Stormschade? Zo zit het met de VvE-verzekeringen!

Stormschade. Een paar keer per jaar krijgen we in Nederland te maken met extreem weer. Raast er een storm over het land, dan kan er binnen minuten miljoenen aan schadekosten ontstaan. Vooral aan en rondom de woning of gebouw van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Gelukkig zijn er verzekeringen die de kosten door stormschade kunnen dekken; de opstalverzekering van de VvE en in sommige gevallen de inboedelverzekering van een individuele eigenaar. Wat is stormschade, wat dekt de opstalverzekering en waar moet je de schade melden? 

Door: Pricewise.nl | Redactie: VvE kennisplatform Nederlandvve.nl

Welke verzekeringen zijn handig bij stormschade?

Stormschade aan het gebouw van de VvE kan je vergoed worden vanuit de opstalverzekering. Welke dekking de VvE bij de opstalverzekering ook heeft gekozen, voor stormschade is ze altijd verzekerd. De opstalverzekering biedt een dekking voor schade aan het gebouw en alles dat daar nagelvast aan zit. Zoals bijvoorbeeld rolluiken en het dak. Schade aan losse onderdelen in en om het gebouw, zoals een barbecue en tuinmeubelen, worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. De leden van de VvE moeten die zelf afsluiten.

Wanneer is iets stormschade?

Door heftige stormen kan er schade ontstaan aan en rondom het gebouw. Dakpannen die van de daken waaien, schuttingen en zonnepanelen die beschadigen, een boom die op het pand valt, een dak dat bezwijkt onder het gewicht van een dik pak sneeuw en lekkage door storm waardoor waterschade ontstaat. Allemaal scenario’s van stormschade.

Onder stormschade valt schade die aangericht is door stormen met windkracht 7 of hoger. Deze windkracht moet zijn gemeten door het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Gaat het om een plaatselijke storm en heeft het KNMI daar niet gemeten wat de windkracht was? Geen zorgen, dat hoeft nog niet te betekenen dat je niks vergoed krijgt. Is er bijvoorbeeld alleen stormschade ontstaan in Haarlem, Amsterdam of Alkmaar en melden meerdere bewoners binnen een straal van tien kilometer schade bij hun verzekeraar? Dan zien verzekeraars deze meldingen meestal als bewijs van een daadwerkelijke storm. Sommige verzekeraars bieden een vergoeding bij schade door wind zonder dat de windkracht bepalend is. Schade is schade, vinden ze dan.

Stormschade melden bij VvE verzekering

Als je stormschade hebt opgelopen, dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij de verzekeraar van de VvE. Bij een opstal- en inboedelverzekering betaal je een eigen risico voordat je stormschade vergoed krijgt. Dit eigen risico staat los van het eigen risico dat je betaalt voor andere soorten schade. Het bedrag dat verzekeraars hanteren, verschilt. Het bedrag aan eigen risico geldt per schadeclaim. Je lost dit bedrag dus niet af door het jaar heen, zoals bij de zorgverzekering wel het geval is.

Geen vergoeding stormschade

Kon je de schade voorkomen, dan krijg je geen vergoeding. Heeft de VvE bijvoorbeeld slecht onderhoud verricht aan het gebouw, dan wordt dit gezien als je eigen schuld. Verder wordt niet alle waterschade vergoed. Zo valt schade door grondwater, overstroming bij het doorbreken van de dijken en sluizen, kades en waterkeringen niet onder de dekking.

Tips om stormschade te voorkomen

Is er een storm op komst? Bereid je VvE dan goed voor. Klik hier voor tips om stormschade te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 12 maart 2019.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Stormschade? Zo zit het met de VvE-verzekeringen!

  1. L. Snoek schreef:

    Wij hebben een VvE urkerhard, waar een tiental storm en water schade’s zijn van begin dit jaar en er word gewoon niks aan gedaan, ondanks eerdere en meerdere beloften.

    Mvg. L. Snoek

  2. Rinkens schreef:

    Vraag, als VVE toelaat, om privé airco s op dak te plaatsen, hoe zit het met stormschade?
    Ook bv, als door kortsluiting brand zou ontstaan?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.