Quarantaine zorgt voor ongelukken in VvE ‘s

Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) komen door de corona-crisis in de problemen. Niet alleen omdat vergaderingen niet door kunnen gaan, maar ook doordat er veel VvE-leden de hele dag thuis zitten (quarantaine). Dat leidt tot escalatie van burenruzies en het ontstaan van nieuwe ruzies en conflicten. Een minder voor de hand liggende ontwikkeling is dat het ook leidt tot ongelukken. Veel VvE-leden en technische commissies slaan namelijk aan het klussen, met alle gevolgen van dien. Nederlandvve.nl belde met online klusplatform Zoofy en besprak het probleem.

Zoofy: quarantaine zorgt voor toename van klussen in VvE’s

Zoofy ziet sinds de quarantaine dat het aantal VvE-leden en technische commissies die zelf naar gereedschap grijpen toeneemt. Dat gaat niet altijd goed. Het komt vaak voor dat een klus – ondanks alle goede bedoelingen – in duigen valt. Alec Behrens van klusplatform Zoofy daarover:

“Wij horen verhalen over VvE’s waarin het bestuur zelf lamparmaturen gaat vervangen of in de meterkast gaat rommelen. Levensgevaarlijk, want zonder kennis van zaken of goede voorbereiding, kan dat leiden tot ongelukken. Of wat dacht je van een voorzitter van een technische commissie die een balkonhek gaat vervangen? Je moet er niet aan denken dat dàt misgaat.”

Zoofy liet aan Nederlandvve.nl weten dat zij de afgelopen weken vaak zien dat bij het geven van een nieuwe opdracht op het klusplatform wordt aangegeven dat er al begonnen is met de uitvoering. Het wil dan niet vlotten, waarna de klus alsnog wordt uitbesteed. Er zijn ook gevallen waarin klussen tot ongelukken hebben geleid, aldus het klusplatform.

Handchirurgen waarschuwen voor ongelukken

Ook de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) maakt zich daar zorgen over. Al op 24 maart 2020 liet de vereniging aan De Telegraaf weten dat zij vreesde voor een toename van het aantal klusongelukken doordat veel mensen thuiszitten vanwege de corona-uitbraak. Die vrees lijkt volgens de gegevens van Zoofy dus terecht. En dat is niet alleen problematisch omdat een ongeval met letsel op zichzelf al vervelend is, maar bovendien omdat ziekenhuizen door de corona-crisis onder steeds grotere druk staan. En in het geval van handletsel (het meest voorkomende letsel bij klusongelukken), zijn de gevolgen vaak zeer ernstig. Voorzitter Mick Kreulen van NVvH legt uit:

“Het kan leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs blijvende invaliditeit. Onervarenheid en onhandigheid met gereedschap, onvoldoende voorbereiding, haast en onoplettendheid blijken de voornaamste oorzaken.”

Tips voor klussende VvE-leden of technische commissies

Om letsel bij het uitvoeren van klussen voor de VvE te voorkomen, doet Zoofy enkele suggesties. Het belangrijkste is om alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Draag een veiligheidsbril en beschermende handschoenen. Maak daarnaast alleen gebruik van het juiste gereedschap en gereedschap waar u ervaring mee hebt. Controleer daarbij of alles ook nog naar behoren werkt. En als u twijfelt of u over de juiste kennis en spullen beschikt, begin er dan simpelweg niet aan. Schakel dan een klusjesman in die wel verstand van zaken heeft. Dat voorkomt een hoop ellende. Niet alleen een mislukte klus, maar veel belangrijker: ook ongevallen.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 20 april 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.