Verplicht keurmerk voor VvE-beheerders
In de kas van een Vereniging van Eigenaars (VvE) gaat fors geld om. Het besturen en beheren van de VvE is voor veel eigenaren echter een ‘moetje’. Vandaar dat het beheer van de VvE vaak uitbesteed wordt aan een beheerder. Helaas trekt dit ook malafide beheerders aan. Mede door de woningnood zal de problematiek toenemen, omdat er steeds meer in de lucht zal worden gebouwd: er dus ook meer koopappartementencomplexen bij. Voor VvE’s is het dus essentieel om te weten hoe ze een betrouwbare VvE-beheerder kunnen vinden. De Branchevereniging VvE Beheerders (BVVB) is echter met een oplossing gekomen.
Keurmerk voor VvE-beheerders verplicht vanuit BVVB
Sinds kort is er namelijk een verplicht branchekeurmerk voor VvE Beheerders. Dat keurmerk is ontwikkeld door BVVB. Vanaf april 2023 zullen alle aangesloten beheerders binnen twee jaar getest worden op naleving van de BVVB-gedragscode, op uitvoering belangrijkste bedrijfsprocessen en op verplichte educatie. Het Keurmerkinstituut in Zoetermeer, een onafhankelijke organisatie, doet de keuring. Als de beheerder voor de audit slaagt, is hij een zogenaamd ‘Gecertificeerd lid van het BVVB Keurmerk’. Om de twee jaar zal een herkeuring plaatsvinden. Het BVVB Keurmerk zorgt voor rust in markt. Inmiddels zijn al meer dan vijf leden gecertificeerd.
Is fraude door VvE-beheerder te voorkomen met een keurmerk?
Na de recente diefstal van VvE’s door een VvE-beheerder uit Hazerswoude, liet André de la Porte van Vereniging Eigen Huis aan Omroep West weten dat er wel een keurmerk is voor VvE-beheerders, maar dat dit niet verplicht is. Dat klopt weliswaar, maar daarentegen geldt dat het keurmerk voor leden van BVVB echter wel verplicht is. Daarbij komt dat het keurmerk van BVVB pluriformer en voor de beheerder financieel voordeliger is. De audits voor het behalen van de desbetreffende certificaten worden door onafhankelijke organisaties afgenomen. Dat voorkomt het principe dat de ‘slager zijn eigen vlees keurt’.
Keurmerk voor VvE-beheerder nationaal verplichten
Daan Fons, voorzitter van de BVVB geeft aan:
“Het is meer dan zuur, als het door de bewoners gespaarde geld door een beheerder wordt gestolen. Vergelijk het met de bevolking; niet elke VvE is vermogend. Desondanks blijft een frauderende beheerder, bij welke VvE dan ook, een slechte zaak en bezorgt hij de branche een slecht imago. Een van overheidswege verplicht Keurmerk voor VvE Beheerders staat garant voor betrouwbare en goed functionerende VvE Beheerders en derhalve voor goed functionerende VvE’s”
Hij vervolgt:
“Was het maar zover, zoals bijvoorbeeld in cv-branche. Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om een gecertificeerde installateur in te schakelen voor het plaatsen van een nieuwe cv-installatie of het plegen van onderhoud aan de bestaande cv-installatie.”
De BVVB is dan ook bezig om nationaal draagvlak (lobby naar politiek, rijksoverheid, belangenorganisaties, etc.) te creëren voor een verplicht VvE Beheerders Keurmerk. De BVVB staat met het eigen BVVB Keurmerk daarmee in de startblokken. Nederlandvve.nl kan dit initiatief alleen maar steunen.
Ik ook. 😉
Een fantastisch initiatief dat een einde maakt aan malafide VVE-beheerders. Nu kan iedereen die een computer en telefoon heeft zich uitgeven als VVE-beheerder. Aan den lijve ondervonden wat dat kan betekenen.
Beheerder heeft geen papieren, wel een medevennoot in een BV. Doet zich wel voor als gecertificeerd bedrijf. Wordt iedere beheerder geacht om een certificaat te halen? Laat we hopen van wel want de wet kennen en toepassen is bar slecht.
Dit moet heel snel ingevoerd worden.
Zodat ze aangesproken kunnen worden op tal van
overtredingen, zo als nu het geval is bij heel veel beheerders van Vve.