Penningmeester VvE krijgt werkstraf voor verduistering

Een penningmeester van een Vereniging van Eigenaars (VvE) in Drenthe (Nieuw-Balinge, tussen Westerbork en Hoogeveen) is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur in verband met het verduisteren van ruim € 33.000,–. De penningmeester, die deze functie van februari 2012 tot november 2013 vervulde, stak het geld in eigen zak om zijn gokverslaving te kunnen bekostigen.

Types van bedenkelijk allooi

Nadat de andere bestuurders van de VvE (strikt genomen gaat het in deze zaak overigens om een CFV) maandenlang hadden aangedrongen op inzage in de boeken, kwam de verduistering aan het licht. De man verklaarde dat nadat zijn relatie was geëindigd hij een gokverslaving kreeg. Om deze te kunnen bekostigen leende hij geld van types van bedenkelijk allooi. Toen deze vervolgens bij hem aan de deur kwamen en om geld vroegen, besloot de man de kas van de VvE te plunderen, aldus De Krant van Midden Drenthe.

De ouders van de man hebben toegezegd het bedrag van 33-mille af te lossen.

Verontrustend

Het komt steeds vaker voor dat VvE-beheerders of bestuurders, zoals deze penningmeester, in het nieuws komen omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan verduistering. Eerder deze maand werd een VvE-beheerder veroordeeld tot een jaar celstraf omdat hij ruim 4 ton verduisterde van twee VvE’s. Of de ontwikkeling te maken heeft met de financiële crisis, een vervelende samenloop van (persoonlijke) omstandigheden of dat veel mensen niet in staat blijken te zijn om de verleiding die het beheren van grote geldbedragen met zich meebrengt te weerstaan, is niet bekend. De teller staat sinds 2013 op – voor zover bekend – 3 gevallen van verduistering door VvE-beheerders en 1 geval van verduistering door een bestuurder.

Voorkomen van fraude is mogelijk

Volgens ons is dit een trend die gestopt moet worden. Wij blijven daarom benadrukken dat controle van levensbelang is voor iedere VvE. We willen zeker niet aansporen tot wantrouwen, maar wel wel duidelijk maken dat het in iedere VvE kan voorkomen. Voor informatie over de verschillende (bekende) vormen van fraude in VvE’s en wat daartegen is te doen, klikt u hier.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 17 februari 2014.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.