Brand in Londense torenflat, en hoe brandveilig is uw VvE?
Eergisterennacht is er brand uitgebroken in de Grenfell Tower in Londen (Groot Brittanië). Het vuur begon op de vierde etage, maar verspreidde zich razendsnel naar de bovengelegen etages. Tientallen bewoners kwamen daardoor vast te zitten en raakten gewond of vonden zelfs de dood. Volgens experts is het uitzonderlijk dat een brand zich zo snel verspreidt. Zij spreken wel hun zorgen uit over de veiligheid van Nederlandse flats. De gebouweigenaar is verantwoordelijk voor de brandveiligheid en daarmee – als er meerdere eigenaars zijn – de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Voorschriften voor brandveiligheid: Bouwbesluit 2012
Net zoals in Engeland zijn de bouwvoorschriften die zien op de brandveiligheid zeer streng. In Nederland zijn die voorschriften vastgelegd in het Bouwbesluit 2012, en de daarop gebaseerde lagere regelgeving. Maar, als die regels niet gevolgd worden, dan zijn die voorschriften niet meer dan een wassen neus. Dat was waarschijnlijk ook bij de Grenfell Tower het geval: mogelijk voldeed de gevelbekleding daar niet aan de voorschriften, zodat het vuur via de gevel een weg naar boven heeft kunnen vinden. Met alle gevolgen van dien.
Aan welke regels moeten Nederlandse gebouwen voldoen?
De gebouweigenaar – en dus de VvE – is verantwoordelijk voor het voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012. Zo moeten in flatgebouwen sprinklers in alle gangen en ruimtes (behalve de badkamers van de woningen) aanwezig zijn een een rooksluis die voorkomt dat rook het trappenhuis binnendringt. Daarnaast moeten vluchtroutes binnen 30 meter bereikbaar zijn. Ook moet een flatgebouw beschikken over brandcompartimenten met brandbestendige wanden die het vuur minimaal 20 minuten kunnen tegenhouden. Bovendien moeten de vluchtwegen verlicht zijn (vluchtwegverlichting) en moet er noodwegverlichting in het pand aanwezig zijn. Die noodverlichting moet periodiek door de VvE worden gecontroleerd. In sommige gemeentes gelden echter strengere regels.
Nieuwe regels ook voor oude gebouwen?
De regels uit het Bouwbesluit 2012, dat in 2011 in werking trad, gelden echter niet voor oudere gebouwen. Weliswaar waren er voor 2011 ook bouwnormen, maar hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe minder streng die eisen waren. Zo spreekt het bijna vanzelf dat een pand uit 1890 (en daar zijn er in de grote steden nogal wat van) niet voldoet aan de brandveiligheidseisen van deze tijd, tenzij er zeer ingrijpend is gerenoveerd, want dan is het Bouwbesluit weer wel van toepassing. Enige bewustwording is daarom vereist: appartementseigenaren en VvE’s zouden de gevaren moeten kennen die het gemeenschappelijke gebouw herbergt, om zo te kunnen besluiten om al dan niet maatregelen te nemen.
Periodieke controle en bewustheid vereist
Daarnaast is periodieke controle van blusmiddelen, noodverlichting, goede werking van branddeuren, brandweerliften, enzovoorts vereist om de veiligheid binnen uw VvE te waarborgen. Daarnaast moet er bewustheid zijn bij het VvE bestuur wanneer er werkzaamheden aan het gebouw worden verricht. Worden er geveldelen vervangen? Dan moet het bestuur zich bewust zijn van de (brandwerende) functies daarvan. Datzelfde geldt voor andere werkzaamheden in- en om het gebouw. Twijfelt u of uw VvE wel veilig is? Raadpleeg dan een expert om de brandveiligheidsvoorzieningen te checken en te controleren of de VvE nog wel voldoet aan de brandveiligheidseisen.
Hoe zit het met gebouwen van voor 2012? Bestaande bouw uitrusten met sprinklersystemen is zeer kostbaar en voor de meeste VvE’s financieel onmogelijk.
Artikel misschien ietwat opportunistisch?