Voorkom koolmonoxidevergiftiging in de VvE
Het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging in de VvE is letterlijk van levensbelang. Koolmonoxide (CO) is een geurloos en kleurloos gas en bij inademing raak je al snel bewusteloos. Bewoners van een eengezinswoning kunnen hun eigen zaakjes om vergiftiging te voorkomen goed op orde hebben, maar flatbewoners hebben een tweede gevaar: hun buren. Lees in dit artikel wat je als Vereniging van Eigenaren (VvE) kan doen om koolmonoxidevergifiting in de VvE te voorkomen.
Koolmonoxide is een sluipmoordenaar
Ieder jaar komen in Nederland 11 personen om het leven door koolmonoxidevergiftiging en er belanden daardoor jaarlijks 150 mensen in het ziekenhuis. De symptomen lijken op die van een griep. Je krijgt een beetje hoofdpijn en wordt misselijk. Ook kan je door het inademen van koolmonoxide gaan overgeven en wordt je erg moe. Daarnaast versnelt je hartslag en word je verward. Als de concentratie koolmonoxide groter wordt, kan je bewusteloos of in coma raken, en in ernstige gevallen hersenschade oplopen met de dood tot gevolg.
Wat is koolmonoxide en hoe komt het vrij?
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen. In appartementen gaat het meestal om aardgas. Veel huis-tuin-en-keuken-apparaten werken op aardgas, zoals geisers, gaskachels of CV-ketels. Als er een zuurstoftekort optreedt bij de verbranding, dan wordt CO vrijgegeven. Dat kan gebeuren als de installaties slecht functioneren, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud. Ook versleten of losgelaten afvoerleidingen kunnen ervoor zorgen dat CO vrij komt in woning.
Koolmonoxidevergiftiging in de VvE voorkomen
Omdat de gevolgen van CO-vergiftiging vaak helemaal niet, of pas te laat worden opgemerkt, is het van groot belang om het vrijkomen van koolmonoxide te voorkomen. Daarom is het verstandig om de CV-ketels en andere gasinstallaties jaarlijks te laten keuren door een bevoegde instantie. Laat daarbij ook de afvoerleidingen controleren. De VvE kan in het huishoudelijk reglement regels stellen over het laten controleren van de CV-ketels. Er kan zelfs bepaald worden dat dit collectief dient te gebeuren. Ook kan het op de jaarlijkse VvE vergadering aangekaart worden zodat iedereen zich van de gevaren bewust is.
Tips tegen koolmonoxidevergiftiging
Een andere tip is om goede alarmen op te hangen. Niet alleen in de appartementen van de VvE, maar ook in de buurt van gemeenschappelijke afvoerleidingen. Bevinden die zich in de buurt van het trappenhuis, hang daar dan ook een of meerdere alarmen op. Daarnaast kun je ook zelf in de gaten houden of de verbranding in de CV-ketel of geiser wel goed gaat. Als de vlam geel-oranje van kleur is, is er een zuurstoftekort. Bij een goede verbranding moet de vlam blauw zijn. Als dat niet zo is, neem dan contact op met een expert. Kijk tot slot op de website van de Brandweer voor meer informatie en om de test te doen.
in onze woning wordt gezegd(door een installateur) dat er een koolmonoxide gevaar is. de vve besluit steeds maar niet om te handelen (rga aanpassen). wanneer en hoe kunnen we als eigenaar de vve in actie krijgen? deze situatie maakt dat we ons niet veilig voelen in onze woning