Modelcontract VvE-beheer: Goed of eenheidsworst?
Een opmerkelijk artikel in de Telegraaf. Daarin pleit belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) om een modelcontract VvE-beheer verplicht te stellen. De reden daarvoor zouden de grote prijsverschillen tussen VvE-beheerders zijn. “Onbegrijpelijk” zegt Roel van der Vossen, directeur van Nederlandvve.nl.
Verschillen in overeenkomsten VvE-beheer juist gewenst
Van der Vossen: “Ik juich het juist toe dat er verschillen bestaan in de door beheerders gehanteerde overeenkomsten. Dat zorgt ervoor dat de VvE’s wat te kiezen hebben. Zo is het voor de ene VvE wenselijk dat de beheerder aangesloten is bij een geschillencommissie en is die VvE bereid om daarvoor extra te betalen. Voor een andere VvE is dat minder belangrijk, bijvoorbeeld omdat die al een rechtsbijstandsverzekering heeft en laagdrempelige toegang tot een geschillencommissie voor die VvE minder belangrijk is.”
Modelcontract VvE-beheer beperkt keuzevrijheid VvE
Nederlandvve.nl vindt dat verschillen in prijs en aangeboden diensten tussen VvE-beheerders juist goed zijn. Sommige beheerder bieden een wat meer uitgekleed dienstenpakket, is alleen online bereikbaar maar rekent daarvoor een heel scherpe prijs. En de andere beheerder rekent weer wat hogere prijzen maar levert daarvoor wel ‘top of the bill’ service en zeer goede bereikbaarheid. Van der Vossen: “Het is juist in het belang van alle VvE’s dat er wat te kiezen valt. Waarom zou de overheid dat moeten beperken?”
Er zijn al modelcontracten voor VvE-beheer
Bovendien zijn er diverse brancheverenigingen die al jaren hun eigen modelcontract hanteren, bijvoorbeeld VGM NL en BVVB. “Als het model van de ene brancheorganisatie beter bij de VvE past dan dat van de andere, dan kan de VvE nu zelf beslissen om voor een bij die organisatie aangesloten beheerder in zee te gaan. Als de oproep van Vereniging Eigen Huis gehoord zou worden, dan wordt die keuzevrijheid om zeep geholpen en wordt alle bijna 150.000 VvE’s die Nederland rijk is, een eenheidsworst opgedrongen”, aldus Van der Vossen.
Een modelcontract VvE-beheer kan je aanpassen
Bovendien is het voorstel van VEH een wassen neus. Het essentiële van een model is namelijk dat je het kan aanpassen. Het is niet meer dan een voorbeeld, waar de gebruiker zelf weer aanpassingen in kan aanbrengen. Een woordvoerder van VEH zegt weliswaar tegen de Telegraaf:
“Maar het probleem is dat je als VvE niet weet waar je op moet letten bij het afsluiten van een contract. Bij een modelovereenkomst heb je die zekerheid wel.”
maar dat klopt niet. Als je als VvE niet weet waar je op moet letten bij het afsluiten van een contract, dan weet je dat natuurlijk bij een modelovereenkomst natuurlijk nog steeds niet waar je op moet letten. Het risico dat je dan alsnog een overeenkomst sluit die niet helemaal bij de wensen van een VvE past, is nog precies even groot als daarvoor. In dat geval kan het bestuur van de VvE zich het beste laten adviseren door een onafhankelijk deskundige zoals een jurist, die kan adviseren over de goede en slechte punten in een beheerovereenkomst. Ook kunnen VvE’s gebruik maken van de handleiding op deze website om een goede beheerder te vinden.
Op de BVVB website vind ik niets over een standaard beheersovereenkomst…