Beheerder dupeert duizenden flateigenaren
Noot vooraf: in november 2012 is bekend geworden dat de VvE’s hun geld terug hebben.
Lees hier het artikel.
Op 9 februari schreven we al over het faillissement van Redema VvE in Nieuwegein. Vandaag bereikte ons zeer verontrustend nieuws: duizenden flateigenaren zijn meer dan 1,5 miljoen euro kwijt door het handelen van beheerder Redema VvE. Hoe dat mogelijk is, leest u hieronder. Ook zullen we kort ingaan op de juridische consequenties hiervan. Tenslotte zetten we uiteen hoe u dit voor uw eigen VvE kunt voorkomen.
De casus
Vandaag, 22 februari, bericht De Telegraaf dat een groot deel van de 77 VvE’s die door Redema VvE werden beheert, meegezogen zijn in het faillissement dat op 17 januari is uitgesproken door de rechtbank in Utrecht.
Kennelijk heeft Redema VvE de reserve’s (spaartegoeden) van de VvE’s niet op een rekening gestort die op naam van de VvE zelf stond, maar bewaarde Redema dit geld op een van haar eigen rekeningen.
Dit geld, in totaal hebben we het over een bedrag van meer dan €1,5 miljoen, is nu grotendeels verdwenen. De curator van Redema VvE heeft bepaalt dat het spaargeld van de VvE’s onderdeel uitmaakt van de failliete boedel, schrijft De Telegraaf; wij hebben nog geen nieuwere informatie kunnen vinden dan deze. Daardoor lijkt het er nu op dat de VvE’s in de rij met schuldeisers moeten aansluiten en dus een groot deel van het geld nooit meer terug zullen zien.
Einde verhaal voor deze gedupeerde VvE’s?
In de (Model)reglementen van alle VvE’s is te lezen dat de tegoeden op een rekening moeten staan die op naam van de VvE zelf staan. Uit hetgeen hiervoor geschetst, blijkt wat er kan gebeuren als het bestuur (of de beheerder) zich niet aan deze regels houdt. Een ander issue is natuurlijk dat het voor de kascommissie en vergadering veel moeilijker te controleren is of de jaarstukken kloppen, als het geld verspreid staat over verschillende rekeningen en / of op een rekening staat waar ook geld van andere VvE’s op staat.
Het moge duidelijk zijn dat Redema VvE door te handelen hoe ze heeft gehandeld, zich niet aan de regels heeft gehouden. Daarom heeft Redema VvE mogelijk een onrechtmatige daad gepleegd jegens de verschillende VvE’s en kan zij op grond daarvan aangesproken worden de schade te vergoeden: dit zal echter moeilijk zijn nu zij failliet is verklaard: zeer mogelijk is dus de directie van Redema VvE hoofdelijk aansprakelijk voor de schade.
Daarnaast is het niet ondenkbaar dat ook de bestuurders van de gedupeerde VvE’s aansprakelijk zijn voor de schade: de modelreglementen leggen namelijk een verplichting op aan het bestuur, niet speciaal aan de beheerder die als derde partij diensten aan de VvE levert. Uit de registers van de Kamer van Koophandel blijkt echter dat in veel gevallen Redema VvE ingeschreven was als bestuurder: het lijkt er dus op dat het onderscheid tussen bestuurder of beheerder er in dit geval niet veel toe doet.
Ook in veel andere, minder extreme, gevallen worden beheerders van VvE’s aansprakelijk gehouden en door de rechter veroordeeld de schade te vergoeden. Lees onder andere deze uitspraak.
(Voorbarige) conclusie: of Redema VvE nu gezien wordt als beheerder en / of als bestuurder van de VvE’s, lijkt er niet veel toe te doen: het is niet ondenkbaar dat de bestuurders van deze failliete beheerder aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de door de VvE’s geleden verliezen.
Voorkomen is beter dan genezen
Als appartementseigenaar of bestuurder kunt u natuurlijk niet continu over de schouder van de beheerder meekijken. Sterker nog: u heeft de beheerder waarschijnlijk juist ingeschakeld om een zorg minder te hebben. Toch is het raadzaam om te proberen enige controle over de werkzaamheden van de beheerder uit te oefenen. Wij kunnen u de volgende tips meegeven (heeft u zelf nog tips? Zet ze hieronder in de comments!):
– Controleer of de bankrekening op naam van de VvE staat.
– Zorg ervoor dat u mede gemachtigd bent op de bankrekening van de VvE en tevens bent ingeschreven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel: op deze manier kunt u snel de beheerder uitschrijven als de VvE van hem af wilt. Zie hier overigens nog een voordeel van de KvK inschrijving van VvE’s!!
– Spreek samen met de beheerder en de bank een bedrag af tot waar de beheerder zelf gemachtigd is om het over te maken. Bij bedragen hoger dan dit bedrag is dan ook uw handtekening vereist (dit kan bij veel banken ook digitaal).
– Controleer periodiek de afschriften van de VvE.
– Let erop dat automatische incasso’s ook direct op de VvE rekening komen en niet via de rekening van de beheerder of via een stichting derdengelden: dan moeten uw alarmbellen gaan rinkelen!
– Zoek goed naar de juiste beheerder voor uw VvE en vraag om referenties.
Heeft u nog tips of ander commentaar? Laat hieronder een comment achter!
Tot slot…
Vooral als u uw geld door een derde laat beheren, is gepaste voorzichtigheid vereist. Helaas horen we namelijk nog te vaak verhalen zoals hierboven, of verhalen van beheerders die een waar schrikbewind voeren. Laat u hierdoor niet misleiden!! Er zijn enorm veel beheerder met passie voor hun vak en die zich wel aan de regels houden! Scheer dus door dit soort berichten niet alle beheerders over een kam, maar wees wel gewaarschuwd dat u een gedegen onderzoek doet als u op zoek gaat naar een nieuwe beheerder! Mocht u zelf goede of slechte ervaringen hebben met beheerders, dan kunt u deze altijd bij ons kwijt: info@nederlandvve.nl.
UPDATE’s:
– 23-02-2012: Wij ontvingen vandaag van een beheerder deze scherpe reactie op het artikel van Fred Schuurs (Stichting VvE Belang) dat vandaag in de krant verscheen.
– 12-03-2012: Wij beschikken over nieuwe documenten zoals een persverklaring van de curator en het uitgebreidere faillisementsverslag.Het lijkt erop dat de VvE’s kunnen fluiten naar hun geld…
– 20-03-2012: Wij beschikken nu ook over het financieel verslag van de curator.
– 22-05-2012: meer nieuws beschikbaar over het faillissement.
– BREKEND NIEUWS! De ABN-Amro bank vergoedt de meeste schade van de VvE’s
Sneu voor de VvE’s. Een goede beheerder draagt er zorg voor dat de VvE’ s een eigen bankrekening hebben. Overigens is er wel een doorstart gemaakt. Een beheerder uit Nieuwegein neemt Redema over. Of alle VvE’s ook over gaan is de vraag. Vraag is of deze partij de aansprakelijkheid ook overneemt om gelden terug te betalen aan de VvE’s
Remco,
De nieuwe beheerder gaat echt de aansprakelijkheid niet overnemen – dan is die meteen ook failliet. Een doorstart is ook niet de juiste woordkeuze. Er is slechts sprake een overname van een beheerportefeuille.
Beste Nederlandvve.nl redactie,
Vanwege de aangewakkerde onrust wegens het faillissement van Redema Groep en daarmee tientallen VvE’s, stuurt Actys VvE onderstaand persbericht uit om mogelijke onrust bij (aangesloten) VvE’s weg te nemen.
——-
PERSBERICHT
24 februari 2012
Actys VvE waarborgt financiële continuïteit VvEs
Actys VvE waarborgt op transparante wijze de (financiële) continuïteit van aangesloten VvEs. Dit betekent dat de bankrekening van een VvE altijd op naam staan van de vereniging zelf. Een faillissement waar aangesloten VvEs in meegezogen worden is om die reden niet mogelijk. Actys VvE besteedt ruime aandacht aan het (financiële) beheer van VvEs en VvEs in beheer van Actys VvE hebben dan ook niets te vrezen.
——-
Een drama dames en heren,
Goed gepland door Redema allemaal:
Redema is de bestuurder van de VVE volgens de KvK. Dwz Redema uit de VVE gooien gaat niet zo makkelijk.
Dat Redema bestuurslid en notulist was in alle VVE vergaderingen…
En dat Redema gemeld heeft de rekeningen op naam van de VVE te openen en vervolgens op eigen naam doet…
En dan kan je als leek (zoals ik) niet zo veel
Goed artikel maar de volgende kanttekeningen:
a onze beheerder stelt dat zelfs bij twee handtekeningen (bv bij elke overschrijving van de spaarrekening met welk bedrag dan ook) van de beheerder en een lid van de VvE, het nog steeds niet waterdicht is !
b De ASN-bank slechts 1 tot tekenen bevoegde persoon in hun administratie wil opnemen.
Bij de ASN-Bank moet je (als VvE) dus niet sparen.
Zo snel mogelijk wegwezen.
Zie de opmerking van onze beheerder over twee handtekeningen: niet waterdicht. Hoe kan dat?
Beste PvT,
Deze vraag is onlangs min of meer in de vraagbaak beantwoord. Op 23 februari hebben we uitgelegd waarom e.e.a. eigenlijk nooit 100% waterdicht is. Het stuk kun je hier lezen: https://www.nederlandvve.nl/vve-vraagbaak/beantwoorde-vragen/vraagbaak-23-02-2012/
Leuke post! Vraag me af wat het vervolg is..:)!