Opmerkelijke VvE-boete: Mag een Vereniging van Eigenaars bepalen wat je thuis doet?

Recent lazen wij in het AD een opvallend artikel waarin de Vereniging van Eigenaars (VvE) van een appartementencomplex in Amersfoort stevige boetes oplegt voor gedrag dat normaal gesproken binnenshuis plaatsvindt. Zo riskeert een bewoner daar een boete van maar liefst 1250 euro voor naakt rondlopen in haar eigen woning, wanneer dit door buren wordt waargenomen. Ook zijn er boetes vastgesteld voor het ophangen van wasgoed op het balkon, met een bedrag van 250 euro. Deze regels, zo blijkt, hebben tot verwondering geleid bij sommige bewoners en roepen de vraag op: hoe ver reikt de invloed van een VvE op het privéleven van de eigenaren?

In het AD-artikel beschrijft een bewoonster haar verwarring over de boetebeleid van haar VvE. De opgelegde regels zouden per e-mail zijn verspreid en bevatten onder andere bepalingen voor middagrust, klusuren en het toestaan van VvE-inspecties in de privéwoning van eigenaren. Of deze regels juridisch houdbaar zijn, is echter niet altijd vanzelfsprekend.

Wat zijn boetes binnen een VvE en hoe leg je die op?

In de basis kunnen VvE’s inderdaad boetes opleggen, maar de voorwaarden voor zo’n sanctie zijn strikt vastgelegd. Een VvE kan alleen een boete uitdelen als de regels duidelijk zwart-op-wit staan in het splitsingsreglement of huishoudelijk reglement van de VvE. Dit betekent dat sancties niet willekeurig opgelegd mogen worden en dat het reglement de enige basis vormt voor dergelijke maatregelen. De hoogte van de boete kan verschillen, afhankelijk van wat er in het boetereglement is opgenomen. In ons artikel “Wie mag VvE-boete opleggen?” lichten we dit uitgebreid toe.

Eerder schreven we ook een gedetailleerd “stappenplan voor het opleggen van een boete binnen de VvE”, waarin we beschrijven dat een schriftelijke waarschuwing altijd de eerste stap moet zijn. Pas wanneer een goed gesprek geen oplossing biedt en een waarschuwing genegeerd wordt, kan de VvE overgaan tot een boete. Dit voorkomt onredelijke situaties en zorgt voor een formeel proces, waarin bewoners hun bezwaren kunnen uiten voordat er sancties volgen.

Welke gedragsregels mag een VvE opleggen?

Een VvE kan regels stellen omtrent gemeenschappelijke ruimten, zoals galerijen en liften, maar mag ook beperkingen opleggen die bedoeld zijn om overlast in het privégedeelte van bewoners te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om geluidsbeperkingen of het verbieden van rokers. Regels die een VvE oplegt aan het privégedeelte van woningen moeten echter duidelijk en relevant zijn voor de leefomgeving van medebewoners en niet inbreken op de persoonlijke levenssfeer. Zoals wij eerder bespraken in het artikel “Grondslag voor boete in de VvE”, kan een rechter regels beoordelen op redelijkheid en billijkheid wanneer hier discussie over ontstaat.

Naar de rechter voor geschillen

Indien een VvE-bewoner het niet eens is met een opgelegde boete, bestaat er de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Hoewel boetes een preventief effect kunnen hebben, is het belangrijk dat deze rechtmatig zijn. Wanneer regels te ver gaan, zoals het opleggen van een hoge boete voor toevallige inkijk in een privéwoning, kan een rechter besluiten dat de regel buiten proportie is.

Deze opmerkelijke casus uit het AD-artikel roept een belangrijk gespreksonderwerp op voor VvE’s en hun leden. Voor wie meer wil lezen over dit onderwerp, verwijzen wij graag naar het originele artikel en de uitgebreide artikelen op ons VvE-kennisplatform. maar ook de discussies in ons VvE-forum zijn meer dan interessant om te lezen en aan deel te nemen..

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 17 oktober 2024.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.