Appartement onbereikbaar door onderhoud? VvE moet voorstel doen!

Als er een omvangrijke renovatie moet plaatsvinden in een appartementencomplex, dan kan het voorkomen dat een of meerdere appartementen tijdelijk onbewoonbaar worden. Zo zal een appartement op de begane grond niet bewoonbaar zijn als er funderingsherstel moet plaatsvinden. In een zaak die recent speelde bij de rechtbank Amsterdam, heeft de rechter bepaald dat de vereniging van eigenaren (VvE) daarom een redelijk voorstel had moeten aan de betreffende eigenaar. Door een renovatie werd haar appartement onbereikbaar. En omdat dit niet is gebeurd, mocht de VvE niet starten met de werkzaamheden. Nederlandvve.nl bespreekt het vonnis en legt uit hoe het zit.

Werkzaamheden aan de lift: appartement onbereikbaar

Bij de VvE in kwestie moesten werkzaamheden aan de liften plaatsvinden. De bewoonster van een appartement op een van de etages is kennelijk slecht ter been, en kan haar appartement daarom niet meer bereiken tijdens de werkzaamheden. In een al lopende procedure vordert de appartementseigenaar daarom dat een verbod aan de VvE wordt opgelegd om de werkzaamheden te starten. Ze doet dat in een zogenaamd incident: dat is een soort kort geding binnen een bodemprocedure.

Rechter: VvE moet voorstel doen bij onbereikbaar appartement

De rechter legt in zijn vonnis uit dat de verhoudingen tussen appartementseigenaren in een VvE worden beheerst door de redelijkheid en billijkheid. Het gevolg daarvan is dat als een eigenaar zijn appartement niet kan gebruiken in verband met noodzakelijk onderhoud, dat de VvE gehouden is om een voorstel te doen die dat nadeel opheft. Wat redelijk is hangt af van alle omstandigheden. In het geval dat een appartement onbereikbaar wordt door liftonderhoud kan het plaatsen van een traplift bijvoorbeeld redelijk zijn. Maar als een appartement moet worden ontruimd voor funderingsherstel, dan kan het redelijk zijn dat de VvE alternatieve woonruimte, de verhuizing en eventueel opslag van meubels betaalt.

VvE lid moet zich ook redelijk opstellen

Aan de andere kant moet ook het betreffende VvE lid zich redelijk opstellen. Die moet bijvoorbeeld het minst dure of het minst ingewikkelde alternatief accepteren. Ook als enige overlast daarvan het gevolg is.

Geen redelijk voorstel van VvE? Dan gaat het onderhoud niet door

In deze zaak had de VvE aangeboden om een bedrag van omgerekend fl. 2.500,- aan de vrouw te betalen. Waarom een aanbod in guldens is gedaan vertelt het vonnis niet. Wel blijkt uit het vonnis dat de rechter dit geen redelijk voorstel vindt. Voor dat bedrag kan namelijk geen alternatieve woonruimte betaald worden en kan ook geen traplift geplaatst worden. De rechter verbiedt de VvE daarom om met de werkzaamheden te beginnen. Doet de VvE dat toch, dan moet er een dwangsom van €30.000,- aan de appartementseigenaar betaald worden.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 22 augustus 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Appartement onbereikbaar door onderhoud? VvE moet voorstel doen!

  1. Wil Peters schreef:

    Wellicht kunnen de Easysteppers(Tussentreden) op de trap een tijdelijke oplossing bieden in deze portiek woning.
    Bekijk dit korte filmpje in portiek woning in Amsterdam(Berlage) [overroeled]

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.