Foute rookgasafvoer van VvE kan dodelijk zijn

Elk jaar opnieuw vallen er in Nederland vijf tot tien doden door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast raken er honderden gewond. Dit wordt vaak veroorzaakt door foute rookgasafvoeren van een Vereniging van Eigenaren (VvE) of een verkeerde aansluiting van CV-ketels in de appartementen. Aldus NPO Radio 1 afgelopen zaterdag naar aanleiding van een onderzoek van Stichting VvE Belang. Nederlandvve.nl legt daarom uit hoe koolmonoxidevergiftiging in de VvE kan worden voorkomen.

Rookgasafvoer VvE geschikt voor HR-ketels?

CV-ketels moeten periodiek worden vervangen. Tegenwoordig is het steeds aantrekkelijker om dan te kiezen voor een HR-ketel. Zo’n ketel heeft een een hoger rendement. Door dat hogere rendement er bij een HR-ketel meer condensatie van waterdamp in de rookgassen. En daarbij komt koolmonoxide vrij. Op zich is dat geen probleem, maar dan moeten die gassen wel veilig worden afgevoerd. En daar gaat het bij VvE’s vaak mis.

Ongeschikte rookgasafvoer van VvE is gevaarlijk

Als de VvE over een oude rookgasafvoer beschikt, kan het namelijk zijn dat die niet helemaal lekvrij meer is.  Fred Vos van Techniek Nederland vertelde daarover aan Radio 1:

“Vaak is een VR-kanaal al wat ouder waardoor het kan voorkomen dat die op sommige plekken niet lekdicht is. Daarbij kan risico ontstaan voor koolmonoxidebesmetting”

En daardoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Veel VvE’s weten echter niet of hun rookgasafvoer geschikt is voor HR-ketels. Kees Oomen van VvE Belang legt uit:

“De afvoer zit meestal in een leidingschacht en is niet zichtbaar. Met een camera kan een inspectie worden uitgevoerd, maar daarmee kan alleen zichtbare schade worden vastgesteld. Of de verbindingen voldoende luchtdicht zijn weet je dan nog niet.”

Schakel erkende installateur in

Het advies is daarom om allereerst altijd de VvE te informeren over het vervangen van de CV-ketel, en over het type ketel dat wordt geplaatst. De CV-ketels zijn weliswaar niet gemeenschappelijk, maar het plaatsen van een ketel die ongeschikt is voor de rookgasafvoer, kan dodelijke gevolgen hebben. Daarnaast is het advies om een erkende installateur in te schakelen, die kan beoordelen of de HR-ketel veilig op de rookgasafvoer kan worden aangesloten.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 28 oktober 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.