VvE-bestuur weigert inzage offertes

02-09-2013 Leestijd: 2 minuten Deel dit artikel

Het komt vaak voor dat VvE-bestuurders op eigen houtje beslissingen nemen en denken hun eigen gang te kunnen gaan bij het verlenen van opdrachten en aangaan van overeenkomsten. VvE-leden worden dan in de besluitvorming niet betrokken of blijven – als besluiten wel voorgelegd worden – verstoken van informatie. Recent moest de kantonrechter Haarlem oordelen over een zaak, waarbij in een VvE het besluit was genomen dat alleen de technische commissie de offerte’s mocht inzien. Terecht heeft de rechtbank dit besluit vernietigd.

Offerte’s zijn vertrouwelijk…?

De VvE voert aan dat offertes vertrouwelijke informatie bevatten en daarom niet gedeeld kunnen worden met de leden van de VvE. Offertes zouden dure en vertrouwelijk stukken zijn die niet gebruikt mogen worden in onderhandelingen met andere aanbieders. Dat zou reden zijn om alleen de offerte van de aanbieder die de opdracht heeft gekregen te delen met de leden. Om het netjes uit te drukken: dit is volstrekte lariekoek.  Bovendien – als de redenering al zou kloppen – is dat nog geen reden om in strijd met de reglementen inzage te weigeren.

Bestuur is verplicht inzage te geven!

In de modelreglementen is meestal een bepaling opgenomen zoals de volgende:

“De administrateur is verplicht aan iedere eigenaar alle inlichtingen te verstrekken betreffende de administratie van het gebouw en het beheer van de fondsen, welke de eigenaar mocht verlangen, en hem op zijn verzoek inzage te verstrekken van alle op die administratie en dat beheer betrekking hebbende boeken, registers en bescheiden.”

Op grond van deze bepaling is het bestuur verplicht om inzage te geven in de notulen, jaarstukken, bankrekeningen, verzekeringen en ook aangevraagde offertes. Het bestuur mag deze inzage niet weigeren. Daarnaast kan de vergadering niet rechtsgeldig besluiten dat VvE-leden geen recht hebben op inzage. De Haarlemse rechter oordeelt zelfs:

“Het is in het belang van de leden van de VvE dat ook dergelijke stukken kunnen worden ingezien door de leden met het oog op de uit te oefenen controle van de administrateur.”

Inzage in de offertes kan vereist zijn om goed onderbouwd een stem uit te kunnen brengen in de vergadering. Daarnaast is inzage in de stukken belangrijk voor de VvE-leden om het bestuur te kunnen controleren. Het recht op inzage kan niet ontzegd worden, zelfs niet als er een speciale commissie in het leven is geroepen om bepaalde controlerende taken uit te oefenen.

Video: recht op inzage administratie VvE

Reacties

35 reacties
Bekijk de reacties