Boete van VvE om vooruitbetaalde servicekosten
Voor de Rechtbank Midden-Nederland diende recent een vrij bizarre rechtszaak. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) had namelijk een boete opgelegd aan een van de eigenaren omdat die zijn servicekosten vooruit betaalde. In deze procedure vorderde de VvE betaling van die boete, en ook dat de man zou worden veroordeeld om niet meer te vroeg te betalen, op straffe van een dwangsom. De rechtbank heeft die vorderingen uiteraard afgewezen. Hieronder wordt besproken hoe de rechter dat motiveerde.
Tijdig betalen servicekosten leidt tot boete
De VvE in deze kwestie vond dat de gedaagde lak had aan de regels die in de VvE gelden. Want, de betreffende eigenaar betaalt de verschuldigde ledenbijdragen regelmatig vooruit voor een langere periode. En dat mag niet, aldus de VvE. De administratie van de VvE wordt daardoor bovendien een rommeltje. Ondanks dat de VvE de deugniet daar regelmatig op had gewezen, presteerde hij het om in juli 2017 opnieuw om de servicekosten voor een half jaar vooruit te betalen. Voor de VvE is dan de maat vol: de man overtrad hiermee namelijk voor de zoveelste keer de regels. Daarom legt de VvE aan de raddraaier een boete op van € 150,-.
Vordering tot betalen boete en niet vooraf betalen servicekosten
De VvE start daarom een procedure tegen de man. De inzet daarvan is betaling van de boete, en de veroordeling om de ledenbijdragen niet meer vooruit te betalen. Ook moet de verplichting tot het niet vooruit betalen van de servicekosten worden verzwaard met een dwangsom, aldus de VvE. Deze belhamel is onverbeterlijk en moet gestopt worden, zal de VvE gedacht hebben.
Rechter wijst vorderingen integraal af
De rechter gaat daar echter niet in mee. Weliswaar staat in het reglement dat de voorschotbijdragen in twaalf maandelijkse termijnen moeten worden betaald, maar het doel van die bepaling is om ervoor te zorgen dat er niet te laat wordt betaald. Een ander doel is dat de VvE aan haar lopende verplichtingen kan blijven voldoen. Die doelen zijn ook gediend bij vooruitbetaling over een langere periode. En dat de administratie een rommeltje zou worden, overtuigt de rechter niet. De VvE kan best een goede administratie voeren als wisselende bedragen op onregelmatige momenten worden ontvangen, aldus de rechter.
De VvE procedeerde gratis
Het opleggen van een evident onterechte boete is één, erover gaan procederen is weer een brug verder (of: te ver). Wij menen dat het kwalijk is dat de VvE (en haar gemachtigde) voor dit soort zaken gaat procederen. De VvE in kwestie was verzekerd voor rechtsbijstand (zo blijkt uit onderzoek van Nederlandvve.nl), dus de VvE heeft het niets gekost. Mogelijk heeft dat meegespeeld bij haar beslissing om een poging te wagen. Maar dat het je niets kost om te procederen, betekent natuurlijk niet dat je het dan dus ook moet doen. En ook de gemachtigde van de VvE heeft een verantwoordelijkheid om al of niet met het standpunt van het VvE bestuur mee te gaan. We zijn benieuwd wat de gedachtegang daarachter is geweest, maar zullen dat vermoedelijk nooit weten.
Meer bizarre boetes
De rechter heeft de vorderingen van de VvE in elk geval terecht afgewezen. Net als de rechter in deze zaak, zien ook wij het belang van de VvE bij haar vorderingen niet. De VvE moet juist blij zijn dat deze rebel steeds vooruit betaalde. Helaas staat dit verhaal niet op zichzelf. Zo schreven wij een tijdje geleden nog over de VvE die boetes oplegde aan eigenaren die zich niet verkiesbaar stelden als bestuurder, of over de eigenaren die een boete kregen als ze niet op de VvE vergadering verschenen.
Voor mij mogen alle bewoners hun maandelijkse bijdrage omzetten in een halfjaarlijkse c.q. jaarlijkse betaling!! Graag zelfs!
de middelburcht heeft nog bestuursleden die bezwijken onder de volgens hen “wanbetalers”. voor een klein prijsje zijn ze over te nemen, want zij zullen dit VvE lid koesteren.
Onze vve wil of, maandelijks vooruit per autmatische incasso,
Of, 3 maandelijks vooruit per overboeking.
Is dit juridisch correct?