Wanbetaler verhuurt appartement; voor- of nadeel?
Het komt regelmatig voor dat we via de VvE-vraagbaak vragen voorgelegd krijgen over de gevolgen van het verhuren van een appartement door een wanbetalende eigenaar. Vaak is men bang dat hierdoor de servicekosten nog moeilijker te innen zijn. Ook komt het voor dat de andere VvE-leden het uit principe niet eens zijn met verhuur, omdat ze het onredelijk vinden dat de eigenaar geld verdient aan het appartement terwijl hij niet aan zijn verplichtingen jegens de VvE voldoet. Meestal is de verhuur door een niet-betalende eigenaar echter eerder een voordeel dan een nadeel.
Verplichte borg huurder voor VvE-achterstanden eigenaar
Op grond van alle modelreglementen is de huurder namelijk verplicht zich op verzoek van het bestuur van de VvE borg te stellen voor de verplichtingen die de eigenaar heeft jegens de VvE. Het enige wat het bestuur hoeft te doen is een aangetekende brief sturen aan de huurder. Wel is vereist dat een gebruikersverklaring is ondertekend door de huurder, maar dat kan door de VvE afgedwongen worden.
Huurder moet de VvE-bijdragen betalen
Nadat het bestuur de brief aan de huurder heeft verstuurd, is de huurder verplicht de servicekosten van de eigenaar van het appartement te voldoen. Let wel: het gaat dan alleen om de servicekosten die vanaf dat moment verschuldigd worden. De borg geldt daarnaast ook voor extra bijdragen of boetes die door de VvE worden opgelegd. Het maximaal te betalen bedrag mag maandelijks echter niet groter zijn dan de geschatte maandelijkse huur. De huurder kan op zijn beurt de betalingen aan de VvE verrekenen met de huur die hij moet betalen aan de eigenaar van het appartement.
Kortom: voor de VvE heeft de verhuur – in geval van een wanbetaler – dus vooral voordelen. De VvE heeft dan namelijk een extra aanspreekpunt voor het voldoen van de bijdragen.
Reacties
Discussiƫren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl