Zeer vermoedelijke fraude aanpakken
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op november 5, 20157:22 pm door .
-
AuteurBerichten
-
5 november 2015 om 15:28 #1940
Ik ben lid van een VvE met 5 leden. De VvE kent één bestuurder en is tevens voorzitter van de vergadering (mag alleen bij meerkoppig bestuur). Over de afgelopen 3 jaar zijn er geen goedgekeurde jaarrekeningen overlegd en zijn er geen notulen opgesteld. Kascommissie is niet in de gelegenheid gesteld tot controle.
Bestuurder heeft een waslijst aan beloften gedaan maar is nooit iets nagekomen. Ik heb dit jaar verzocht om inzage in de volledige administratie met duidelijke termijnstelling en reden. Het antwoord dat hier op kwam was weer een omzeilend verhaal. Ik heb in die brief ook aangegeven dat ik een verzoekschriftprocedure start bij de Rechtbank als niet aan mijn verzoek werd voldaan. Procedure is gestart en in behandeling (bestuurder mag zijn verweer indienen).
Inmiddels heeft de bestuurder even laten weten dat hij er mee stopt waarschijnlijk met het idee dat hij zo de dans kan ontspringen.
Ik heb 1 lid achter me, de andere twee leden (tevens zogenaamd kascommissie) houden zich afzijdig. Ze zijn nogal naïef . Ik heb per mail meerdere keren iedereen geïnformeerd over het feit dat de leden de ‘baas’ zijn, dat vergaderen verplicht is, dat een (half) slapende VvE je appartement onverkoopbaar maakt etc. Maar ze slapen rustig verder.
Daarom heb ik nu verzocht aan de bestuurder/voorzitter puur als formaliteit om een vergadering te beleggen. Ook direct ge-cc’t en aangegeven dat als hij ook dit verzoek niet inwilligt ik zelf een vergadering beleg. Zijn er dan slechts twee leden aanwezig er twee weken later een tweede vergadering volgt.
Het is mijn bedoeling de bestuurder te ontslaan om reden van onbehoorlijk bestuur. En vervolgens mijzelf of mijn buurman te benoemen tot bestuurder. Ik heb zeer duidelijke aanwijzingen dat er gefraudeerd is (niet alleen omdat er geen cijfers zijn overlegd) maar nog geen keiharde bewijzen.
Belangrijk is natuurlijk dat ik en mijn buurman toegang krijgen tot de bankrekening om zo het één en ander te kunnen onderzoeken en bewijzen.
Dat de bestuurder op geen enkele manier meewerkt zegt natuurlijk genoeg…
Ik heb dus twee troeven. De vergadering en mijn procedure bij de rechtbank. Procedure ben ik ook gestart als een soort signaal van dat de maat meer dan vol is voor mij. Want door die slappe leden komt hij nog weg ook met zijn belachelijke manier van niet-handelen.
Ik heb tig e-mails als bijlage aan de rechter verzonden bij mijn verzoekschrift waarin duidelijk is dat hij keer op keer beloftes doet maar niets nakomt waardoor hij zichzelf steeds meer klem zet.
Nu mijn vraag: kan ik straks met bewijzen als individu of namens de VvE aangifte doen van verduistering/diefstal/fraude?
En volgende vraag: ik ga er van uit dat de rechter mijn verzoek toewijst, maar hoe gaat dit dan concreet werken? Hij kan toch nog steeds weigeren inzage te verlenen ook al dwingt de rechter hem?
5 november 2015 om 15:42 #1943Zeer, zeer vermoedelijk gaat hij die vergadering niet organiseren vandaar dat ik iedereen gelijk in de cc heb gezet een aangeven dat ik dan zelf een vergadering organiseer direct na het verstrijken van de maand waarin de vergadering had moeten plaatsvinden. Zeer vermoedelijk komen bij beide vergaderingen ook alleen ik en mijn buurman opdagen. (Wij wonen samen in het hoofdpand waar ook het grootste deel van de bijdrages naar toegaan.)
Benoeming van nieuwe bestuur wil ik dan in 2016 in laten gaan zodat de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk blijft voor de puinzooi in boekjaren 2012-2013-2014 en 2015.
(Ik woon hier zelf sinds juli 2012 daarvoor was alles koek en ei. De ellende is begonnen toen jaarrekening 2012 overlegd moest worden in 2013. Ik was het onervaren lid maar in de loop van de 2013 en verder is mij gebleken dat de meerderheid van toeten noch blazen weet.)5 november 2015 om 18:43 #1951Hoi,
heb het helemaal gelezen, en vermoedelijk ook begrepen.
Toch denk ik dat je op dit forum niet aan je gewenste adviezen gaat komen. Ik denk dat je er verstandig aan doet om een jurist te raadplegen die gespecialiseerd is in het appartementsrecht. Ik denk dat de hele situatie inmiddels in een te ver stadium is om je door ‘vrijwilligers’ van advies te laten voorzien.
Met betrekking tot de bestuursbenoeming en ontslag kan ik je misschien wel iets op weg helpen. Als je alle richtlijnen in je splitsingsakte aanhoudt, kun je inderdaad de huidige bestuurder ontslaan en een ander, of jezelf, benoemen. Álle richtlijnen; dat betekent bestuur vragen een ALV te beleggen, eventueel zelf beleggen, tijdig uitnodigen, agenderen ontslag en benoeming, opnieuw vergadering beleggen bij te weinig opkomst etc.
De huidige bestuurder(s) blijven verantwoordelijk voor het beleid dat gevoerd is in de boekjaren dat zij verantwoordelijk waren, tot het moment dat de vergadering decharge verleent over die boekjaren. Zonder goedgekeurde jaarrekeningen lijkt me dat onmogelijk, ook als de bestuurder nu besluit er mee te stoppen.5 november 2015 om 19:22 #1952Oké, hartelijk bedankt voor de moeite! Goed forum, zal er regelmatig terugkeren uit nieuwsgierigheid want ben graag goed geïnformeerd.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.