Automatische incasso van VvE bijdrage verplicht, mag dat?

Incasseren van ledenbijdragen is voor veel verenigingen van eigenaren (VvE) een terugkerende uitdaging. Daarom besluit de ledenvergadering (ALV) vaak om automatische incasso van de servicekosten verplicht te stellen. Ook staat in veel overeenkomsten van VvE beheerders dat zij uitsluitend willen werken met automatische incasso. Maar mag dat wel? Nederlandvve.nl zocht het uit.

Modelreglement: VvE bijdrage wordt vooruit betaald

De modelreglementen bepalen dat de ledenbijdragen vooruit moeten worden betaald. Dat moet maandelijks, maar het staat de eigenaren vrij om voor een langere periode vooruit te betalen. Het recht om dat te doen werd recent bevestigd door de rechtbank, die een VvE op de vingers tikte nadat zij een eigenaar een boete had gegeven wegens vooruitbetaalde servicekosten. Wat niet mag is de bijdragen te laat betalen. Als de ledenbijdragen niet op tijd op de bankrekening van de VvE staan, dan is volgens de meeste modelreglementen meteen rente verschuldigd.

Praktisch: VvE stelt automatische incasso verplicht

Veel VvE’s hebben echter te maken met wanbetalers. Ze hebben de grootste moeite om de servicekosten elke maand opnieuw te incasseren. Vaak moet zelfs een VvE incassobureau ingeschakeld worden. Om dat te voorkomen wordt vaak verplicht gesteld dat de leden via automatische incasso betalen. Op die manier hoeft de beheerder of het VvE bestuur niet elke maand opnieuw achter de leden aan te rennen. Mits er bij hen voldoende saldo op de rekening staat, komt de bijdrage dan vanzelf binnen. Praktisch, en wel zo prettig.

Gerechtshof: automatische incasso verplicht stellen mag niet

Maar helaas, het mag niet. Dat heeft het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch enkele jaren geleden uitgelegd. De VvE is namelijk bevoegd om besluiten te nemen over het beheer van de gemeenschap. Maar als ze besluit dat automatische incasso verplicht is, dan beheert ze niet over de gemeenschap, maar over de financiën van het betreffende VvE lid. En daartoe is de VvE niet bevoegd. Een besluit waarin automatische incasso verplicht wordt gesteld is dus in strijd met de wet en daarom nietig.

De oplossing: strak protocol voor VvE incasso

De oplossing voor VvE’s die de maandelijkse incasso als een uitdaging zien, is het instellen van een strak incassoprotocol. VvE software kan daarbij helpen. Aan de hand van dat protocol kunnen herinneringen en aanmaningen dan stipt verzonden worden, waarna de vordering van de VvE uit handen wordt gegeven. Met een goed incassoprotocol kan de zaak al binnen anderhalve maand bij een incassobureau liggen. Heeft uw VvE een abonnement bij Nederlandvve.nl? Dan krijgt u gratis advies over hoe u het incassoprotocol van uw VvE het beste vorm kan geven. Meer informatie daarover en over de abonnementen treft u hier.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 11 september 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Automatische incasso van VvE bijdrage verplicht, mag dat?

  1. penningmeester@vvedommelvoorde.nl schreef:

    Wat als in een ALV iedereen heeft ingestemd mee te werken aan het in het leven roepen van automatische incasso en zelf de machtiging heeft getekend.
    Mag de VvE middels incasso ‘Servicekosten innen’ blijven continueren of is dit in strijd met de wet?

  2. Tom van Dalen schreef:

    Hallo,
    Het beheer van onze VvE is in handen van een andere firma gekomen en die sturen me nu een schrijven dat ik een automatische incasso dien af te geven anders gaan ze me €45 p.j. in rekening brengen. Ik heb geen verslag of iets dergelijks gezien van een vergadering waarin dit is besloten.Kunnen ze dit zomaar doen?

  3. J. van Houts schreef:

    Ik woon in een appartementen gebouw van 22 hoog, alle etages zijn te bereiken middels een lift of trap. Mijn vraag gaat over de trap, op elke etage is een plateau om naar het apparent te gaan en op elke etage is bij het plateau een draai raam. Alle draai ramen van de etages met uitzondering van etage -1 en begane grond zijn niet afsluitbaar. De niet afsluitbare draai ramen wil de VvE afsluitbaar maken, mag dat. Naar mijn mening zijn deze niet afsluitbaar gemaakt uit veiligheid b.v. bij brand.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

  • VvE bijdrage laten incasseren?

    Dat kan 100% No cure no pay!

    Klik hier