Conflicten VvE goed te managen

Conflicten en geschillen zijn van alle tijden. Niemand ontkomt eraan. Dus ook bestuursleden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) krijgen dat vroeg of laat op hun pad. Een VvE-bestuurslid opereert op vele fronten waar conflicten en geschillen op de loer liggen met bijvoorbeeld medebewoners, een aannemer, een administratiekantoor… Kun je je daarop voorbereiden? Het geruststellende antwoord is: ja, meestal wel.

Een artikel van: Centraal Beheer

Meeste VvE conflicten zijn te voorkomen

Een groot deel van de conflicten met medebewoners is zelfs te voorkomen. De splitsingsakte en het modelreglement van de VvE spelen daarin een belangrijke rol. Daarin moet duidelijk beschreven worden wat een vereniging gezamenlijk voor zijn rekening neemt. Voor die activiteiten moet het bestuur budget reserveren. En daarnaast moet helder in akte en reglement verwoord zijn wat de individuele appartementseigenaar zelf betaalt. Dat voorkomt onenigheid en wellicht een slechte sfeer binnen het pand.

VvE geschillen draaien vaak om het principe

In niet alle geschillen gaat het om grote bedragen maar om het principe. De heer Weug bijvoorbeeld had een al jaren slepend conflict met zijn VvE over de zonwering. Het ging om iets meer dan € 20,-. Wat was het geval. Het merendeel van ‘zijn’ appartementencomplex heeft zonwering want een woning op het zuiden. Zijn woning en die van 3 anderen hadden dat niet nodig omdat ze wegens de ligging op het noorden geen hinder hadden van de zon. Een van de zonweringen ging stuk, kosten € 400,-. Het bestuur besloot dat alle leden een deel van dat bedrag moesten betalen. Want de zonwering maakte deel uit van het gebouw. Alles was nagelvast aan het pand zit, is voor rekening van de VvE. Aldus het bestuur. De heer Weug vond dat onzin. Het conflict werd voorgelegd aan de Rijdende Rechter. Die oordeelde uiteindelijk dat zonweringen niet nagelvast aan een gebouw vastzitten. Dus had in de splitsingsakte en het modelreglement de kostenverdeling over de zonwering geregeld moeten worden. Dat was in deze VvE niet het geval. De heer Weug hoeft niet mee te betalen.

Rechtsbijstandverzekering

Om ervoor te zorgen dat de VvE gebruik kan maken van rechtsbijstand bij geschillen, kan het bestuur een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die biedt juridische hulp bij geschillen met bijvoorbeeld aannemers. Een voorbeeld: een aannemer levert een appartementencomplex op. De appartementseigenaren trekken in hun woning en benoemen een VvE-bestuur. Maanden later, bij het uitbesteden van het ramen reinigen, meldt de glazenwasser dat een aantal ramen niet logisch geplaatst is. Hij kan er eenvoudigweg niet bij. Dit voorbeeld lijkt surrealistisch, maar komt toch in de praktijk voor. Het bestuur wil uiteraard deze wanprestatie niet over zijn kant laten gaan en probeert de aannemer te bewegen zijn fout te herstellen. Die geeft echter niet thuis. Als de VvE er niet uitkomt met een aannemer, dan blijft over naar de rechter stappen. Maar een rechterlijke uitspraak krijgen, is een lange, vaak kostbare weg. Als de VvE een rechtsbijstandsverzekering VvE heeft, zijn in elk geval de kosten van juridische bijstand gedekt. De leden hoeven dan niet een extra bijdrage te doen aan de VvE om die kosten te kunnen dragen.

VvE verzekeringen controleren

VvE’s doen er goed aan de VvE verzekeringen regelmatig tegen het licht te houden, bijvoorbeeld om onderverzekering te voorkomen. Collectieve verzekeringen kunnen de leden soms veel voordeel opleveren. Klik hier voor de VvE verzekeringen van Centraal Beheer, of raadpleeg de handleiding VvE verzekering afsluiten op deze website via de links hieronder.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 16 april 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Conflicten VvE goed te managen

  1. Aad Visser schreef:

    Waarom staat er een link naar Centraal Beheer? Wordt deze site gefinancierd door Centraal Beheer? Gaat het hier om berichtgeving of om een reclame activiteit/uiting?

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Goedendag. Deze website wordt niet (geheel) gefinancierd door Centraal Beheer. Wel werken wij regelmatig met Centraal Beheer samen. Deze content is niet gesponsord/betaald. Wat niet wegneemt dat dat in de toekomst wel kan gebeuren. Mocht dat zo zijn dan zal dit er altijd duidelijk bij gezet worden. Helaas kunnen wij niet voortbestaan zonder (betaalde) advertenties en/of samenwerkingen. Daarvoor zijn de kosten voor een website van deze omvang helaas veel te hoog geworden.

  2. Bob schreef:

    Fantastisch, weer reclame voor Centraal Beheer.

    Net als over bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering op 25 februari jongstleden.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.