Checklist sleutelbeheer voor de VvE

Al in 2013 bepaalde het gerechtshof Amsterdam dat de sloten en sleutels van de deuren van de Vereniging van Eigenaren (VvE) gemeenschappelijk zijn. Dat geldt niet alleen voor sloten en sleutels van de deuren in de buitengevel, maar meestal ook voor de voordeuren van de appartementen. In de modelreglementen staat namelijk dat de deuren tussen de gemeenschappelijke gedeelten en de appartementen ook gemeenschappelijk zijn.

Het is dus aan de VvE om te zorgen voor onderhoud en vervanging van de sloten. En als er een sleutelplan is, dan moet de VvE zorgen dat die up-to-date is. De VvE is namelijk verantwoordelijk voor het beheer onderhoud van de gemeenschappelijke zaken, waaronder het hang- en sluitwerk.

Sleutels en sloten van de VvE zijn gemeenschappelijk

Als de cilindersloten in gemeenschappelijke deuren zitten, zijn zowel de cilinders als de sleutels ook gemeenschappelijk. Dat bepaalde het gerechtshof Amsterdam in haar arrest van 2013. De VvE mag dus ook besluiten om de sloten te vervangen in verband met inbraakveiligheid. Dat kan ook het geval zijn als het sleutelplan niet meer up-to-date is. Nederlandvve.nl adviseert om het sleutelplan in elk geval geregeld tegen het licht te houden. Ook adviseert Nederlandvve.nl om geregeld te checken hoeveel sleutels van de gemeenschappelijke voordeur er in de omloop zijn of kunnen zijn. Dit om de inbraakveiligheid van het gebouw te waarborgen.

Wat is een sleutelplan?

Een sleutelplan wordt ook wel sluitplan of sluitsysteem genoemd. Bij dat systeem is het mogelijk om ervoor te zorgen dat iedere eigenaar toegang heeft tot zijn eigen appartement, en met dezelfde sleutel ook de gemeenschappelijke voordeur kan openen. Ook als de VvE niet over een sleutelplan beschikt, zullen er meerdere sleutels van de gemeenschappelijke voordeur in de omloop zijn. Reden dus om daar scherp toezicht op te houden en actief aan sleutelbeheer te doen.

Checklist sleutelbeheer voor VvE’s

Als meerdere van onderstaande vragen met ‘nee’ moeten worden beantwoord, kan het raadzaam zijn het sleutelplan te herzien of om de sloten van de gemeenschappelijke voordeur te vervangen.

✅Heeft het bestuur van de VvE of de beheerder een overzicht van het aantal voordeursleutels dat in de omloop is en waar die zijn?

✅Wordt het altijd bij het bestuur of de beheerder gemeld als een sleutel verloren gaat?

✅Worden de de cilinders altijd vervangen als een sleutel verloren gaat?

✅Is er een systeem om bij te houden aan wie tijdelijk sleutels zijn verstrekt?

✅Wordt in dat systeem bijgehouden dat de sleutel ook retour is gekomen?

✅Zijn de certificaten van de sleutels nog geldig?

✅Is het zeker dat de sleutels niet zonder toestemming en medeweten van het bestuur of de beheerder zijn gekopieerd?

Ook met deugdelijk sleutelbeheer uitkijken voor inbraak

Zelfs als alle vragen met ‘ja’ worden beantwoord, moet de VvE bedacht zijn op inbraak. Ook zonder sleutel is het vaak kinderlijk eenvoudig om een appartementencomplex binnen te komen. Veel inbrekers bellen simpelweg bij verschillende bewoners aan, totdat een van hen de buitendeur opent. Vervolgens heeft de inbreker in het trappenhuis vrij spel.

Video: zo houd je inbrekers buiten de deur van je VvE

Maar, er zijn nog diverse andere technieken om in te breken. In onderstaande video legt ex-beroepsinbreker Eelco Leenmeijer uit hoe je inbrekers buiten de deur houdt.

Dit bericht is geplaatst op  woensdag 3 juni 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

4 reacties over “Checklist sleutelbeheer voor de VvE

  1. Frans Verschoor schreef:

    Gezien het onbetrouwbare karakter van onze VvE bestuurders geven wij geen sleutel af van ons appartement.

    Ik zie teveel risico’s ontstaan mocht het fout gaan en een onbekende Medelander mijn woning willen leeghalen.

    De verzekering zie ik opgelopen schades zeker niet vergoeden.

  2. Cindy Meeldijk-Nieuwenhuijzen schreef:

    Onze vve wilt het slot van de centrale hal vervangen. Ieder appartement krijgt dan 2 sleutels en je mag er Max 2 bijkopen a € 30,00. Nu wonen wij al met z’n 3en en heeft mijn moeder een sleutel omdat zij mij helpt op mijn slechte dagen. Ook heb ik iemand in de buurt die als mijn moeder niet kan mijn back-up is. Dit houd in dat het mij dus €120,00 aan sleutels zou kosten daar ben ik het al niet mee eens… Maar de vve zegt je mag er Max maar 2 aanvragen dus ik kan dan geen gebruik meer maken van mijn backup systeem als mijn gezondheid het niet toelaat. Mag dit zomaar.

  3. Maurits schreef:

    Onze VVE blijft ingebreke bij het repareren van het sluitwerk van de buiten deuren Zodat ongure personen zo zonder zich te melden naar binnen kunnen dag en nacht. Wij maken ons zorgen over de veel gepleegde inbraken. Kunnen wij de VVE aansprakelijk stellen wegens in gebreke blijven van reparatie Als er gestolen wordt in de openbare ruimte.?

  4. G.P.Veltrop schreef:

    Ik hoor dat onze VVe van ons koop appartement een sleutel in hun bezit hebben , ik vindt dit zeer vreemd daar ik niet wil als wij op vacantie zijn er mensen zo in ons appartement kunnen . Volgens mijn hebben wij achteraf ook niet alle sleutels ontvangen dus wil niet dat er al een bij de VVe in bezit is .
    Ben ik verplicht dat de VVe van mijn voordeur heeft ?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.