Dure keuken en badkamer niet in polis VvE
Herstel schade en besteding verzekeringspenningen aan het gebouw is NIET hetzelfde als herstel van uw dure keuken of badkamer. De verzekeringsovereenkomst bepaalt dat de schadepenningen, in beginsel, moeten worden aangewend voor herbouw/herstel. Na een schade aan het gebouw en vergoeding van die schade door de verzekeraar zal door de vergadering van eigenaars moeten worden besloten of en tot welk bedrag tot herstel zal worden overgegaan.
Door: mr. E. van Riet | Advocaat bij Rijssenbeek Advocaten
Redactie: Nederlandvve.nl
De wet bepaalt in dit kader dat de verzekeringspenningen slechts voor herstel mogen en moeten worden gebruikt en dat de verhouding van de waarde tot de appartementsrechten na herstel dezelfde moet zijn als voor het herstel. Dat betekent dus dat er geen rekening mag worden gehouden met de veranderingen die een appartementseigenaar in zijn privé-gedeelte heeft aangebracht, tenzij die eigenaar hiervan tijdig aan de VvE kennis had gegeven. In dat laatste geval zal namelijk in de regel de verzekeringspolis zijn aangepast. Artikel 8 lid 9 van Modelreglement 1992 en artikel 15 lid 9 van Modelreglement 2006 bepalen immers dat indien het gebruik van een privé-gedeelte tot verhoging van de verzekeringspremie leidt, die verhoging voor rekening komt van de desbetreffende eigenaar. Een aanpassing in het privé-gedeelte die tot een waardevermeerdering leidt zal dus op grond van dit artikel bekend moeten zijn bij de VvE, waardoor hiermee bij de vaststelling van de schade en het besluit tot herstel rekening kan worden gehouden.
Het is dus de vergadering van eigenaars die beslist over herstel en de wijze van herstel. Zowel met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten als de privé-gedeelten. Herstel aan de privé-gedeelten geschiedt uiteraard in overleg met de desbetreffende appartementseigenaar. Dit is op zich bijzonder: immers, normaal gesproken beslist een appartementseigenaar over het algemeen zelf daar waar het zaken aangaande zijn privé-gedeelte betreft. De wet maakt nu dus een uitzondering indien het gaat om verzekeringspenningen voor een schade aan het gebouw. De afwijking van de gewone regels vindt overigens zijn oorzaak in het feit dat het niet steeds mogelijk zal zijn de verzekeringspenningen te verdelen in een bedrag dat bestemd is voor herstel van privé-gedeelten en een bedrag dat nodig is voor herstel van de gemeenschappelijke gedeelten. Indien de schadepenningen niet toereikend blijken te zijn voor herstel of herbouw, dient iedere eigenaar bij te dragen in het tekort conform het aandeel dat die eigenaar volgens de akte heeft.
Natuurlijk is het mogelijk dat er tussen de appartementseigenaren een meningsverschil ontstaat over het herstel en/of de wijze waarop het herstel moet plaatsvinden. Op grond van de wet kunnen geschillen over herstel of de wijze van herstel worden voorgelegd aan de kantonrechter.
Gerelateerd
– Column: “Verzekeren kun je zelf, maart wat?” (VvE Artikelen)
– TIP: Handleiding schade melden bij VvE verzekering (VvE-Handleiding)
– De verzekeringen van de VvE (informatie)
– Perikelen met verzekeraars (artikel / opinie)
In theorie een perfect verhaal, alleen in de praktijk maakt (vrijwel) niemand melding van deze verbeteringen. Overigens net zoals het geval is bij een huurder.
Als hij/zij zich al realiseert dat er iets gewijzigd is, dan is men al snel van mening dat het of automatisch meeverzekerd is en als dat niet het geval blijkt te zijn, dat dan de inboedelverzekering wel uitkomst zal bieden. Een vergissing die in dit kader vaak gemaakt wordt… alles wat vast zit aan de woning is geen inboedel! Grofweg kun je inboedel omschrijven als iets wat je redelijkerwijze mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Iets (te) populair, ik weet het, maar goed te begrijpen.
Zoals al aangegeven, gebeurt er niets automatisch, dus eigen initiatief is noodzakelijk, en neem het hierbij niet te eng. Het is niet de eerste keer dat iemand alle metalen kozijnen vervangt door dure houten kozijnen en spaanplaat deuren door kostbare deuren en beslag, al dan niet voorzien van glas in lood. Een post die in dit geval een meerwaarde van een kleine €10.000 opleverde. Verder zijn inderdaad keukens, badkamers, plafonds, maar ook vast parket en stenen vloeren de meest voorkomende zaken. Wij kijken er in de praktijk niet van op als de 30.000 overschreden wordt. Dat allemaal, als je dus zelf geen actie onderneemt, niet verzekerd!
Het melden bij de VVE, als die actief beheerd wordt, levert ook vaak niets op. Men is niet geïnteresseerd in administratie. Dit betekent immers in de praktijk vaak dat de verzekeraar niet voor één bewoner iets extra’s verzekert, maar gewoon de verzekerde som verhoogt (onterecht en verkeerd, overigens) en met de verrekening van de meerpremie (jaarlijks terugkerend) hiervoor bij de betreffende appartementseigena(a)r(en) zoekt dan de administrateur het verder maar uit.
Oplossingen die vaak gekozen worden zijn er om de totale verzekerde (getaxeerde) som per appartement met €10.000 te verhogen. Niet exact, maar dan heb je in de basis in ieder geval wat ruimte, immers… wie doet er helemaal niets aan zijn/haar appartement? Een andere mogelijkheid is het om bij je eigen verzekeraar, naast de inboedelverzekering, eigenarenbelang mee te verzekeren. Dan verzeker je voor jezelf dat stukje woningverbetering in je eigen appartement.
Overigens ook voor een huurder van een woning aan te bevelen.
Kortom, helemaal perfect wordt het bijna nooit, maar je kunt er wel zelf veel aan doen.
Assurantiehuis Adviesgroep BV
Berend Tooms
In dit appartementencomplex zijn omstreeks 1998 op de 10e van de 11 etages 2 appartementen met ALV toestemming samengevoegd. Onlangs is hiervoor per besluit verlengingstoestemming verkregen.
Volgens de bestuurder betreft het geen dragende tussenmuur (7.20 mtr) of het plafond met een H balk/latei of anderszins ondersteund wordt is verworpen. Plattegrond duidt op steunmuren. Mijn vraag is of hiervoor een B&W vergunning vereist is. Of een verbouwingstekening aanwezig moet zijn. Of de opstalverzekeraar hiervan op de hoogte is zal aanstaande 2e ALV besproken worden. Waarop moet nog meer gelet worden in deze situatie? Bij voorbaat dank voor de reactie.
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.
Met vriendelijke groet,
Webredactie Nederlandvve.nl
V.v.E.
Wij zijn een V.v.E. van drie appartementen en hebben regelmatig in het pand lekkage gehad veroorzaakt door badkamers van twee appartementen die boven het beschadigde appartement beneden liggen.
Die eigenaar heeft zonder medeweten van de twee boven eigenaren een claim in gediend bij de opstal verzekering van de V.v.E. voor herstel van zijn plafond schilderwerk en laminaat. maar heeft dit uitgekeerde geld zelf gehouden en niets hersteld ,kan dat zomaar, hierdoor zijn we al eens als V.v.E. uit de verzekering gezet
Ben zeer benieuwd naar uw reactie
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.
Met vriendelijke groet,
Webredactie Nederlandvve.nl
Appartement eigenaar heeft waterschade geleden aan het keukenblok 2500,- euro. Door expert vastgesteld De schade is uitbetaald aan de beheerder van de VVE, deze wenst nu eerst de factuur en het betalingsbewijs dat de keuken is gemaakt. Ik ben toch niet verplicht te repareren? De VVE beheerder moet mij toch het bedrag betalen!!
Heb t zelfde probleem hier. Brandschade aan mijn keuken. Schade expert heeft voorschot gestort op rekening vve want daar loopt de opstal verzekering (woon in een appartement)
Beheerder wil perse zelf de rekeningen betalen ipv een voorschot aan mij overmaken en ik betaal. Hij mag me toch niet verplichten?
Als er lekkage ontstaat in de kolom van mij toilet wt is er dan verzekerd