Video: Parkeergarages levensgevaarlijk door laadpalen

Ondergrondse parkeergarages zijn levensgevaarlijk door het toenemend aantal elektrische auto’s. Die kunnen tijdens het opladen in brand vliegen, dat meldt Kassa op haar website. Dat komt door de kwetsbare lithium-ion accu’s waarmee de auto’s zijn uitgerust. En als die bij het opladen in brand vliegt, dan is de brandontwikkeling enorm snel en is het vuur extreem heet. Zo heet zelfs, dat de garage kan instorten. De uitrol van laadpalen voor elektrische auto’s in parkeerplaatsen van Verenigingen van Eigenaren (VvE) is daardoor volledig stilgevallen.

Video: parkeergarage kan instorten door brandende elektrische auto

Wat maakt ondergronds laden zo gevaarlijk?

Ondergronds opladen is zo gevaarlijk omdat de accu’s van elektrische auto’s kwetsbaar zijn. Elke week vat een elektrische auto in Nederland vlam. Als dat in een parkeergarage gebeurt, dat kan de brandweer daar vaak moeilijk bij. Vooral als de auto ver van de ingang staat. Bovendien is de temperatuur van een brandende elektrische auto zo hoog, dat de parkeergarage kan instorten. Verder geldt dat de oplaadpunten vaak verkeerd zijn gemonteerd, zodat daar makkelijk tegenaan gebotst kan worden. Een ander groot risico is dat ze vaak zijn aangesloten op de stroomvoorziening van een appartement, waardoor de brandweer die niet kan afsluiten.

Ondergronds opladen heeft gevolgen voor VvE verzekeringen

Ook voor de verzekeringen van de VvE heeft ondergronds opladen gevolgen. Evert-Jeen van der Meer van Aon:

“Het kan niet anders dat verzekeraars zich kritischer gaan opstellen als meer duidelijkheid komt over de verminderde brandveiligheid van parkeergarages en daarboven gelegen appartementen. Hierdoor zullen de premies van opstalverzekeringen in een krimpende verzekeringsmarkt verder stijgen of in het ergste geval leiden tot uitsluiting onder de polis.

Experts adviseren om niet ondergronds op te laden

Stichting VvE Belang adviseert in de uitzending van het programma Kassa om de nieuwe NEN-normen af te wachten voordat VvE’s nieuwe laadpalen installeren. In die normen komen eisen te staan voor het veilig installeren en plaatsen van laadpalen. De door Kassa geraadpleegde veiligheidsexperts gaan zelfs nog een stap verder. Zij adviseren VvE’s om helemaal geen ondergrondse laadpalen aan te leggen. Ben Ale, Emeritus-Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding, zegt dat het wachten is op de eerste ramp. Daarbij is een grote kans op slachtoffers, aldus Ale.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 11 mei 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

14 reacties over “Video: Parkeergarages levensgevaarlijk door laadpalen

  1. Bob schreef:

    Ben benieuwd hoe de adviezen van de experts zich verhouden tot het recht van de appartementsgerechtigden omschreven in MR2017 artikel 28.3.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Bob,
      Goede vraag, en zoals altijd ben je goed op de hoogte van de regelgeving. Het recht zoals dat in MR2017 artikel 28.3 staat werkt tegenover de andere eigenaren. Maar dat is nog geen vrijbrief om hogere wet- en regelgeving (zoals gemeentelijke bepalingen, voor zover van toepassing binnen de VvE, wetten of besluiten zoals het bouwbesluit). Wij kunnen ons voorstellen dat wanneer in het Bouwbesluit wordt aangegeven welke (NEN-)normen gehanteerd moeten worden bij het plaatsen van laadpalen, en dat als die normen voorschrijven dat dit alleen mag gebeuren op specifieke plekken, dat dit tot gevolg heeft dat de betreffende eigenaar zijn recht, zoals dat in MR2017 artikel 28.3 staat, alsnog niet kan uitoefenen, wegens strijd met hogere regelgeving. In elk geval doen de adviezen van de experts op zichzelf uiteraard niet af aan het recht van 28.3 MR2017 om een laadpaal te plaatsen.
      Wij horen graag wat jouw gedachten hierover zijn.
      Met vriendelijke groet,
      Redactie Nederlandvve.nl

  2. Gerben schreef:

    Jongens, dit onzinbericht is al wéken oud. Lekker actueel.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Gerben,
      Dan voor je bericht. Eind februari is er inderdaad al een onderzoek geweest van Kassa naar gevaarlijke Lithion-ion accu’s van elektrische auto’s. Daar is toen ook een uitzending aan geweid. Maar, dit item is op zichzelf niet al weken oud. Dit item is namelijk een vervolg op het item uit februari (als je de video bekijkt, zie je ook dat daarnaar verwezen wordt). Deze uitzending gaat over (a) het feit dat VvE’s het plaatsen van laadpalen uitstellen, (b) hoe het zit met de rechten van eigenaren in een VvE, (c) hoe het zit met de verzekeringen van de VvE.
      Verder schrijf je dat je het een onzinbericht vindt. Dat mag natuurlijk, maar dat interesseert de redactie wel. Want als het onzin is, dan is het zaak dat wij een tegengeluid laten horen. Dat moet dan wel onderbouwd. Wilt u daarom laten weten waaruit blijkt dat het onzin is? Dat mag als reactie op dit bericht, maar ook via e-mail: info [at] nederlandvve.nl .
      Met vriendelijke groet,
      Redactie Nederlandvve.nl

  3. Patrick schreef:

    Wat een onzin! Wie bedenkt dit? Kwetsbare accu’s!? Alsof 60 liter benzine per auto heerlijk veilig is.
    Als dit al waar zou zijn, had niemand in de wereld meer een mobiele telefoon in de broekzak, of op het nachtkastje bij het laden.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Patrick,
      Het klopt inderdaad dat ook de accu’s van mobiele telefoons kwetsbaar zijn. Daar hebben de kranten vol van gestaan. Zie bijvoorbeeld dit nieuwsbericht uit 2019 op AD.nl: https://tinyurl.com/ADnl-2019 . Als je op Google zoekt op ontploffende accu’s van mobiele telefoon krijg je duizenden hits. En ook als je zoekt op ontploffende accu’s van elektrische auto’s komen er enorm veel resultaten naar boven, veelal van zeer betrouwbare bronnen. Zie bijvoorbeeld: https://tinyurl.com/accu-elektrische-auto
      Uiteraard is 60 liter brandstof niet veilig, maar dat ontbrandt niet vanzelf. Het punt is dat dat bij de accu van een elektrische auto die wordt opgeladen, wel het geval kan zijn.
      Met vriendelijke groet,
      Redactie Nederlandvve.nl

  4. Peter schreef:

    Compleet onwaar, welke bron wordt er gebruikt die beweerd dat er 1 electrische auto per week in Nederland in de brand vliegt? Hoeveel brandstof auto’s vliegen er per dag in de fik? Oeps ow ja, ietsje meer…

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Peter,
      De bron daarvoor is het onderzoek van technisch onderzoeker en veiligheidsexpert Peter Coppes. Zie de video vanaf 7:28. Het aantal spontaan ontbrandende brandstof auto’s kennen wij niet. Heb je voor ons gegevens daarover? Overigens gaat het er juist om dat elektrische auto’s bij het opladen spontaan kunnen ontbranden. Voor zover de redactie bekend, is dat bij brandstof auto’s niet het geval, maar evt. gegevens daarover zien wij graag tegemoet.
      Met vriendelijke groet,
      Redactie Nederlandvve.nl

  5. Ties schreef:

    Wat een onzin, duidelijk een gevalletje van … Wat de boer niet kent vreet hij niet.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Ties,
      Dank voor je reactie. Voor zover wij hebben kunnen nagaan is aan het item van Kassa goed onderzoek voorafgegaan, mede door onafhankelijke onderzoekers, verzekeraars, etc. Verder is e.e.a. kennelijk gebaseerd op statistieken. Mocht je informatie hebben waaruit blijkt dat het item onzin is, dan ziet de redactie dat uiteraard graag tegemoet. Het is dan namelijk zaak dat wij een tegengeluid laten horen. Maar, zonder onderbouwing kunnen wij er helaas niet veel mee doen.
      Met vriendelijke groet,
      Redactie Nederlandvve.nl

  6. Bob schreef:

    Goedemorgen Redactie,

    Het recht dat wordt beschreven in MR2017 is (zwaar) geclausuleerd, met juist als een doel dat aan vigerende wet- en regelgeving zal/moet worden voldaan. Zie onder andere de erkende installateur en (zelfs) een verwijzing naar het HHR.

    Het probleem is in dit geval dat de NEN-normen en/of Europese normen dit risico (nog) niet volledig afdekken.

    Met vriendelijke groet,

    Bob

  7. VVE bestuurder schreef:

    Is het tijd voor een update? Dat geval in Amersfoort gift toch wel te denizen.

    Overigens, het correct antwoord op de kritiek dat 60 liter benzine ook behoorlijk brandbaar is, is dat er in ondergrondse VVE garages ook geen benzine getankt mag worden en ook geen ontvlambare stoffen (anders dan in de tank vanb een voertuig) bewaard mogen worden.

  8. VVE bestuurder schreef:

    Excuse, bedoelde natuurlijk Alkmaar

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.