“De een zijn dood…”
We kennen het spreekwoord allemaal: ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’: over de betekenis hiervan zal ik niet verder uitweiden, wel wil ik een voorbeeld geven van de meest recente, VvE gerelateerde toepassing daarvan, en wel door belangenorganisatie VvE Belang.
Door: ‘Een VvE Beheerder’ (naam bekend bij de redactie)
Zoals Nederlandvve.nl eerder schreef, is Redema VvE B.V. uit Nieuwegein op 17 januari door de Rechtbank Utrecht failliet verklaard. Gisteren is uitgebreid in het nieuws geweest hoe er ongeveer €1,5 miljoen van de spaartegoeden van de door Redema beheerde VvE’s is verdwenen. Vandaag werd ik geattendeerd op een artikel in De Telegraaf van de hand van Fred Schuurs van Stichting VvE Belang; belangenorganisatie voor VvE’s. Het artikel begint als een algemene beschouwing van de gang van zaken omtrent het faillissement; daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker, het geven van informatie over dit soort zaken is zeer toe te juichen.
Nijpender wordt het echter wanneer u verder leest: de algemene beschouwing gaat over in reclame… Over de berisping die Stichting VvE Belang eerder dit jaar kreeg van de Reclame Code Commissie kunt u hier meer lezen; daar ga ik nu niet verder op in. Wel wil ik een aantal punten aanhalen uit het artikel van dhr. Schuurs, waarin zonder schaamte reclame wordt gemaakt voor zijn bedrijven of bedrijven waarin dhr. Schuurs en / of VvE Belang belanghebbende is.
Verkoopadvertentie Handboek voor de VvE
Een citaat uit het artikel in de Telegraaf: “Op pagina 44 van ons ‘Handboek voor de VvE’ (9e druk, maart 2011) staat letterlijk: ‘Let erop dat niet de algemene (kantoor)rekening van het beheerkantoor wordt gebruikt.'(…)”
Dat de gelden van de VvE op een eigen rekening moeten staan is bij alle VvE beheerders bekend. Hoewel het erg goed is dat er bedrijven bestaan die boeken schrijven met tips voor appartementseigenaren en VvE bestuurders, lijkt het mij zeker geen goede zaak dat dhr. Schuurs een artikel schrijft in hoedanigheid van bestuurder van een belangenorganisatie waarbij hij reclame maakt voor een van zijn eigen B.V.’s, namelijk de uitgever van de boeken, want dat is niet Stichting VvE Belang zelf!
Overigens blijkt ook uit het feit dat het aansluiten bij VvE Belang vooral met zich meebrengt dat appartemensteigenaren korting krijgen op de diensten en producten van de verschillende B.V.’s van Schuurs, dat de onafhankelijkheid van Stichting VvE Belang niet zonder meer gegeven is.
Poging tot creëren monopolie
Nog een citaat: “hoe kunnen we dit soort situaties in de toekomst voorkómen? (…) VvE’en die zekerheid willen omtrent het beheer van hun gelden, kan ik alvast een advies geven: ga alleen in zee met een SKW-gecertificeerde VvE-beheerder. Een van de voorwaarden voor het behalen van het certificaat is de aparte bankrekening op naam van de VvE. Elk jaar wordt gecontroleerd of de beheerder nog steeds aan de eisen van het certificaat voldoet.”
Dit citaat is wellicht nog meer tenenkrommend dan het eerste… Een gezaghebbend persoon (dhr. Schuurs) roept VvE’s op om niet meer met niet-SKW-gecertificeerde beheerders in zee te gaan.
Allereerst het volgende: in Nederland zijn er slechts 17 (!) gecertificeerde beheerders. Dat komt waarschijnlijk omdat beheerders diep in de buidel moeten tasten om gecertificeerd te worden, het hanteren van redelijke beheervergoedingen wordt daardoor bijna onmogelijk gemaakt. Stuitender wordt het echter als we zien wie lid is van de Raad van Advies voor SKW certificatie: dhr. F.G.M. Schuurs!!
UPDATE d.d. 14-03-2012: dat het SKW-certificaat zeker niet heiligmakend is, kunt u lezen in het blog van vandaag.
Keuzes maken
Het goed functioneren van VvE’s is van groot belang, dat zie ik, dat ziet Nederlandvve.nl en dat ziet ook Stichting VvE Belang. Daarom is toezicht en politieke invloed van onafhankelijke partijen van essentieel belang. Om deze reden wil ik daarom Stichting VvE Belang oproepen om een keuze te maken tussen het zijn van een commerciële organisatie (en om daar dan ook voor uit te komen) of het zijn van een zuivere belangenorganisatie: een combinatie van deze twee is in mijn ogen alles behalve correct!!
ik kan mij helemaal vinden in deze reactie. niet p om vve belang maar wel om de reden van een certificaat gedrocht. het failliesement is verschrikkelijk maar geen reden om de beroepsgroep over 1 kam te scheren.
Helemaal eens met marco. Wat zijn de extra zekerheden van een dergelijk certificaat? Zeker als je weet dat enkele grote beheerders de input hebben geleverd hiervoor!!! Enkel de grote beheerders hebben dit certificaat. Dit geeft een gevoel van slager keurt zijn eigen vlees. Overigens ben je bij een gecertificeerd bedrijf niet verzekerd van de juiste dienstverlening. Een kleinere beheerder is meer servicegericht naar de VvE. Om deze reden gaan diverse VvE’ s juist van de grote naar de kleinere. Met oproepen om niet meer met niet SKW gecertificeerde beheerders in zee te gaan creeer je inderdaad de ene zijn dood en een hele dikke belegde boterham voor de grote jongens welke de regels zelf hebben opgesteld.
Aanvullend kan ik als tip nog meegeven voor de VvE’s. Zoek een betrouwbare beheerder en vraag referenties.
Bedankt voor deze tip Remco, we hebben hem ook aan het lijstje op deze pagina toegevoegd: https://www.nederlandvve.nl/article/beheerder-dupeert-duizenden-flateigenaren/
De een zijn dood… Ik begrijp het spreekwoord net als iedereen!
Wat ik zelf ‘dodelijk’ vermoeiend vindt is het consequent verkeerd vervoegen van het meervoud van VvE…
Velen vervoegen de meervoudsvorm van VvE als ‘VvE’en’.
Dit is uiteraard onjuist!! Elke meervoudsvorm van een afkorting dient geschreven te worden als -’s. Tenzij de afkorting eindigt op ‘x’ of ‘s’.
Dus: VvE’s is de juiste schrijfwijze!!
Beste Sjoerd,
Bedankt voor je bericht!
Op onze site en in onze stukken zul je deze meervoudsvorm van VvE nooit tegenkomen; wij gebruiken enkel de meervoudsvorm VvE’s. Strikt genomen is het zelfs zo dat de afkorting als V.V.E. geschreven moet worden; dat is echter niet gebruikelijk.
Met hartelijke groet,
Nederlandvve.nl
@Sjoerd
“wat ik zelf….vindt” met -dt is pas vermoeiend