AdmiPunt VvE Beheer failliet na verduisteren tonnen van VvE’s
AdmiPunt VvE Beheer uit Vlaardingen, een eenmanszaak gerund door de heer Reinald Don, is op 17 januari 2017 door de rechtbank Rotterdam failliet verklaard. Don hield zich bezig met het beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s). Een lokaal krantje, de Vlaardinger, meldt dat Don die VvE’s voor meer dan € 300.000,- heeft opgelicht, en dat er sinds 2011 sprake is van “een schimmig spel”: VvE bestuurders zijn om de tuin geleid en het geld is verdwenen. Hieronder een beschouwing.
Financiële rapporten gefabriceerd
Admipunt heeft de financiële rapporten van de VvE’s gewoon ‘ingevuld’. Meer dan de op die manier gefabriceerde overzichten kregen de de bestuurders en leden van de VvE niet te zien. Omdat zij, noch de kascommissie niet naar de onderliggende stukken vroegen, merkte niemand de discrepanties op. En die discrepanties waren er wel degelijk, meldt niet alleen De Vlaardinger.
Overzichten gemanipuleerd: ruim 4 ton verduisterd
Ook Schiedam24.nl meldt dat de financiële overzichten die de VvE’s te zien kregen gemanipuleerd waren. Daardoor kon AdmiPunt gewoon haar gang gaan en geld van de VvE’s verduisteren. Volgens een woordvoerder van VvE De Watertoren is er bij minimaal 16 VvE’s geld verduisterd. De woordvoerder: “Het totale bedrag dat is verduisterd ligt eerder bij de vier dan bij de drie ton.”, aldus Schiedam24.nl. En de woordvoerder vervolgt: “Het lijkt erop alsof de beheerder moedwillig de boel heeft opgelicht.”.
Maatschappelijke positie Reinald Don
Hoewel de feiten waarvan Reinald Don wordt verdacht op zichzelf al kwalijk zijn, wordt hem door de lokale media ook zwaar aangerekend dat hij de misdrijven zou zijn begaan terwijl hij diverse maatschappelijke functies bekleedde. Zo zou hij niet alleen betrokken zijn geweest bij diverse stichtingen in de regio, maar zelfs voorzitter zijn geweest van een kerkbestuur. Daarnaast was Reinald Don voormalig raadslid van de gemeente Vlaardingen. Hij had dus – kort gezegd – een voorbeeldfunctie.
Daardoor komt de tekst op de website van AdmiPunt:
“AdmiPunt VvE Beheer is een familiebedrijf met ambitie. Bij ons werken mensen die de beste willen zijn. Geen gladde carrièrejagers, maar medewerkers met toewijding. Uiteraard met een scherp oog voor cijfers, maar vooral voor de mens àchter de cijfers.”
door de recente berichtgevingen in een heel ander daglicht te staan.
Fraude is (grotendeels) te voorkomen!
Hoewel fraude in VvE’s nog altijd met regelmaat voorkomt, is het wel te voorkomen. In het artikel “Fraude in VvE’s, veel voorkomend, maar wel te voorkomen“ leest u daar meer over. Bovendien blijkt uit de casus van AdmiPunt opnieuw dat een belangrijke rol is weggelegd voor de kascommissie van de VvE: die moet altijd de originele onderliggende stukken zien om de jaarstukken op juistheid te kunnen controleren. Anders is haar controle een wassen neus. Op inzage van die stukken bestaat ook gewoon een statutair recht. Tot slot hechten wij er belang aan nogmaals te herhalen dat een 2-handtekeningensysteem verplicht is bij VvE’s. Ook hanteren van dat (verplichte) systeem zou de fraude waar AdmiPunt van verdacht wordt hebben kunnen voorkomen. Schiedam24 meldt in deze zaak echter:
“Sommige verenigingen kennen de structuur dat de beheerder de betalingen klaarzet en de penningmeester van de VvE de overboeking verstuurt. Maar bij de meeste verenigingen in beheer bij Admipunt was deze beheerder gemachtigd om zelfstandig betalingen te kunnen verrichten.”
Waarvan akte dus.
Update d.d. 2 maart 2017: spoor van vernieling groter dan gedacht
Het spoor van vernieling dat Don achterliet blijkt groter dan gedacht. Lees hier meer daarover, en over de glanzende Mercedes die Don kort voor zijn faillissement kocht.
Reacties
Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl