VvE’s: controleer je noodverlichting!
Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) beschikken over noodverlichting. Bijvoorbeeld in de parkeergarage, het trappenhuis of in de andere gemeenschappelijke ruimtes. Periodieke controle daarvan is niet alleen verplicht, maar ook nodig voor een goede werking van de noodverlichtingsinstallatie. Veel VvE’s zijn zich daar onvoldoende van bewust en laten de controle en het onderhoud erbij in schieten, met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien.
Soorten noodverlichting
Er zijn verschillende soorten noodverlichting. De meest bekende zijn vluchtwegaanduiding: lampen die aangeven waar de nooduitgangen zich bevinden (de welbekende groene pictogrammen) en vluchtwegverlichting dat de vluchtwegen verlicht. De noodverlichtingsarmaturen zijn voorzien van een accu. De noodverlichting wordt automatisch ingeschakeld als de stroom uitvalt. Het belang van die verlichting is evident: in geval van een calamiteit (bijvoorbeeld brand gevolgd door stroomuitval) kunnen personen die zich in het gebouw bevinden de weg naar buiten vinden. Zonder goed werkende noodverlichting zitten ze echter als ratten in de val.
Controle en onderhoud verplicht
In het Bouwbesluit 2012 is daarom bepaald dat het hebben van noodverlichting verplicht is. Ook is het verplicht om ervoor te zorgen dat die noodverlichting ook daadwerkelijk functioneert. Het Bouwbesluit bepaalt namelijk in artikel 1.16:
“1 Een bij of krachtens de wet aanwezige installatie als bedoeld in hoofdstuk 6 van dit besluit:
a. functioneert overeenkomstig de op die installatie van toepassing zijnde voorschriften;
b. wordt adequaat beheerd, onderhouden en gecontroleerd, en
(…)”
Onderhoudsinterval voor noodverlichting in VvE’s
Kortom: niet alleen is het aanwezig en werkend hebben van noodverlichting verplicht, maar ook dat deze “adequaat” wordt onderhouden. Er zijn een tweetal normen van toepassing op de onderhoudsinterval voor de noodverlichtingsinstallatie in VvE’s, namelijk de inspectierichtlijn ISSO79 die ziet op inspectie en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties en de Europese normen NEN-EN 50172 die ziet op noodverlichtingssystemen voor vluchtwegen. Die normen bepalen dat de verlichting ieder jaar moet worden gecontroleerd. Ook wordt aanbevolen om de accu’s in de armaturen iedere vijf jaar te vervangen. Meer informatie staat in de Praktijkgids van de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten voor Noodverlichting (NVFN).
Wees voorbereid op calamiteiten
Calamiteiten moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Toch heb je daar als VvE-bestuurder of VvE-beheerder niet altijd controle over. Brandjes, lekkages, stroomuitval, enzovoorts: ze komen nu eenmaal gewoon voor. Daarom is van belang om daarop voorbereid te zijn: het laatste waar de VvE op zit te wachten is dat er naast een calamiteit zelf, ook nog persoonlijk letsel optreedt omdat de aanwezigen het gebouw niet tijdig of niet veilig konden verlaten. Dat zou zelfs gevolgen kunnen hebben voor de aansprakelijkheid van de VvE (bestuurder of beheerder) die naliet controles en onderhoud te laten verrichten. Ook zou het gevolgen kunnen hebben voor de verzekering van de VvE: daarover geven de polisvoorwaarden uitsluitsel.
Wat mij betreft te kort door de bocht gesteld/geschreven, immers,
Er is wel degelijk verschil tussen:
1. Vluchtrouteaanduidingen via aansturingstabel 6.22 en artikel 6.24, en
2. Noodverlichting via aansturingstabel 6.1 en artikel 6.3,
Nog los van voorschriften over Verlichting (sstrekte) via eerdergenoemde tabel 6.1 en artikel 6.2 van het BB2012.
Noodverlichting en Vluchtrouteaanduidingen zijn verschillende installaties.
Vriendelijke groet, Bob.
Zijn in apartementengebouw permanente lichten bij trappen en uitgangen zonder borden voldoende?
Geachte heer, mevrouw,
Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.
Met vriendelijke groet,
Webredactie Nederlandvve.nl
Geen