Verpauperde flat door slecht VvE-beheer
Hans van Maaren, bewoner en bestuurslid van een Vereniging van Eigenaren (VvE) in Vlissingen schaamt zich voor waar hij woont. “Het ziet er niet uit”, zegt hij tegen Omroep Zeeland over het pand aan de Vredehoflaan. Stukken beton vallen vanaf de galerijen naar beneden. Dat wordt veroorzaakt door betonrot en de galerijen moeten door stempels worden ondersteund. Het 55 jaar oude gebouw is volledig verpauperd. En als je de flat ziet, is het nauwelijks voor te stellen dat er nog mensen wonen, aldus Omroep Zeeland. Nederlandvve.nl bespreekt hoe het zo ver kon komen.
Achterstallig onderhoud door slecht VvE-beheer
Volgens VvE-bestuurder Van Maaren is het allemaal het gevolg van slecht VvE-beheer:
“We hebben jaren geen eigen bestuur gehad van de Vereniging van Eigenaren. Het was in handen van externe beheerders die bar weinig gedaan hebben en waar wel veel geld naartoe ging. Twee jaar geleden hebben we als bewoners het heft in eigen handen genomen en alles op alles gezet om de boel op te knappen”
Achterstallig onderhoud onnodig
Dat verpaupering en een opstapeling van achterstallig onderhoud onnodig is, bewijst de zusterflat van VvE Vredehoflaan. Om de hoek – aan de Sint Kruislaan – staat namelijk een bijna identieke flat. Het enige verschil is dat die flat er perfect uitziet. Dit terwijl de flat aan de Vredehoflaan eruit ziet alsof die op instorten staat. Slecht VvE-beheer, geen onderhoud en weinig pro-actief bestuur hebben daarvoor gezorgd. VvE-bestuurder Van Maaren:
“Het verschil zit ‘m in een goed bestuur van de VvE en het voeren van een meerjarenbeleid waardoor daar geen sprake is van langdurig achterstallig onderhoud zoals hier”
VvE-beheerders gooiden er met de pet naar
De huidige bestuurder legt uit dat de ingeschakelde VvE-beheerder jarenlang niets heeft gedaan. De beheerder die daarna kwam, deed het niet veel beter. Inmiddels is er een nieuw bestuur benoemd en een andere beheerder aangesteld. Dat moet zorgen voor de nodige verandering.
VvE loopt door slecht VvE-beheer achter de feiten aan
De VvE heeft echter wel – noodgedwongen – geld moeten lenen om het achterstallig onderhoud aan te pakken. De broodnodige renovatie moet ruim 4 ton gaan kosten, maar de VvE heeft slechts anderhalve ton in kas. Veel te weinig om al het achterstallig onderhoud aan te pakken. Naast het aantrekken van een lening, moeten de eigenaren ook vrij forse servicekosten van €145,- per maand betalen. Dat zullen ze helaas ook nog even moeten blijven doen om de lening af te lossen. Mogelijk kan de VvE pas daarna weer beginnen met het opbouwen van een reservefonds. De renovatie vangt medio mei aan.
Overigens: “Vanbinnen zijn het hartstikke leuke appartementen.”, aldus Van Maaren.
Reacties
Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl