Diefstal van VvE’s: super makkelijk en minimale pakkans

VvE-fraudeur Sander O. zei het in 2017 al: het oplichten van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is kinderlijk eenvoudig. En hij heeft gelijk: omdat het twee-handtekeningsysteem bijna nooit wordt toegepast, wordt het geld van de VvE’s dus op een presenteerblaadje aan malafide VvE-beheerders aangeboden. Voor die oplichters is er nu extra goed nieuws. Want zelfs als je gepakt wordt en er meerdere aangiftes liggen, is de kans op vervolging blijkbaar minimaal. Zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) aan het AD laten weten de zaak tegen de Nijmeegse VvE-beheerder Hendrik A. te seponeren.

OM seponeert zaak tegen VvE Beheer Nijmegen

Recent kwam aan het licht dat Hendrik A., die onder de naam VvE Beheer Nijmegen diverse VvE’s beheerde, geldt van de eigenaren had weggesluisd. Inmiddels is bekend dat het om ruim €700.000,- gaat. Er zijn door diverse VvE’s aangiftes gedaan. Sterker nog, A. heeft zijn wandaden zelfs bekend. Genoeg voor strafvervolging, zou je denken.

Goudgerande zaak, maar toch doen politie en OM niets

Je zou zeggen dat het een goudgerande zaak is. De bankafschriften bewijzen wat er met het geld is gebeurd. De schade is enorm. Tientallen VvE’s zijn benadeeld en daarmee honderden bewoners. Er zijn meerdere aangiftes. En als klapper op de vuurpijl: de verdachte heeft de diefstal bekend. Toch besluiten politie en OM krap enkele weken na de eerste aangiftes, dat zij helemaal niets met de zaak gaan doen. Dat gebeurt na “zorgvuldige bestudering” van het dossier, aldus het OM tegen een van de gedupeerde VvE’s. Een van de gedupeerde eigenaren verklaart daarom tegen het AD:

“Ik heb tweeënhalf uur bij de politie gezeten voor de aangifte. Alles tot in detail doorgeno­men, bewijzen neergelegd. Dit is toch geen moeilijke zaak, lijkt mij.”

Politie: de VvE-beheerder heeft ‘voor een aanzienlijk bedrag geld verduisterd’

Ondanks dat de Politie zich ervan bewust is dat de man voor een aanzienlijk bedrag geld heeft verduisterd, moeten er keuzes gemaakt worden. De Politie laat aan ‘De Gelderlander’ weten dat zogenaamde High Impact Crimes (bijvoorbeeld geweldsmisdrijven) meer aandacht krijgen. In dit geval gaat het slechts om financiële schade.

Gestolen geld ook via civiele procedure terug te halen

Bovendien is het geld ook via civiele procedures terug te vorderen, aldus de Politie. Daarmee wordt echter over het hoofd gezien dat het niet alleen maar gaat om schadeloosstelling, maar ook dat daders van dit soort misdrijven worden gestraft. Het is immers niet voor het eerst dat een VvE-beheerder geld verduisterd. Als dat nu blijkbaar ook straffeloos kan, dan is dat het hek van de dam. Dat maakt de kennelijk toch al lage drempel alleen nog maar lager.

Wel snappen de politie en het OM “dat dit voor slachtoffers enorm teleurstellend kan zijn”.

Dat dan weer wel.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 25 juli 2022.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.