Nieuwjaarsborrel voor de VvE: wie betaalt?
Het einde van het jaar nadert, de feestdagen zijn in aantocht. Een leuk moment om een nieuwjaarsborrel voor de VvE te gaan inplannen. Maar mag die nieuwjaarsborrel door de VvE betaald worden uit de gemeenschappelijke kas? En is een nieuwjaarsborrel wel een aangelegenheid voor de Vereniging van Eigenaren? Nederlandvve.nl legt uit hoe het zit.
Taken en bevoegdheden van de VvE
De taak van de VvE is het beheer van de gemeenschappelijke zaken. Daaronder valt – onder andere – het onderhoud, het regelen van de verzekeringen en het innen van de bijdragen. Ook kan de VvE tot op zekere hoogte toezicht houden op de leefbaarheid van het complex: vaak dient daarvoor een huishoudelijk reglement. De taken en bevoegdheden van de VvE zijn wel beperkt, namelijk tot het behartigen van de eigenaarsbelangen van haar leden. Het moet dus gaan om het behartigen van het belang van de leden gezamenlijk, onder de voorwaarde dat het belang verband houdt met het zijn van mede-eigenaar van het complex. Het dienen van andere belangen behoort niet tot haar taken en bevoegdheden.
Nieuwjaarsborrel voor de VvE mag niet uit gemeenschappelijke kas
Het organiseren van een nieuwsjaarsborrel behoort niet tot het behartigen van het eigenarenbelang van de leden. Want: een nieuwjaarsborrel dient een sociaal belang, of is een vorm van vermaak, maar heeft niets te maken met het beheer of onderhoud van het gemeenschappelijke gebouw. Dat betekent dat de kosten van de nieuwjaarsborrel niet uit de VvE kas betaald mogen worden. Datzelfde geldt voor het kopen van een kerstboom voor de VvE, het huren van een AED (gezondheidsbelang), het leasen van een auto (mobiliteitsbelang) of het organiseren van een barbecue. Ook een biljarttafel in de gemeenschappelijke hal is niet zomaar toegestaan.
Maar: nieuwjaarsborrel is toch mogelijk voor VvE’s
Het organiseren van een nieuwjaarsborrel of andere festiviteit is echter niet alleen leuk, maar komt ook het saamhorigheidsgevoel ten goede. Gelukkig is het toch mogelijk om een nieuwjaarsborrel voor de VvE te organiseren. Het bestuur van de VvE moet er dan alleen voor zorgen dat alleen de leden die mee willen doen in de kosten daarvan bijdragen. Een praktische oplossing is om dat wel via de VvE kas te laten lopen, maar dan betalen dus alleen de deelnemers (vrijwillig) mee. Zo kan er gewoon een borrel georganiseerd worden, een kerstboom gekocht worden of andere festiviteiten georganiseerd worden.
In de zomer een barbecue en begin januari een nieuwjaarsreceptie. Wij doen het al jaren uit de VvE kas. Laten we alsjeblieft niet te moeilijk doen over die paar lullige rotcenten op een begroting van ruim 100K.
Het gaat dus niet om het geld maar ik hoef niet andermans sociaal belang te bekostigen. Een mevrouw welke thuiszorg heeft en geeneens weet waar ze woont moet dus aan iets mee betalen waarvan ze nooit zal deelnemen? Klopt niet.
is er dan niemand die haar naar de borrel kan brengen, ziet ze toch andere mensen ook?
En als er een schoonmaakdag georganiseerd wordt? en daar koffie met wat lekkers bij gekocht wordt? mag dat wel door de VVE worden betaald?
De bijdrage van sociale activiteiten aan de leefbaarheid wordt geheel ten onrechte niet genoemd.