VvE Belang: banken blokkeren rekening van VvE’s

Verenigingen van Eigenaren (VvE‘s) zijn steeds vaker het slachtoffer van de strijd die banken voeren tegen witwassen en terrorisme. Daardoor willen de banken dat VvE-bestuurders allerlei extra papieren ondertekenen. Die willen dat vaak niet omdat vrezen daardoor aansprakelijk te worden. Maar, als het bestuur niet tekent, wordt de bankrekening van de VvE geblokkeerd. Dat heeft Stichting VvE Belang recent aan het FD laten weten.

VvE Belang hekelt beleid banken

Kees Oomen, directeur van VvE Belang, hekelt het beleid van de banken. Volgens VvE Belang vrezen de bestuurders ervoor dat ze hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Tekenen ze niet, dan wordt de bankrekening van de VvE geblokkeerd. Directeur Kees Oomen vertelt aan het FD:

“En er dreigen nog veel meer tegoeden bevroren te worden. Welwillende vve-besturen wordt zo het leven zuur gemaakt”

Nederlandvve.nl zocht uit of dit wel het geval is.

Bank moet ook bij VvE cliëntonderzoek doen

Hoewel banken bij VvE’s geen UBO-onderzoek hoeven te doen, zijn ze wel verplicht om bij VvE’s een cliëntenonderzoek te doen. Dat staat in de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (WWFT). In het kader van dat cliëntenonderzoek moeten er extra formulieren ingevuld en ondertekend worden. Maar, er is geen enkele aanwijzing dat bestuurders zich door die ondertekening borg zouden stellen jegens de VvE of op een andere manier aansprakelijk zouden worden. Die vrees bestaat kennelijk – en dat blijkt ook uit het artikel van FD – slechts bij een aantal bestuurders die verward worden door de formulieren. Bijvoorbeeld omdat die (ten onrechte) als UBO-formulier worden aangeduid. Maar het is niet waar dat VvE-bestuurders aansprakelijk worden. Bovendien is tot op heden niet overgegaan tot daadwerkelijke blokkade van bankrekeningen.

Standpunt van de banken

De banken hebben geen keuze: die moeten de wet naleven. De ING-bank laat daarom aan het FD weten dat ze de verwarring wel begrijpt, maar ook vertrouwt op het begrip van de klant dat zij haar wettelijke verplichtingen na moet komen. De ABN-Amro heeft laten weten dat blokkeren van bankrekeningen van VvE’s niet aan de orde is, en de Rabobank heeft aangegeven dat ze nog nooit afscheid heeft hoeven nemen van een VvE als klant. Conclusie is blijkbaar dus dat er sprake is van onbegrip bij VvE’s en hun bestuurders, en onbekendheid van wat ze eigenlijk ondertekenen en waarom.

Zonder WWFT-onderzoek lopen VvE’s risico

Met WWFT-onderzoek is een belangrijk doel gediend. Door het cliëntenonderzoek dat banken moeten doen, kunnen strafbare feiten worden voorkomen. Als VvE’s daarvan uitgesloten worden, werkt dat die strafbare feiten alleen maar in de hand. De bankrekeningen van VvE’s kunnen dan misbruikt worden – of zelfs speciaal worden geopend – voor witwassen. Want als die niet onderzocht worden, dan kan er een rekening die op van een VvE staat, voor strafbare feiten worden gebruikt. En dat brengt wel risico’s met zich voor VvE’s, haar bestuurders en de leden.

VvE Belang zou achterban juist moeten informeren

Het is daarom opvallend dat VvE Belang – die tot doel heeft de belangen van VvE’s te behartigen – roept om deregulering en de onterechte vrees van een enkele bestuurder onderstreept. Juist een partij als VvE Belang zou zich niet moeten lenen voor een dergelijk betoog, maar zou zich er juist hard voor moeten maken om haar achterban te informeren over wat er nu eigenlijk wordt ondertekend en waarom. Dàt zou namelijk wel in het belang zijn van de 125.000 VvE’s die ons land rijk is.

Reactie van VvE Belang

In een reactie liet VvE Belang weten dat zij het niet eens is met publicatie van dit artikel. De toegezegde inhoudelijke reactie is echter uitgebleven.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 5 november 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

6 reacties over “VvE Belang: banken blokkeren rekening van VvE’s

  1. Gregoor schreef:

    Als VvE dit merken als vervelend richten we toch een eigen bank op.
    Banken zijn toch zorg plichtig en geen stasi organisatie die met handtekeningen zich zelf indekken en voor normale mensen geen thuis zijn.

  2. Dirk van Arum schreef:

    Gregoor: je opmerking over een eigen bank is al enigee jaren geleden aan de orde geweest en dit idee is om diverse redenen stukgelopen o.a. door de vereiste bankvergunning.

  3. Bob schreef:

    Hierbij een link naar een eerdere briljante “uitvinding” van VvE Belang, te weten Crowd Funding.

    Horen we niets meer over, maar ik meen dat we, ALS dit een succes zou zijn geworden, dat zeker breed zou zijn uitgemeten.

    https://www.vvebelang.nl/forum/thread/crowdfunding-en-de-vve/995/

    Veel leesgenot over dit initiatief van VvE Belang

    Bob

  4. Pol schreef:

    He he wat een gedoe.
    Wie waren de mensen die zich verrijkte met witwassen en dit soort zaken, niet VvE toch? Anders was justitie allang langs geweest bij de VvE??!!??
    Hun geld stromen zijn inzichtelijk en controleerbaar.
    Wie betaalde al eens een boete van 775 miljoen voor wit wassen.

  5. Martijn schreef:

    Leuk artikel, maar inmiddels is onze VvE rekening en die van anderen wel geblokkeerd. In ons geval omdat een woningbouwvereniging meer 25% bezit en de benodigde stukken niet wil ondertekenen.

  6. Jan schreef:

    Ik heb gisteren de schrik van m’n leven gehad, toen bleek dat ik niet meer kan inloggen bij ING zakelijk. De rekening is opgeheven, met een fors bedrag (spaarpot) wat is overgemaakt naar nyc(??). Ik heb niet alle post ontvangen(die is onbetrouwbaar op mijn adres), en de laatste keer dat ik iets overmaakte voor de Opstal, was een maandje terug, en ik kon nergens iets van waarschuwingen vinden. Ben echt verbijsterd dat de rekening zomaar wordt opgeheven. Ik vermoed dat het hiermee te maken heeft, al hebben wij wel 2 jaar geleden, vrij kort geleden, zo n formulier ingevuld. Ze bellen ook niet, of mailen ook niet hierover. Ik hoop dat we het kunnen rechtzetten met de ING, maar ik weet nu al dat we een andere, humane, bank gaan overstappen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.