VvE-oplichter Reinald Don viert de kerstdagen thuis

Ondanks het verduisteren van bijna een miljoen euro van de door hen beheerde VvE’s, mogen Reinald Don en zijn vrouw Anthea Don-R. de kerst thuis doorbrengen. In plaats van de celstraf die het Openbaar Ministerie (OM) tegen de oplichters had geëist, zijn ze gisteren namelijk veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Reinald Don en zijn vrouw stonden terecht voor verduistering die ze via hun VvE-beheerkantoor Admipunt hadden gepleegd. De door hen beheerde Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) gingen voor ruim 800.000 euro het schip in.

Deze kerst geen vette kalkoen voor oplichtersduo

Voor het oplichtersduo zal er met kerst echter geen vette kalkoen op het menu staan. Want hun VvE-beheerkantoor Admipunt ging failliet in 2017. Daarnaast werden ze vrijdag ook veroordeeld om een bedrag van 75.000 euro terug te betalen aan VvE De Watertoren, die zich had gevoegd in het strafproces. Die VvE werd krap een jaar door Admipunt beheerd: van 1 november 2015 tot en met de dag van het faillissement in januari 2017. De heer Cock de Jong meldt namens het bestuur:

“Dat is het enige positieve, al is het maar de vraag of we ooit iets van dat bedrag terugkrijgen”

Vast staat wel dat het voor Don voorlopig even klaar is met de glanzende Mercedessen.

Oplichters mogen geen VvE’s meer beheren

Ook is bekend dat Reinald Don en zijn vrouw de door hen gedupeerde VvE’s niet terug kunnen gaan betalen met inkomsten uit VvE-beheer. De rechter heeft ze namelijk een beroepsverbod opgelegd voor 5 jaar. Vermoedelijk zullen er in de toekomst – als het beroepsverbod voorbij is – niet heel veel VvE’s zijn die met het duo in zee wil. Tenzij die VvE’s graag van hun spaargeld af willen.

Zien de gedupeerde VvE’s ooit hun geld terug?

De veroordeelden werden in het strafvonnis dus ook veroordeeld om de schade van VvE De Watertoren te vergoeden. Er zijn echter meer gedupeerde VvE’s. Hun vorderingen werden in het strafproces niet toegewezen. Zij zullen dus zelf een civiele vordering tegen Don en zijn vrouw moeten instellen. Maar voor alle VvE’s geldt is dat het de vraag is of ze hun spaarcentjes ooit terug zullen zien. In totaal is er 800.000 euro schade, terwijl het echtpaar failliet is.

Misdaad loont?

En het is ook maar de vraag of ze – gelet op hun strafblad – een baan zullen krijgen waarmee ze hun schulden kunnen afbetalen. De redactie van Nederlandvve.nl kreeg mede daarom ook veel verbaasde en vooral boze reacties over de relatief lage straffen die zijn opgelegd. De Jong namens VvE De Watertoren:

“Verder blijkt uit dit vonnis dat frauderen rijkelijk wordt beloond. Ze komen hier goed mee weg.”

Een simpele rekensom lijkt dit te bevestigen. Omgerekend komt het namelijk neer op een uurloon van dik 3.000 euro (8 ton gedeeld door 240 uur). Bewijst dit dat misdaad loont? Nederlandvve.nl adviseert VvE’s in elk geval om maatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Fraude in VvE’s kan namelijk voorkomen worden.

Dit bericht is geplaatst op  zaterdag 22 december 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “VvE-oplichter Reinald Don viert de kerstdagen thuis

  1. Aad schreef:

    Het rechtssysteem laat de nette en eerlijke belastingbetaler in de kou staan. In Nederland mag oplichten schijnbaar. In deze zaak mag men al blij zijn dat er een veroordeling is. Ook deze gang van zaken beu? Kijk dan eens op [webadres verwijderd: overroeled]

  2. Rick schreef:

    Als een winkeldief een product van een paar tientjes steelt dan gaat deze dief de bak in. Als een frauderende hoge pief 800.000 euro van zijn klanten steelt dan krijg je een taakstraf in Nederland. Er wordt in Nederland met hele vreemde maten gemeten.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.