VvE lid failliet: wat te doen met de servicekosten?

Niet alleen beheerders of bestuurders van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen failliet, maar de leden natuurlijk ook. Wat gebeurt er met de betaling van de servicekosten als een VvE lid failliet is? En wat kan de VvE dan doen om te voorkomen dat zij met lege handen achterblijft? Nederlandvve.nl legt uit.

Is een VvE lid failliet? Neem contact op met de curator

Als een lid van de VvE failliet gaat, dan blijft die eigenaar van zijn appartement, totdat de curator het verkoopt of de bank het gaat veilen. Dat betekent dat de achterstand van de servicekosten ook verder kan oplopen. Een incassoprocedure starten is niet mogelijk, dat staat in artikel 26 van de Faillissementswet. En als er al een procedure aanhangig was, dan wordt die geschorst, aldus artikel 29 van de Faillissementswet. Het enige wat de VvE dan kan doen is haar vordering indienen bij de curator. In het centraal insolventieregister van de Nederlandse rechtbanken kan de VvE checken wie de curator is.

Verkoop is de oplossing

Verkoop van het appartement, hetzij gedwongen via een executieveiling, hetzij door de curator, is de oplossing. Niet alleen is de VvE bevoorrecht op de verkoopopbrengst, maar bovendien is ook de koper hoofdelijk aansprakelijk voor de achterstand in de servicekosten. Dat geldt wel alleen voor de achterstand die is ontstaan in het lopende boekjaar of in het voorafgaande boekjaar. Het wordt echter ingewikkelder als de bank noch de curator tot verkoop overgaan.

Kan VvE de curator dwingen tot verkoop?

De VvE kan wel in overleg gaan met de curator en aangeven dat zij benadeeld wordt als het appartement niet verkocht wordt. Als de curator niet tot verkoop overgaat, dan kan aan de rechter-commissaris verzocht worden om de curator het bevel te geven tot verkoop van het appartement over te gaan. Zo’n procedure kan vrij snel gaan: de rechter-commissaris moet namelijk binnen drie dagen nadat hij de curator heeft gehoord, een beslissing nemen. Het is dan wel tijd om met een advocaat gespecialiseerd in VvE recht contact op te nemen om de VvE verder te adviseren, of om dat verzoek te doen.

 

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 8 maart 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • Discussiëren over VvE's?

    Dat doe je op VvE-forum.nl!

    klik hier!