol moet spelen door het verstrekken van subsidies om woningen energieneutraal te maken.

Gebouw aardgasvrij maken voor VvE’s nog lastiger

Een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad bestaat uit appartementen die onderdeel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Voor verduurzaming van appartementen is vaak een collectieve actie van de VvE nodig. Voor het gasvrij maken van appartementen is echter de eigenaar aan zet. Alleen die mogen besluiten over het gasvrij maken van hun appartement. Dus met de hele VvE van het gas af kan alleen als iedereen meewerkt.

Verkoop CV-ketels toegenomen

Hoewel het kabinetsbeleid erop gericht is om woningen aardgasvrij te maken, blijkt uit de praktijk dat de verkoop van CV-ketels sinds 2016 ieder jaar is toegenomen. Dat blijkt uit de Gasmonitor, opgesteld door Natuur en Milieu. Rob van Tilburg van Natuur en Milieu:

“De cijfers laten zien dat het niet vanzelf goed komt met de overstap naar aardgasvrij wonen. Alle mensen die nu een nieuwe ketel hebben aangeschaft, zitten nog vijftien jaar vast aan gas. Terwijl het kabinetsbeleid erop is gericht om stapsgewijs huizen aardgasvrij te maken.”

Ook dat is in lijn met de bevindingen van PBL. Dat komt omdat het nauwelijks haalbaar is om investeringen in een duurzaam huis terug te verdienen. Alleen voor de aanschaf van zonnepanelen is dat niet het geval.

Woning verduurzamen met nieuwe CV-ketel

Toch kan de verkoop van nieuwe CV-ketels onder de streep voor verduurzaming zorgen. Nieuwe ketels zijn namelijk efficiënter dan oude ketels. Maar bovendien wordt een nieuwe CV-ketel ook vaker gecombineerd met een hybride warmtepomp. Tot een aardgasvrije woning leidt het echter niet.

 

Dit bericht is geplaatst op  maandag 31 augustus 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Appartement verduurzamen loont niet

  1. Gert Telman schreef:

    Niet rendabel.. dus niet doen?

    Een evenwichtige verduurzaming, kijkend naar de kosten en de besparing kan toch ook ? Niet alles hoeft nu. Gasloos is voorlopig bij ons pand een no go. Maar besparen kan veel opleveren zeker met deze gas en elektraprijzen.

    Een evenwichtige pakket lijkt me mogelijk en aantrekkelijk als ook gekeken wordt naar verbetering wooncomfort, vermindering geluidsoverlast en vermeerdering waarde.

    Maar natuurlijk, zeker in deze tijd, de kosten vooral bewaken
    Is een goed appel.

    Wie heeft ervaring met een project waarin de kosten binnen de aanvaardbare marge van de eigenaren zijn gebleven?

    Nieuwsgierig omdat we als VVE voor keuzes staan.

    Hoor graag.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.