Private equity in het VvE-beheer: kans of bedreiging?
Private equity ziet kansen in VvE-beheer
Private-equitybedrijven hebben de VvE-branche ontdekt als nieuw verdienmodel. Recent onderzoek van het Financieele Dagblad (FD – Betaalmuur) toont een toenemende interesse van investeerders in het overnemen van beheerkantoren van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Dit roept vragen op: biedt private equity mogelijkheden voor betere dienstverlening en kostenbeheersing, of vormt het een bedreiging voor de belangen van appartementseigenaren?
Actieve investeerders in beeld
Diverse private-equitybedrijven hebben de afgelopen jaren actief geïnvesteerd in het beheer van VvE’s. Zo meldt het FD dat bijvoorbeeld H2 Equity Partners in korte tijd twaalf beheerkantoren overnam en uitgroeide tot marktleider met ongeveer vijfduizend VvE’s. Andere belangrijke spelers zijn Strikwerda Investments, dat recentelijk meerdere beheerkantoren overnam en Chim Vastgoed, dat binnenkort zijn eerste acquisitie aankondigt.
Hoewel de investeerders aangeven vooral de dienstverlening te willen verbeteren door schaalvergroting en automatisering hebben het FD (en ook Nederlandvve.nl) meldingen ontvangen van stijgende beheerkosten bij sommige beheerkantoren. Een verhoging van de beheerfee van 6% tot 7% werd daarbij genoemd met als reden de stijgende loonkosten.
Zorgen van appartementseigenaren
Uit een recente enquête van Nederlandvve.nl onder haar nieuwsbrieflezers blijkt dat ruim 81% van de appartementseigenaren private equity als bedreigend ervaart. De voornaamste zorgen gaan over een sterke focus op winstmaximalisatie, mogelijk ten koste van kwaliteit, flexibiliteit en transparantie in het beheer.
Jos, een van onze lezers, vreest bijvoorbeeld dat private equity leidt tot hogere kosten en kwaliteitsverlies. Frans benadrukt dat het belang van aandeelhouders vaak prevaleert boven dat van de VvE-leden. Albert pleit daarom voor een streng toezicht door zowel appartementseigenaren als de overheid.
Daarnaast komt naar voren dat er angst voor verlies van autonomie is. Appartementseigenaren vrezen dat ze minder zeggenschap krijgen over belangrijke beslissingen binnen hun VvE, omdat een externe beheerder met eigen belangen invloed krijgt. Hierdoor ontstaat het gevoel dat ze niet meer volledig eigenaar zijn van hun eigen woning.
De mogelijke voordelen van private equity
Ondanks de kritische geluiden kan private equity ook kansen bieden. Investeerders hebben doorgaans de financiële middelen om te investeren in technologische innovatie en een professioneler beheer. Door schaalvergroting kunnen efficiëntere processen ontstaan, waardoor uiteindelijk kosten bespaard kunnen worden.
Bovendien kan private equity de kwaliteit van advisering en ondersteuning verbeteren, met name op het gebied van complexe verduurzamingsvraagstukken waar kleinere kantoren soms onvoldoende voor toegerust zijn.
Ervaringen uit andere sectoren
Ervaringen met private equity in andere sectoren tonen een wisselend beeld. In sommige gevallen leidde het tot verbeterde dienstverlening en efficiëntere processen. Tegelijkertijd zijn er ook voorbeelden van verhoogde kosten en een lagere klanttevredenheid door een eenzijdige focus op winstmaximalisatie op korte termijn.
Het is duidelijk dat ook binnen het VvE-beheer een genuanceerd beeld nodig is. Appartementseigenaren moeten alert blijven, goed geïnformeerd zijn en actief betrokken blijven bij het beheer van hun eigen vereniging.
Transparantie en toezicht van groot belang
Private equity biedt zowel kansen als risico’s. Maar wie profiteert uiteindelijk: de bewoners of de beleggers? Transparantie, duidelijke doelstellingen en goed toezicht zijn belangrijk om de belangen van appartementseigenaren te waarborgen. Wij blijven deze ontwikkeling op de voet volgen. Heb je zelf tips of opmerkingen? Laat het ons weten. Of discusieer hier direct mee in ons VvE-forum over dit onderwerp.
Ik ben bij meerdere VvE betrokken als eigenaar. Onze beheerder heeft het ook geprobeerd met een verhoging, te weten meer dan 25%. Kijk naar de beheerovereenkomst maar ook naar de Algemene Voorwaarden die golden ten tijde van de ondertekening van de beheerovereenkomst. Onze beheerder heeft in zijn huidige Algemene Voorwaarden geen verwijzing opgenomen naar een verhoging. In zijn oude voorwaarden wel; CPI Alle Huishoudens (2015=100). Aldus 3,2 % in praat van 25%. Wanneer het bestuur niet heeft ingestemd met een wijziging van de Algemene Voorwaarden gelden de voorwaarden van destijds.
“Verdienmodel” zegt wat mij betreft al genoeg. Laat deze branche ver weg blijven van vve beheer! Wij hebben hier in onze vve al te maken gekregen met een groot-eigenaar bestaande uit 2 investeerders. Mooie praatjes vooraf en alleen maar ellende nu. Dat heeft onze vve geen goed gedaan!
Nee geen goed idee!
Wanneer dit soort investeerders macht krijgen binnen een V.v.E. dat is dit vrijwel altijd in hun eigen belang, het geld en niet in het belang van een V.v.E.
Het zal wel weer op Amerikaanse gedachten geschoeid zijn en dan weet je het wel.
Zo zullen veel V.v.E’s naar de knoppen gaan
We hebben een toezichthouder VvE-beheer nodig. We zitten niet op deze cowboys te wachten. Ze zijn alleen op onze bankkaart uit.
Dit veroorzaakt alleen maar enorme kosten verhogingen voor de eigenaren en verslechterende dienstverlening. Recentelijk is onze VvE overgestapt omdat men een verhoging van maar liefst 96.94 % t.o.v. 2024 verlangde voor 2025! Te bizar voor woorden. Daar is onze VvE natuurlijk niet mee akkoord gegaan en hebben een normaal beheer kantoor kunnen inschakelen.