Eigenaar werkt vervanging van kozijnen tegen. Wat nu?

In een Vereniging van Eigenaars (VvE) in Haarlem zijn de kozijnen – zoals bij de meeste VvE’s – gemeenschappelijk eigendom. Omdat er geen MJOP was en er meer dan vijftien jaar geen (schilder)onderhoud is verricht aan de kozijnen zijn deze gaan rotten. De schade als gevolg daarvan is zodanig, dat alle kozijnen vervangen moeten worden. In de VvE-vergadering wordt dan ook besloten dat het reservefonds daarvoor aangewend zal worden en dat alle kozijnen vervangen worden door nieuwe exemplaren.
Één eigenaar is het er echter niet mee eens en weigert de aannemer toegang te geven tot zijn appartement. Kan de VvE hier iets tegen ondernemen?

Kozijnen gemeenschappelijk

Omdat de kozijnen gemeenschappelijk eigendom zijn, kan een individuele eigenaar geen besluiten nemen over het al of niet vervangen daarvan. Uitsluitend de eigenaren samen (vertegenwoordigd in de ALV) zijn daartoe  bevoegd. Met andere woorden: het VvE-lid die vervanging tegenwerkt is helemaal niet de eigenaar van de kozijnen die bij zijn appartement horen en heeft er (zelf) dus niets over te zeggen. Bovendien moet hij als het besluit tot vervanging rechtsgeldig is genomen, zijn medewerking daaraan verlenen.

Toegang op verzoek van bestuur

Het bestuur van de VvE is bevoegd te vorderen dat de eigenaar toestemming verleent tot het appartement, zodat het onderhoud uitgevoerd kan worden. Zo nodig kan dit via de rechter afgedwongen worden. Daarnaast handelt de eigenaar onrechtmatig als hij geen toegang verleent, en kan de VvE de schade die daaruit voortvloeit (bijvoorbeeld de meerkosten van de aannemer of steigerhuur) bij hem in rekening gebracht worden. Bij de VvE in Haarlem ging het precies zo: de VvE schakelde een advocaat gespecialiseerd in VvE-recht in die namens de VvE de eigenaar aansprak om medewerking aan het VvE-besluit te verlenen. Omdat hij dit weigerde, werd een kort geding opgestart. De VvE werd in het gelijk gesteld en de eigenaar veroordeeld om mee te werken.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 8 oktober 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

7 reacties over “Eigenaar werkt vervanging van kozijnen tegen. Wat nu?

  1. Sander Klamer schreef:

    Lekker eenzijdig benadrukt, ik zou graag meer nadruk hebben gelezen op het feit dat de VVE zélf de boel heeft laten rotten waardoor de dure vervanging nodig was.
    De focus ligt nu op de ‘eigenwijze bewoner’ die weigerachtig is, maar hoe dat gekomen is en hoe hij feitelijk volkomen gelijk heeft wordt onvoldoende belicht.
    Hier zie je weer de dictatuur van de domme meerderheid, diezelfde meerderheid die hoogstwaarschijnlijk kortzichtige besluiten hebben genomen in de ALV om de maandlasten maar zo laag mogelijk te houden
    Immers, als “mijn straatje” schoon is dan mag het maandbedrag naar beneden ; niet rekening houdend met de belangen van de andere bewoners, noch van de staat van die woningen.
    Ik gok dat het zo gegaan is…

  2. Sander Klamer schreef:

    Als toevoeging hierop, wat er uit de rechtzaak had moeten komen is een compensatie vanuit de bestuurder/beheerder als die extern is voor slecht opdrachtnemersschap.
    Kennelijk hebben ze de mensen in ALV niet voldoende overtuigd van het nut van het MJOP.

    De titel van dit bericht zou eigenlijk moeten zijn: “Bestuur faalt, hoe om te gaan met bewoners die dit niet pikken?”

  3. Bobbi schreef:

    Beste Sander,

    Heb je er ook rekening mee gehouden, dat er wellicht eerst niet genoeg in kas was om alle kozijnen te vervangen? Waarom zou je in hemelsnaam geen houtrot willen laten vervangen. Dan ga je gewoon bewust dwars liggen, iets wat in de VVE vaak voor komt. Te grote ego’s en een ander misgunnen. Iedereen wil voor een dupje op de eerste rij zitten. Struisvogel gedrag.

  4. L.Brouwer schreef:

    als een balkon op de derde etage lekt en de eigenaar van de tweede etage heeft daar schade aan het plafond door moet de verzekering van de derde etage dan de schade op de tweede etage betalen of de verzekering van de vve
    gr leo

  5. willy schreef:

    dit is allemaal mooi ik wil een woning kopen en de vve wil 50 % van de ramen betalen .omdat de vorig eigenaar niet voldoende gelucht had was het reden . wat nu een advocaat in de hand nemen??? wie weet raad

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  6. Bob schreef:

    Interessante casus. Überhaupt vraag ik me af wat de positie is van de dwarsliggende eigenaar: hij weet immers dat hij zich in een vereniging bevindt, en dat de kozijnen vervangen dienen te worden. Er spelen maar al te vaak persoonlijke kwesties op de achtergrond van dergelijke situaties.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.