CBS: Weinig VvE’s maken gebruik van verduurzamingssubsidies

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft op 23 januari de ‘Monitor SVVE en NWF voor VvE’s 2023’ gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat relatief weinig Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) gebruik maken van beschikbare financieringsinstrumenten voor verduurzaming. Vooral de Subsidieregeling Verduurzaming voor VvE’s (SVVE) en Energiebespaarleningen uit het Nationaal Warmtefonds (NWF) blijven achter in populariteit.

Miljoenen woningen komen in aanmerking, maar gebruik blijft laag

Volgens het CBS kwamen op 1 januari 2023 ruim 1,5 miljoen woningen in aanmerking voor ondersteuning bij verduurzaming via de SVVE en NWF. Toch blijkt dat slechts een fractie van de VvE’s daadwerkelijk van deze regelingen gebruik maakt.

De SVVE, die subsidies verstrekt voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en HR-glas, werd in 2023 door slechts 0,58% van de in aanmerking komende woningen benut. De gemiddelde subsidie per woning bedroeg €860, met een relatief hoog aandeel aanvragen uit gebouwen die tussen 1945 en 1975 zijn gebouwd.

Bij de Energiebespaarleningen van het Nationaal Warmtefonds (NWF), die bedoeld zijn om verduurzaming te financieren, is het gebruik nog lager. Slechts 0,2% van de woningen waarvoor de lening beschikbaar is, heeft er in 2023 daadwerkelijk gebruik van gemaakt. Het gemiddelde geleende bedrag per woning kwam uit op €17.670.

Welke maatregelen worden het meest genomen?

Uit de cijfers blijkt dat isolatiemaatregelen het populairst zijn onder de aanvragers van zowel SVVE-subsidies als NWF-leningen. De volgende energiebesparende maatregelen werden het vaakst toegepast:

  • HR-glas: gemiddeld 18,9 m² per woning
  • Spouwmuurisolatie: gemiddeld 33,3 m² per woning
  • Vloerisolatie: gemiddeld 22,9 m² per woning
  • Gevelisolatie: gemiddeld 63,5 m² per woning bij NWF-leningen

Toch laten de cijfers ook zien dat veel VvE’s slechts één maatregel per aanvraag nemen. Slechts 18% van de SVVE-aanvragers en 12% van de NWF-aanvragers combineert drie of meer isolatiemaatregelen.

Waarom maken zo weinig VvE’s gebruik van de regelingen?

De cijfers roepen vragen op over de toegankelijkheid en effectiviteit van de regelingen. Deskundigen wijzen op verschillende mogelijke obstakels die VvE’s ervan weerhouden om subsidies of leningen aan te vragen:

  • Gebrekkige bekendheid: Niet alle VvE’s zijn op de hoogte van de mogelijkheden.
  • Complexe aanvraagprocedures: De administratieve lasten worden vaak als drempel ervaren.
  • Financiële onzekerheid: Ook met subsidies en leningen blijven investeringen in verduurzaming groot, wat terughoudendheid veroorzaakt.

Hoe verder?

Hoewel het gebruik van de SVVE en NWF laag blijft, suggereren de cijfers dat de interesse in verduurzaming groeit. Om het gebruik van deze regelingen te stimuleren, wordt gepleit voor meer voorlichting, eenvoudigere aanvraagprocedures en een betere combinatie van subsidies en leningen.

Het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), dat dit onderzoek financierde, zal de resultaten gebruiken om het beleid verder te verfijnen. Of dit leidt tot meer aanvragen in 2025, zal moeten blijken.

Het volledige rapport

Het CBS-rapport ‘Monitor SVVE en NWF voor VvE’s 2023’ is in samenwerking met TNO opgesteld en biedt uitgebreide tabellen over het gebruik van de subsidies en leningen. Het rapport is in te zien via de website van het CBS: www.cbs.nl.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 30 januari 2025.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “CBS: Weinig VvE’s maken gebruik van verduurzamingssubsidies

  1. Jolanda Jole schreef:

    Het logisch omdat de regelingen voor vve’s helemaal niet zo lucratief zijn als voor grondgebonden woningeigenaren. Voor projecten van tonnen of meer is er slechts een subsidie van slechts enkele tienduizenden euro’s. Zeker voor vve’s die gewoon willen sparen voor duurzaam onderhoud en dus iets langer doen over een project is geen regeling. De SVvE is vooral gebaseerd op het lenen van miljoenen om snel en alles tegelijk uit te voeren. De 0% rente is voor vve’s ook niet van toepassing. En wat denk je van het woongenot als het hele complex wordt aangepakt. En wat leningen dien voor de maandelijkse vve-bijdragen! Die worden torenhoog, want er moet nog steeds ook gereserveerd worden voor ander groot onderhoud dat niet onder verduurzamen valt. Er wordt dus veel te weinig op een juiste manier geluisterd naar wat vve’s wel willen en kunnen. Daarom dat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt.
    Een ander probleem daarnaast is dat veel te weinig vve’s een goed bestuur hebben. En van de beheerders moet je het ook niet echt hebben weten wij uit ervaring. Eigenaren en kopers van een appartement dienen zich goed in te lezen van de rechten en plichten die je als eigenaar hebt als je een appartement koopt. Ook hier ligt nog een hele grote inhaalslag te maken voordat er überhaupt aan verduurzamen gedacht kan gaan worden.

  2. Maarten schreef:

    Kleine VVE’s 2-6 appartemeten is het uitbesteden van beheer kostbaar, men doet weinig en expertise is matig! Kleine’s VVE’s doen opstal gezamelijk en dan houdt het vaak op. Geef de eigenaar gewoon de subsidie ook al zit deze in een VVE. De meeste winst van verduurzaming zit in glas/kozijn dak/vloer. Maar met een herenhuis opgedeeld in 3 appartement wil vaak de een niet voor het dak betalen en de ander niet voor de vloer isolatie. Kozijnen ja zeg ik zie de noodzaak niet, ja maar ik heb nog enkel glas. Ikzelf ben vrijwillig energie coach, kom deze situaties vaak tegen. Ook al ben je VVE, laat een individuele eigenaar gewoon zijn verbetering doen en geef daarvoor ruimhartig subsidie. Het gaat om het pand, niet om de VVE.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.