Meer burenruzie en overlast door corona: wat kun je er tegen doen?

Door de coronacrisis is het aantal burenruzies explosief toegenomen. Ook het aantal meldingen van geluidsoverlast is enorm gestegen. Dat meldt NOS op haar website en in de journaals van vanavond. Volgens het AD lag het overlastmeldingen vorige week 55 procent hoger ten opzichte van vorig jaar. Ook op de VvE-vraagbaak zien we een sterke toename van het aantal vragen over geluidsoverlast en burenruzie. Nederlandvve.nl geeft in dit artikel tips om de burenruzie te beslechten.

Burenruzie en geluidsoverlast vooral in VvE

Vooral bewoners van een Vereniging van Eigenaren (VvE) hebben meer overlast van hun buren of eerder bonje. Dat komt omdat mensen in een appartementencomplex dichter op elkaar wonen. Daardoor kunnen ze elkaar beter horen en worden ze sneller met elkaar geconfronteerd. Nu iedereen door de coronacrisis veel meer thuis zit, neemt niet alleen het geproduceerde geluid toe, maar ook de aandacht daarvoor. En door de verveling gaan bewoners zich sneller aan hun buren ergeren. Het gevolg: knallende ruzie.

Ga in gesprek, desnoods met buurtbemiddeling of een mediator

De beste manier om een burenruzie te voorkomen is om met elkaar in gesprek te gaan. Geef aan welk gedrag tot overlast leidt en overleg met elkaar over een oplossing. Als dat niet lukt, of als er al sprake is van een onoplosbare burenruzie, probeer het dan eens met hulp van een buurtbemiddelaar of mediation. 295 Nederlandse gemeenten bieden buurtbemiddeling aan. Daarnaast zijn er onder andere in de VvE-bedrijvengids van Nederlandvve.nl diverse mediators te vinden die in burengeschillen gespecialiseerd zijn. Buurtbemiddeling of mediation heeft alleen zin als beide partijen vrijwillig mee willen doen.

Meld de burenruzie bij verhuurder of VvE-bestuur

Mocht mediation of bemiddeling niet werken, dan kan er een melding worden gedaan bij de eigen verhuurder of de verhuurder van de buren. Als u of de buren niet huren, kan de overlast ook bij het bestuur van de VvE gemeld worden. Als er bijvoorbeeld normen uit de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement worden geschonden, dan kan aan het VvE-bestuur gevraagd worden om het reglement te handhaven. Verder kan de VvE boetes opleggen, als dat nodig is. In extreme gevallen kan de overlastgever zelfs uit zijn appartement gezet worden.

Naar de rechter

Als ook dat geen effect heeft, dan kun je ook nog naar de rechter te stappen. Die kan een verbod opleggen aan de buren om bepaalde overlast gevende handelingen te verrichten. Daar kan de rechter zelfs een dwangsom aan verbinden.

Dossieropbouw bij geluidsoverlast

Voordat je naar de rechter stapt, is het belangrijk om eerst een goed dossier op te bouwen. Daarvoor is het vaak nodig om gedurende een wat langere periode metingen te laten verrichten. Dat klinkt ingewikkelder dan het is en het hoeft ook helemaal niet zo kostbaar te zijn. Om appartementseigenaren daarbij op weg te helpen, is Nederlandvve.nl een samenwerking aangegaan met Plexos. Die bieden betaalbare oplossingen om eenvoudig en vakkundig een dossier aan te leggen bij geluidsoverlast. Lees meer op deze pagina, of in dit artikel. Je kunt ook onderstaand formulier invullen om meteen en vrijblijvend meer informatie te ontvangen.

    Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 12 mei 2020.

    Reacties


    Discussiƫren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

    1 reacties over “Meer burenruzie en overlast door corona: wat kun je er tegen doen?

    1. Bert Smulders schreef:

      “De beste manier om een burenruzie te voorkomen is om met elkaar in gesprek te gaan. Geef aan welk gedrag tot overlast leidt en overleg met elkaar over een oplossing”.

      Dit is een lapmiddel en bovendien onnodig.
      De werkelijke oorzaak van geluidsoverlast ligt in goedkope,slechte en onvoldoende geluidswerende constructies van woningen. Flinterdunne muren, vloeren en plafonds waar normale leefgeluiden al snel leiden tot ergernis en overlast. Degelijk bouwen en isoleren en de overlast problemen zijn voorbij.

    Reageren op dit artikel kan hieronder.
    Wilt u discussiƫren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

    Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.