Curator eist vergoeding van VvE’s voor teruggeven administratie

De Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s) die gedupeerd zijn door de frauderende VvE-beheerder Admipunt, moeten een vergoeding van meer dan €800,- aan de curator betalen om hun administratie terug te krijgen, dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De slachtoffers van Don voelen zich daardoor dubbel gestraft: niet alleen zijn ze al hun geld kwijt, is de boedel leeg en vissen ze dus achter het net, maar nu moeten ze zelfs betalen om het leven weer op te kunnen pakken. De curator zegt dat hij helemaal volgens de regels handelt.

Met geselecteerde beheerder in zee, of een ‘boete’ betalen

De door Don gedupeerde VvE’s kunnen kiezen. Of ze gaan met één van de twee door de curator geselecteerde VvE-beheerders in zee, of ze betalen een bedrag van €675,- exclusief btw aan de curator. Als ze met een geselecteerde beheerder een contract aangaan, dan betaalt die beheerder de vergoeding aan de curator. Daarom zou het redelijk zijn dat als de VvE met een andere beheerder contracteert, dat ze die vergoeding zelf betalen, zo valt uit het artikel in het Algemeen Dagblad (AD) af te leiden.

Toelichting van de curator: boedel is leeg

De curator geeft in het AD de volgende toelichting voor zijn beslissing:

“Ik heb de besturen van de VvE’s uitgeegd dat zij kunnen overstappen naar een aantal beheerders dat goed aangeschreven staat. Doen zij dit, dan krijg ik van de beheerder een vergoeding. Kiezen ze ervoor zelf een beheerder aan te stellen, wat altijd mag, dan betalen ze zelf een bedrag aan mij. Ik begrijp dat het voor betrokkenen een hard gelag is. Ik vind het ook vervelend, maar het alternatief is dat ik zeg ‘er zit niets in de boedel, dus ik doe ook niets’. Maar ik wil de mensen juist zoveel mogelijk hun spulletjes teruggeven.”

Klacht bij de rechter-commissaris

VvE’s voelen zich door dit besluit een tweede keer opgelicht, aldus een bestuurslid van VvE de Watertoren uit Vlaardingen. De VvE’s kunnen fluiten naar hun geld omdat de boedel leeg is. En alles wat er nog inkomt, zoals de vergoeding om de administratie terug te krijgen, gaat eerst naar de curator zelf en andere preferente crediteuren. Een aantal van de VvE’s heeft daarom een klacht bij de rechter-commissaris ingediend. Die moet binnen drie dagen nadat hij de curator heeft gehoord, een uitspraak doen.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 7 maart 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.