Coronavirus leidt tot annuleringen VvE vergadering
Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE ’s) houden traditiegetrouw in de eerste maanden van het jaar de verplichte VvE-vergadering, maar door het coronavirus zijn veel VvE vergaderingen de komende maanden geannuleerd. VvE’s gaan nu op zoek naar alternatieve communicatiemiddelen. “Wij merken de laatste jaren al dat er een verschuiving plaatsvindt waarbij gedeeltes van de VvE vergadering via onze app plaatsvinden, ondanks dat de eigenaren voor het formele gedeelte wel fysiek bij elkaar moeten komen.” zegt Martin Pruim van de online VvE app VvE-site.nl.
Juridische gevolgen
In de VvE-vergadering wordt het jaarverslag gepresenteerd en wordt het exploitatieoverzicht en de balans besproken. Ook wordt de begroting van het komende jaar vastgesteld evenals de servicekosten.
In de meeste splitingsreglementen is bepaald dat de VvE-vergadering binnen zes maanden na afloop van het boekjaar wordt gehouden. Alleen in het modelreglement van 2017 is de mogelijkheid opgenomen om deze termijn te verlengen. Voor de eerdere modelreglementen zijn geen sancties bekend voor het overschrijden van de termijn van 6 maanden, maar gezien de huidige situatie met het coronavirus in Nederland zal een termijnoverschrijding te rechtvaardigen zijn.
Ondanks coronavirus toch vergaderen
Wanneer VvE’s besluiten om de vergadering toch doorgang te laten vinden doen zij er goed aan om in ieder geval anderhalve meter afstand van elkaar te houden en de voorschriften van het RIVM op te volgen. Eventueel kunnen de leden van de VvE gebruik maken van machtigingen aan het bestuur om in een zo klein mogelijk committee alsnog aan de verplichting te kunnen voldoen.
Online VvE-vergadering door noodwet mogelijk
UPDATE: Op 24 april heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetsvoorstel die het mogelijk maakt dat VvE’s online vergaderen. Daaraan zijn wel strikte voorwaarden verbonden. Lees hier wat de voorwaarden zijn voor de online VvE vergadering.
Het lijkt mij, onder de gegeven omstandigheden, heel redelijk om een ledenvergadering uit te stellen. En daar dan ook geen probleem van te maken.
Echter met betrekking tot het geven van machtigingen een kleine aantekening. Let wel even op, want er kan in de Splitsingsakte een verbod zijn opgenomen om machtigingen te verstrekken aan het bestuur. Er zijn ook akten die een maximum stellen aan het aantal machtigingen die 1 persoon mag hebben.