Dubbel verzekerd via de VvE?
Iedere Vereniging van Eigenaren (VvE) moet verplicht een opstalverzekering afsluiten. Dat is in de splitsingsakte en de modelreglementen bepaald. Er zijn echter veel appartementseigenaren die dat niet weten, en zelf een opstalverzekering voor hun appartement afsluiten. Het kan dan gebeuren dat die eigenaren er later achter komen dat ze dubbel verzekerd waren via de VvE. Dat overkwam ook een VvE-lid uit Cuijk, die vervolgens zijn verzekeringsadviseur aansprakelijk stelde. Nederlandvve.nl bespreekt de uitspraak die het Kifid vervolgens deed.
Opstalverzekering via de VvE
In deze zaak was het gebouw verzekerd via de opstalverzekering van de VvE. Toen het VvE-lid in 2001 zijn appartement kocht, heeft zijn verzekeringsadviseur geadviseerd om een opstalverzekering af te sluiten. In 2017 komt hij er echter achter dat er ook een verzekering via de VvE loopt. Jarenlang is de man dubbel verzekerd geweest. Hij stapt daarom naar het Kifid, en vordert daar dat de adviseur wordt veroordeeld om €3.000,- aan dubbel betaalde premies aan hem terug te betalen.
Kifid: verzekeringsadviseur aansprakelijk
Het Kifid vindt dat de adviseur in 2001 had moeten nagaan of er ook een opstalverzekering via de VvE liep. Dat heeft hij echter niet gedaan. Door dat niet te controleren of de man dubbel verzekerd zou zijn via de VvE, heeft de adviseur niet gehandeld zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend tussenpersoon mag worden verwacht. Hij moet daarom de schade van het VvE-lid vergoeden.
Eigen schuld van het VvE-lid
Maar, het Kifid vindt ook dat er sprake is van eigen schuld bij het VvE-lid. De adviseur heeft in de loop der jaren namelijk meerdere keren met het VvE-lid contact gezocht om de verzekeringen te bespreken. De man heeft echter nooit gereageerd. Als hij dat wel had gedaan, dan was de opstalverzekering besproken. Ook was dan mogelijk aan het licht gekomen dat de man dubbel verzekerd was, aldus de adviseur. Het Kifid vindt daarom dat er sprake is van eigen schuld, en veroordeelt de adviseur daarom niet om alle schade te vergoeden, maar slechts de helft.
Controleer verzekeringen van de VvE
Nederlandvve.nl benadrukt dat het belangrijk is om periodiek de verzekeringen van de VvE te herzien, maar ook om de eigen (privé) verzekeringen regelmatig tegen het licht te houden. Soms is het namelijk nodig om privé bepaalde opstallen extra te verzekeren, bijvoorbeeld een dure keuken of badkamer: die worden niet altijd gedekt door de opstalverzekering van de VvE.
Reacties
Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl