Justitie laat VvE-fraudeur vrij rondlopen
Vorig jaar werd bekend dat een 57-jarige VvE-beheerder uit Beuningen ongeveer €700k had verduisterd van de Verenigingen van Eigenaars (VvE) die hij in beheer had. Honderden bewoners zijn slachtoffer en de schade is enorm. Volgens de betrokkenen zijn de bewijzen overweldigend en er liggen meerdere aangifte. Bovendien heeft de verdachte zijn misdrijven bekend. Een goudgerande zaak, zou je denken. Toch niet: ‘geen tijd’, aldus justitie.
Dader van VvE-fraude wordt niet vervolgd
Het Openbaar Ministerie (OM) laat de frauderende VvE-beheerder dus vrij rondlopen. Er komt geen strafrechtelijk onderzoek en geen vervolging. “De opsporingscapaciteit is beperkt en dwingt tot het maken van keuzes”, laat het OM weten aan de gedupeerde VvE’s. Dit overigens wel na “zorgvuldige bestudering” van het dossier. De Politie liet in juli vorig jaar aan De Gelderlander desgevraagd weten: “Deze man heeft zich bij de politie gemeld en bekend dat hij hiervoor verantwoordelijk is. Een deel van het geld is weer teruggestort. Het OM heeft besloten dat er geen verder onderzoek gedaan wordt in de zaak.” Het OM snapt “dat dit voor slachtoffers enorm teleurstellend kan zijn”, een understatement, kan de redactie van Nederlandvve.nl zich zo voorstellen.
High impact crimes gaan voor
Justitie moet keuzes maken welke zaken onderzocht worden. Daarbij wordt afgewogen hoe groot de impact op de slachtoffers en de maatschappij is, aldus de politie. In dit geval is er sprake van financiële schade en niet van een geweldsmisdrijf. Naar de mening van de redactie gaat het OM er daarbij aan voorbij dat de beheerder uit Beuningen de zoveelste VvE-beheerder is die de fout in gaat. Geld stelen van VvE’s is kinderlijk eenvoudig en de pakkans is minimaal. Juist daarom zou het goed zijn om harder strafrechtelijk op te treden tegen dergelijke fraudeurs.
Vervolging afdwingen
Toch zijn er mogelijkheden om vervolging van de fraudeur af te dwingen. Zo kan de zaak met behulp van een zogenaamde artikel 12 Sv-procedure door een belanghebbende (zoals een gedupeerde VvE) rechtstreeks aan het Gerechtshof voorgelegd worden. Die bepaalt dan of het OM alsnog tot vervolging over moet gaan. Het is de redactie niet bekend of al een dergelijke procedure is gestart.
oud nieuws, het verduisterde bedrag bedraagt € 850K en er is al zo’n art 12 zitting geweest op 2 juni in Arnhem. Uitspraak medio juli.
De rechtstaat is failliet.
De prioriteiten liggen verkeerd.