VvE-Expert oneens met rapport VvE Belang
Vanochtend berichtten de media over het rapport dat Stichting VvE Belang vandaag op haar jaarcongres heeft gepubliceerd. In dat rapport doet VvE Belang enkele aanbevelingen. Robert van Ewijk, VvE-advocaat en oprichter van Nederlandvve.nl, werd daarover geïnterviewd door EenVandaag. Hij is het niet met VvE Belang eens: “We hebben niet meer regels nodig, maar meer bewustwording van de regels die we al hebben”.
Aanbevelingen VvE Belang geen goed idee
In de Volkskrant meldt VvE Belang dat als de stemmen in een kleine VvE staken, dat er dan geen andere optie is dan nietsdoen. Volgens Van Ewijk is dat niet waar: “Met de set aan regels die we nu hebben, kunnen we prima werken. Patstellingen kunnen weliswaar ontstaan, maar er zijn al middelen voor om die te doorbreken”. Dat kan bijvoorbeeld door een vervangende machtiging voor onderhoud te vragen als de VvE er zelf niet uitkomt.
Koepel-VvE is ook geen goed plan
Het oprichten van een koepel-VvE is volgens de expert ook geen goed plan. Van Ewijk:“Nee, dat vind ik geen goed idee. Als je dat zou doen, dan vergroot je juist de afstand tussen de leden en de VvE, terwijl je die afstand juist moet verkleinen.”
Wel kan er bijvoorbeeld op projectmatig niveau tussen VvE’s samengewerkt worden: “Bijvoorbeeld als er groot onderhoud moet plaatsvinden. De VvE’s van heel bouwblok kunnen dan samenwerken om schaalvoordelen te behalen.” Daarnaast kan een VvE-beheerder ingeschakeld worden die de emotie uit het managen van een VvE haalt. Ook daarin zouden VvE’s kunnen samenwerken. Maar dat is wat anders dan het oprichten van een overkoepelende organisatie: dat vergroot alleen maar de bureaucratie.
VvE-expert pleit voor betere voorlichting
Volgens Robert van Ewijk moet er juist meer aandacht besteed worden aan voorlichting van appartementseigenaren. Dat begint al bij de koop van het appartement. Zo is er voor notarissen een rol weggelegd om kopers te vertellen wat ze precies kopen en wat de consequenties daarvan zijn. Namelijk een aandeel in het eigendom van het gehele gebouw. En daarnaast het recht om een stukje daarvan zelf te mogen gebruiken. De notaris kan dat aan een koper uitleggen: “Het zijn maar twee zinnen”, aldus de advocaat gespecialiseerd in VvE. Nog beter is om de koper daar ook al in een eerder stadium van bewust te maken. Dus niet pas bij levering door de notaris, maar al bij de aankoop. Daar komen makelaars om de hoek kijken.
Blijf in de VvE de dialoog open houden
“Praat met elkaar, blijf met elkaar in gesprek”, dat is het advies van Robert van Ewijk. Op die manier voorkom je patstellingen en houd je de jaarvergadering van de VvE ‘gezellig’. Want, je bent niet alleen juridisch een gemeenschap, maar ook feitelijk: “Je woont met zijn allen in een gebouw. Voorkom dat conflict”.
Uitzending EenVandaag beluisteren
De uitzending van EenVandaag was vandaag live om 14:00u. De opnames zijn te beluisteren via de website van NPO Radio 1. Naar aanleiding van de uitzending heeft EenVandaag ook een artikel geschreven. Dat is hier gepubliceerd.
Ons gebouw met twintig appartementen is in 2008 opgeleverd, er is een prachtig open terras bij van veertig vierkanten meter, het probleem is dat er constant 10 cm water op staat om dat de afvoer ver boven de vloer ligt op de tweede woonlaag . De aannemer en de VVE zegt dat is niet ons probleem maar dat moet u zelf oplossen, klopt dit ? Wat kunnen wij hier aan doen. Bv dank.
Wij hebben een VVE voor een mandeling binnenterrein van woonhuizen en 4 appartementen, die voor de appartementsrechten ieder een eigen VVE hebben. Graag zouden we daarover van gedachten wisselen, ook over hoe de VVE te verzekeren.