Procederen tegen de VvE? Let op de termijnen!

Heb je een geschil met je Vereniging van Eigenaren (VvE)? Ben je het niet eens met een besluit dat de vergadering heeft genomen? Dan kun je terecht bij de kantonrechter. Die kan het besluit vernietigen. Heel belangrijk is om de termijnen die daarvoor gelden in de gaten te houden. Die zijn namelijk kort, en bovendien fataal. Advocaat VvE en vastgoedrecht Robert van Ewijk (Lexys Advocaten) legt uit hoe dat zit.

Lexys VvE Advocaat

Korte termijnen: ook voor hoger beroep

In de wet (artikel 5:130 lid 1 BW) is bepaald dat je binnen één maand na de dag dat je kennis hebt genomen of hebt kunnen nemen van een besluit van de VvE, aan de kantonrechter kunt verzoeken dat besluit te vernietigen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat ook de termijn om in hoger beroep te gaan kort is. Ook die bedraagt één maand (gebruikelijk is drie maanden) en begint een dag nadat de uitspraak (die uitspraak heet ‘beschikking’) is gedaan te lopen. De reden dat die termijn vaak over het hoofd wordt gezien, is dat het ‘verstopt’ staat in de tweede zin van artikel 5:130 lid 3 BW, in een artikellid dat over een ander onderwerp gaat: namelijk over welke personen er op welke manier moeten worden opgeroepen voor de zitting. Dat artikellid luidt namelijk:

“3. De verzoeker, alle andere stemgerechtigden en de vereniging van eigenaars worden bij name opgeroepen om op het verzoek te worden gehoord. Hoger beroep kan slechts worden ingesteld binnen een maand na de dagtekening der eindbeschikking.”

Wanneer begint de termijn om een VvE besluit te vernietigen te lopen?

De vraag wanneer de vernietigingstermijn gaat lopen verschilt dus. Als je aanwezig was op de vergadering, heb je meteen kennis genomen van het besluit en begint de termijn de dag na de vergadering te lopen. Was je niet aanwezig, dan begint de termijn (bijvoorbeeld) te lopen op de dag na de dag waarop de notulen aan je zijn verstrekt, of de dag nadat je hebt gezien dat aan het besluit uitvoering wordt gegeven. Soms begint de termijn zelfs voor ontvangst van de notulen te lopen. Hoe dat zit, lees je hier. Voor hoger beroep is het eenvoudiger: die termijn begint te lopen de dag nadat de kantonrechter de beschikking heeft gewezen.

Video: met hoger beroepstermijn VvE kan het flink mis gaan!

Kan de termijn worden verlengd?

Die termijnen zijn ‘fataal’. Dat betekent dat als de termijn verstreken is, en binnen die termijn is geen verzoek aan de rechtbank gedaan of is geen hoger beroep ingesteld, dan staat het besluit (of de beschikking) onherroepelijk vast. Het is dus heel belangrijk om meteen in actie te komen als je kennis neemt van een besluit of van een beschikking, en om ervoor te zorgen dat je notulen na ontvangst meteen leest. Twijfel je over wat je moet doen? Neem dan contact op met een advocaat of jurist die in VvE-recht is gespecialiseerd, of raadpleeg de gratis VvE vraagbaak van Nederlandvve.nl (exclusief voor abonnees).

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 1 maart 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Procederen tegen de VvE? Let op de termijnen!

  1. Joze schreef:

    Heb net gelezen dat je ook om een vervangende machtiging kunt vragen en dan hoeft er niet persee vernietiging aan te pas te komen en dan is er geen termijn aan verbonden

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.