VvE incassobureau BSR failliet en beschuldigd van oplichting
Het gerenommeerde incasso- en deurwaarderskantoor BSR is eind vorig jaar door de rechtbank Den Haag failliet verklaard. BSR was onder andere actief op het gebied van VvE incasso, en kampte al langer met financiële problemen. Vandaag meldt De Telegraaf dat BSR zich zelfs schuldig heeft gemaakt aan oplichtingspraktijken om zo haar tekorten aan te zuiveren. Nederlandvve.nl bespreekt hieronder de berichtgevingen in de media, en de gevolgen voor gedupeerde Verenigingen van Eigenaars.
Deurwaarders van BSR geschorst, klantenrekening leeg
Op 17 november 2016 schreef De Telegraaf dat de twee aan BSR verbonden deurwaarders met onmiddellijke ingang waren geschorst wegens wantoestanden. De reden daarvoor was dat de klantenrekening van BSR, waarop de geïncasseerde gelden werden betaald en bewaard, nagenoeg leeg was. Het tekort zou ruim een miljoen euro bedragen. Door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) werd daarom een waarnemer benoemd die de wantoestanden moest onderzoeken.
Pogingen om het tij te keren mislukt
In de periode daarna heeft BSR nog geprobeerd het tij te keren. Zo heeft BSR haar hoofdkantoor aan de Riouwstraat in Den Haag verkocht en is het personeel gevraagd een deel van hun salaris in te leveren, dat meldt De Telegraaf op 8 december 2016. Ook is gezocht naar een overnamekandidaat, maar die is niet gevonden: de problemen bij BSR zouden te groot zijn. De pogingen de problemen op te lossen en de tekorten aan te zuiveren mochten BSR echter niet baten: op 28 december 2016 is zij door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard.
Onderzoek BFT: schuldenaren opgelicht
Vandaag meldt De Telegraaf dat BSR schuldenaren voor tonnen heeft opgelicht om zo haar hoofd boven water te kunnen houden. Dat blijkt uit onderzoek door het BFT, aldus de krant. BSR zou jarenlang dubbele kosten in rekening hebben gebracht voor haar werkzaamheden. Bovendien zou BSR ook het BFT hebben misleid: BSR zou jarenlang onjuiste cijfers bij de toezichthouder hebben ingediend. Volgens de advocaten van de deurwaarders klopt die berichtgeving niet. Het onderzoek zou rammelen en het faillissement is volledig toe te schrijven aan het aanstellen van een bewindvoerder.
Samenwerking VvE Media B.V. met BSR opgeschort
VvE Media B.V., onder andere exploitant van de VvE websites Nederlandvve.nl en VvE-forum.nl, werkte sinds enkele jaren samen met BSR. Zo konden VvE’s via de websites van VvE Media incasso-opdrachten rechtstreeks aan BSR uit handen geven, en gaf BSR gratis incasso-advies aan de abonnees van Nederlandvve.nl. Die samenwerking is in november 2016, toen de eerste berichten in het nieuws kwamen, door VvE Media opgeschort. Op dat moment liepen er voor zover bekend geen incasso-opdrachten meer die via VvE Media aan BSR uit handen waren gegeven.
VvE’s gedupeerd door faillissement BSR?
Er hebben VvE Media geen berichten bereikt over gedupeerde VvE’s. Op de website van BSR is bovendien te lezen dat wordt onderzocht of de incasso- en executiedossiers kunnen worden overgedragen: de curator zal de opdrachtgevers van BSR daarover berichten. VvE Media is voor VvE’s via e-mail (info [at] vve-media.nl) bereikbaar voor vragen over dit onderwerp. Abonnees van Nederlandvve.nl kunnen bellen met telefoonnummer 023 205 21 74.
Het enige verlies dat een VvE kan hebben is de door een debiteur aan BSR betaalde- en nog niet aan de VvE afgedragen gelden. Bovendien is een door de VvE aan BSR betaald voorschot op de kosten een verlies voor de VvE. Het faillissement van BSR houdt niet in, dat de gehele of restant vordering van de VvE niet meer verhaalbaar is.