machtiging geldig als de partner van de gemachtigde hiermee stemt?
- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juni 18, 20233:06 pm door .
-
AuteurBerichten
-
17 juni 2023 om 09:00 #40869
Bij onze VvE heeft zich het volgende voorgedaan. Sinds kort krijgen wij op mijn verzoek als ‘gewone’ leden de presentielijst toegestuurd bij de notulen van de vergadering (bestuursleden en kascommissieleden kregen die altijd al). Nu blijkt dat 1 machtiging die is verstrekt aan een lid als stem gebruikt is door de partner van die gemachtigde (de gemachtigde zelf was niet aanwezig). Mag dat? Het lijkt me dat de machtiging die op zijn naam stond een persoonlijke machtiging is. Mocht die stem ongeldig zijn, wat betekent dit dat voor de besluiten die zijn genomen? Is alleen die stem niet geldig? Of heeft dat meer consequenties?
17 juni 2023 om 17:24 #40871Een gemachtigde kan altijd de machtiging “doorsluizen” naar een volgende gemachtigde, tenzij de eerste machtiging dit verbiedt.
Maar dan zou die 2e machtiging dus ook voorhanden moeten zijn.
Het wordt puur formalistisch als de partner in deze kwestie mede-eigenaar is. Dan maken de partners onderling uit wie de (eigen) stem uitbrengt.
Formeel: zonder die 2e machtiging kan het dus eigenlijk niet.
Maar: als deze stem niet een doorslaggevende stem was (anders gezegd, als de uitslag ook zonder die stem hetzelfde zou zijn) gaat een rechter niks wijzigen.
Maar: het is aan de voorzitter van de vergadering (en dat is niet noodzakelijkerwijs ook de voorzitter van het bestuur) om de stemming te duiden en daar is achteraf niet aan te tornen. Protesten dus tijdens de vergadering.
17 juni 2023 om 21:38 #40879Een gemachtigde kan altijd de machtiging “doorsluizen” naar een volgende gemachtigde, tenzij de eerste machtiging dit verbiedt.
Naar mijn mening is het juist andersom.
Als er in de volmacht niets opgenomen is m.b.t. een indeplaatsstelling is het niet mogelijk de volmacht door te geven aan een ander.18 juni 2023 om 10:47 #40885Quote:
Boek 3. Vermogensrecht in het algemeen. Titel 3. Volmacht. Artikel 62.
1. Een algemene volmacht strekt zich slechts uit tot daden van beschikking, indien schriftelijk en ondubbelzinnig is bepaald dat zij zich ook tot die daden uitstrekt. Onder algemene volmacht wordt verstaan de volmacht die alle zaken van de volmachtgever en alle rechtshandelingen omvat, <b> met uitzondering van hetgeen ondubbelzinnig is uitgesloten. </b>
2. Een bijzondere volmacht die in algemene bewoordingen is verleend, strekt zich slechts uit tot daden van beschikking indien dit ondubbelzinnig is bepaald. Niettemin strekt een volmacht die voor een bepaald doel is verleend, zich uit tot <b>alle daden van beheer en van beschikking die dienstig kunnen zijn tot het bereiken van dit doel</b>.” Artikel 62 Burgerlijk Wetboek Boek 3, maxius.nl. Geraadpleegd op 30 mei 2021.
Unquote18 juni 2023 om 11:05 #40888Ik lees in dat artikel niet waar de mogelijkheid wordt geboden om een volmacht aan een derde door te geven.
Citaat uit een zeer interessant artikel over volmachten in de VvE op de site van Rijssenbeek.
“… De wet gaat uit van de hoofdregel dat de gevolmachtigde niet bevoegd is op zijn beurt de volmacht aan een ander te verlenen. De ratio daarbij is dat men een gevolmachtigde kiest wegens diens persoonlijke kwaliteiten. Er zijn weliswaar enkele gevallen, waarbij dit systeem wordt doorbroken, maar die gevallen worden als zeer incidenteel ervaren en spelen bij de VvE in ieder geval nagenoeg nooit een rol. Aldus kan genoegzaam worden aangenomen, dat het doorgeven van een volmacht bij de VvE niet mogelijk is.”
18 juni 2023 om 14:30 #40898Gelukkig ben ik geen jurist.
Artikel 64 uit bw3:
Tenzij anders is bepaald, is een gevolmachtigde slechts in de navolgende gevallen bevoegd de hem verleende volmacht aan een ander te verlenen:a.voor zover de bevoegdheid hiertoe uit de aard der te verrichten rechtshandelingen noodzakelijk voortvloeit of in overeenstemming is met het gebruik;
b.voor zover de verlening van de volmacht aan een andere persoon in het belang van de volmachtgever noodzakelijk is en deze zelf niet in staat is een voorziening te treffen;
C. …..
De wetgever sluit doorzetten van de machtiging niet uit.
En of er aan de voorwaarden in deze casus is voldaan? Dat weet alleen de TS.18 juni 2023 om 15:06 #40900Het doel van een volmacht is dat de gevolmachtigde namens de volmachtgever optreedt en de verantwoordelijkheid neemt voor de handelingen die hij of zij uitvoert.
Als je de volmacht doorgeeft aan een andere persoon, zou dit betekenen dat die persoon namens de volmachtgever handelt zonder diens expliciete toestemming, wat over het algemeen niet is toegestaan.Ik ben ook geen jurist, maar gezien de uitspraak in het artikel van Rijssenbeek “…Er zijn weliswaar enkele gevallen, waarbij dit systeem wordt doorbroken, maar die gevallen worden als zeer incidenteel ervaren en spelen bij de VvE in ieder geval nagenoeg nooit een rol.” denk ik dat we toch mogen aannemen dat de bevoegdheid om binnen de VvE een volmacht door te geven meer uitzondering dan regel zal zijn.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.