Hoe werkt mediation voor VvE’s?

Een conflict in een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan op verschillende manieren worden opgelost. De meest gangbare manier is nog altijd rechtspraak: je legt het conflict dan voor aan een rechter en deze doet er een uitspraak over. Minder gangbaar, maar wel sterk in opkomst is mediation. Maar hoe werkt dat dan eigenlijk? Dat vertel ik in dit artikel.

Door: Margreet Malda | FUSE Mediation

Sámen een oplossing zoeken voor het conflict

In tegenstelling tot rechtspraak waarbij je het conflict voorlegt aan een rechter, houd je bij mediation zélf de touwtjes in handen. Samen met je conflictpartij (dat kan de VvE zijn, of een ander VvE-lid) ga je op zoek naar een mediator die je beiden vertrouwt. Vervolgens ga je samen met de mediator op zoek naar oplossingen. Wat werkt al wel en wat werkt niet, wat moet anders? Kunnen we een modus vinden om in de toekomst weer door een deur te kunnen?

Mediationovereenkomst

De mediation begint nadat de deelnemers en de mediator de ‘mediationovereenkomst’ hebben getekend. In de mediationovereenkomst worden belangrijke zaken geregeld over wat men over en weer van elkaar mag verwachten, over vertrouwelijkheid en allerlei andere praktische zaken. Zoals de vraag wie voor de mediation betaalt (de VvE, het betreffende VvE-lid of samen), de tarieven van de mediator en kosten van mediation en de mogelijkheden om tussentijds te kunnen stoppen.

De VvE in Mediation-gesprekken

Vervolgens gaan de daadwerkelijke gesprekken plaatsvinden. Hoeveel dit er zijn en of er eerst intakes zijn met de deelnemers of niet, verschilt per geval. De mediator zal continu tijdens het proces in de gaten houden of er vooruitgang is of niet. Een mediator heeft een breed scala aan interventies waarmee zal worden geprobeerd om de deelnemers te helpen de oplossing te vinden die nodig is.

Lijst met afspraken

Mediation eindigt niet met een vonnis maar met een ‘lijst met afspraken’: een vaststellingsovereenkomst. Wanneer jullie tot afspraken kunnen komen dan worden deze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze afspraken moeten worden nagekomen. Komt een partij de afspraken niet na? Het kan dan zinvol zijn om terug naar de mediationtafel te gaan. Gekeken moet dan worden waarom worden de afspraken niet worden nagekomen. Lukt dat niet, dan kan nakoming van de vaststellingsovereenkomst worden afgedwongen via de rechter.

Hoe mediation voor VvE’s werkt?

Mediation werkt dus in feite op de manier die jij en je conflictpartij zelf willen. De mediator is de professional die jullie daarbij begeleidt. Meer weten over mediation in een VvE? Klik dan op de links hieronder.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 15 juli 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Hoe werkt mediation voor VvE’s?

  1. Nico Rongen schreef:

    Ik heb een geschil met het Bestuur van mijn VvE; ik vind dat het bestuur een aantal artikelen van het Reglement van Splitsing niet correct nakomt/ uitvoert. Het bestuur weigert mediation en ik wil wel mediation. Wat moet ik nu doen?
    De ALV steunt het Bestuur.

  2. margreet@fusemediation.nl schreef:

    Beste Nico,

    Dank voor je reactie! Een vervelende situatie. Om te kijken of ik iets voor je zou kunnen betekenen lijkt het me goed als we even contact hebben.

    Zou je je gegevens achter willen laten via https://fusemediation.nl/contact/?
    Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.