Amsterdamse OZB-stijging van 27%: klap voor VvE’s in Nieuw-West

De geplande verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) met 27% in 2025 voor woningeigenaren en woningcorporaties in Amsterdam heeft veel stof doen opwaaien. Wethouder Hester van Buren wil met deze maatregel de begroting van de gemeente sluitend maken, maar de gevolgen voor VvE’s (Verenigingen van Eigenaars), met name in de wijken van Nieuw-West, lijken zwaar te zullen zijn. Tijdens een expertmeeting op 9 oktober 2024 in de Stopera klonken zorgen vanuit de VvE’s, vertegenwoordigd door Annett Terpstra, over de impact op bewoners en de toekomst van verouderde panden.

Verduurzaming onder druk door hogere lasten

Volgens Annett Terpstra, VvE-bestuurder in Osdorp, betekent de geplande verhoging van de OZB een ernstige belasting voor veel Verenigingen van Eigenaars, vooral voor de naoorlogse oudbouwcomplexen in Nieuw-West. Tijdens de expertmeeting benadrukte Terpstra dat de bewoners van deze wijken vaak geen diepe zakken hebben. “Veel van onze bewoners hebben helemaal geen sterke schouders. Elk tientje telt, wij wonen juist in de wijken waar op dit moment ongelijk wordt geïnvesteerd voor die gelijke kansen,” stelde Terpstra.

De servicekosten voor een appartement in Osdorp liggen momenteel gemiddeld tussen de 250 en 350 euro per maand, exclusief stookkosten. Deze kosten kunnen oplopen tot boven de 500 euro per maand wanneer VvE’s willen sparen voor verduurzaming en modernisering van de gebouwen. Terpstra: “Onze vaste lasten worden fors verhoogd, waardoor investeren in onze panden niet lukt. Hiermee dwarsboom je eigenlijk ook de verduurzamingsplannen.”

Ongelijke lastenverdeling

Wethouder Hester van Buren verdedigt de verhoging door te stellen dat woningeigenaren over het algemeen een stevigere financiële positie hebben dan huurders. In Het Parool verklaarde ze: “We denken dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en dat zijn vaak mensen die een koophuis hebben” (Het Parool). Maar volgens Terpstra is deze veronderstelling niet altijd correct, zeker niet in een wijk als Nieuw-West, waar veel huiseigenaren ondanks hun bezit moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

De stijgende vaste lasten maken het voor VvE’s in deze wijken lastig om noodzakelijke onderhouds- en verduurzamingsmaatregelen uit te voeren. Volgens Terpstra, die haar verhaal deelde tijdens de bijeenkomst, komt dit neer op ongelijkheid: “Als je de zwaarste schouders wilt belasten, dan moet je het inkomensafhankelijk doen en niet omdat je toevallig een koophuis hebt.”

Verduurzaming in gevaar

Een belangrijk punt van zorg is de verduurzamingsopgave voor de naoorlogse panden in Nieuw-West. Terpstra vertelde dat veel van deze gebouwen te kampen hebben met verouderde voorzieningen zoals blokverwarming en een gebrek aan isolatie. De extra belasting maakt het bijna onmogelijk om noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen te bekostigen. “Wij moeten bikkelen in de buitenwijken om überhaupt onze begroting passend te krijgen,” aldus Terpstra. “Volgend jaar zullen de jaarinkomens van veel bewoners tussen de 40.000 en 50.000 euro liggen, waardoor zij geen ruimte hebben voor extra lasten.”

Frustratie bij bewoners en bestuurders

De geplande belastingverhoging is niet alleen een financiële klap, maar zorgt ook voor frustratie onder bewoners en VvE-bestuurders. Terpstra benoemde dat veel van de VvE’s al jarenlang moeite hebben om hun financiële huishouding op orde te krijgen, en dat deze belastingverhoging de toch al lastige verduurzamingsopdracht nog moeilijker maakt. “2025 wordt voor ons geen feestjaar,” besloot Terpstra tijdens haar voordracht.

Het debat rond de OZB-verhoging en de gevolgen voor VvE’s blijft de gemoederen bezighouden. De wethouder verdedigt haar voorstel op 10 oktober tijdens de algemene beschouwingen (klik hier, start 10 oktober 13:00), waar het laatste woord over deze belastingverhoging zeker nog niet is gezegd.

 

 

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 10 oktober 2024.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.