Vereniging Eigen Huis waarschuwt VvE’s voor kosten door gasketelwet
Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft haar zorgen geuit over de financiële impact van de invoering van de Gasketelwet op Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). In hun nieuwsbericht wijzen ze op de strengere regels die sinds april 2023 worden gehandhaafd. Deze regels verplichten veel VvE’s met collectieve rookgasafvoersystemen (CLV) om deze systemen, wanneer ze ouder zijn dan 15 jaar, volledig te vervangen. Dit kan voor VvE’s leiden tot hoge kosten en onzekerheid over hoe ze moeten handelen wanneer een cv-ketel vervangen moet worden. Ook op het VvE forum van Nederlandvve.nl was hier al een levendige discussie over (lees het hier)
Wat betekent dit voor VvE’s?
Voor VvE’s betekent de invoering van deze wet dat ze mogelijk geconfronteerd worden met hoge kosten voor het vervangen van collectieve rookgasafvoersystemen. Deze kosten kunnen variëren van tienduizenden euro’s tot zelfs meer dan 200.000 euro voor grotere complexen. Dit komt bovenop de kosten voor de vervanging van individuele cv-ketels door appartementseigenaren. Ondanks de meerjarenonderhoudsplannen (MJOP) die veel VvE’s hebben blijkt het voor veel VvE’s lastig om deze investeringen te dragen, zelfs als zij hiervoor gespaard hebben vanwege de verplichte onderhoudsreserve.
De uitdagingen bij het voldoen aan de wet
Naast de financiële last, zijn er ook praktische uitdagingen voor VvE’s. Hoewel in sommige gevallen een rookgasafvoerkanaal langer dan 15 jaar kan meegaan, moet dit worden aangetoond met een geschiktheidsverklaring. Vereniging Eigen Huis geeft gaan dat dit in de praktijk dit echter geen gemakkelijke oplossing is, omdat een geschiktheidsverklaring duur is en maar een beperkte geldigheid heeft. Ook het tekort aan gespecialiseerde bureaus en installateurs zorgt voor vertragingen en onzekerheid voor VvE’s.
Het advies van Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis adviseert VvE’s om tijdig actie te ondernemen. Door in gesprek te gaan met installateurs en energieadviseurs kunnen VvE’s de beste aanpak bepalen en financiële verrassingen voorkomen. Het is belangrijk dat VvE’s goed op de hoogte zijn van de aankomende wijzigingen en zich voorbereiden om zo onverwachte kosten en problemen te vermijden.
Daarnaast pleit Vereniging Eigen Huis bij de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor een pragmatische oplossing voor VvE’s om wel de veiligheid te garanderen maar de VvE’s niet met hoge kosten op te zadelen die ze niet kunnen betalen.
Nieuws ook op BNR
Ook BNR Nieuwsradio heeft aandacht besteed aan dit nieuws voor VvE’s. Beluister het nieuwsitem via youtube of lees en beluister het direct op de website van BNR Nieuwsradio.
Reacties
Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl